Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rusnok: Zvýšení sazeb nad pět procent v příštím roce je extrémně nepravděpodobné

Rusnok: Zvýšení sazeb nad pět procent v příštím roce je extrémně nepravděpodobné

28.12.2021 9:12
Autor: ČTK

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok pokládá za extrémně nepravděpodobné, že by bankovní rada ČNB zvýšila v příštím roce úrokové sazby až nad pět procent. Řekl to včera Českému rozhlasu v pořadu 20 minut Radiožurnálu. Připustil ale další zvýšení sazeb, o jeho rozsahu však spekulovat nechtěl. ČNB zvýšila základní úrokovou sazbu naposledy minulou středu, a to o jeden procentní bod na 3,75 procenta. Důvodem zvýšení je rostoucí inflace a snaha tlumit inflační tlaky.

"Je zřejmé, že za dané situace, se budeme muset posunout ještě výrazně nad tu čtyřprocentní hranici. Jak výrazně to bude, nechci nyní spekulovat," uvedl Rusnok minulou středu po oznámení o zvýšení sazeb. Včera na dotaz ČRo, jak výrazný posun to znamená, odpověděl, že neočekává, že by ČNB šla se sazbami nad pět procent. "To si myslím, že je prakticky vyloučeno," řekl. "To je vyloučeno v tomto cyklu, čili myslím tím rok 2022. Zatím bych nechtěl předjímat nějakou dalekou budoucnost, ale myslím, že i tam je to téměř vyloučeno," dodal.

"Je to dosti pravděpodobné. Jak razantní bude, uvidíme," řekl Rusnok k možnosti zvýšení sazeb na měnovém jednání na začátku příštího února. Poznamenal, že rada tou dobou už bude mít novou prognózu. Nedomnívá se, že by ČNB zvyšovala sazby jedním krokem.

Nedomnívá se také, že by se bankovní rada unáhlila s prosincovým zvyšováním sazeb. Průběžné aktualizované údaje podle něj ukazují, že vyšší inflace bude setrvávat i po většinu příštího roku.

Vysoká inflace podle něj bude panovat hlavně v prvních měsících roku. "Ta měsíční čísla budou mimořádně vysoká,“ podotkl. Ceny podle něj porostou mezi sedmi a osmi procenty v únoru, březnu a možná i v dubnu, protože v té době do údajů o inflaci vstoupí růst cen energií. Vliv bude mít také nedostatek lidí na trhu práce. "U nás je totálně vyluxovaný trh práce,“ uvedl.

Pravděpodobnost, že by inflace překročila deset procent, je podle něj nízká, ale nedá se vyloučit. K dvouprocentnímu inflačnímu cíli se podle Rusnoka bude možné dostat až v prvním pololetí roku 2023.

ČNB také na konci listopadu zpřísnila s platností od dubna 2022 limity pro poskytování hypoték. Poměr výše hypotečního úvěru a hodnoty zastavené nemovitosti (LTV) snížila na 80 procent z předchozích 90 procent. Zároveň obnovila další příjmové limity pro poskytování hypoték.

Rusnok řekl, že podle odhadu ČNB by samotná tato opatření snížila poptávku po hypotékách o deset až 15 procent. V kombinaci s růstem úrokových sazeb pak bankéři podle něj odhadují, že trh nových hypoték v příštím roce klesne asi o 20 až 30 procent. Rusnok sám odhaduje, že pro další zpřísňování limitů u hypoték již nebude důvod.


Čtěte více:

Umírněnější rozpočtová politika by nevyžadovala tak výrazný růst sazeb, říká guvernér ČNB
30.09.2021 17:44
Kdyby nebyla rozpočtová politika vlády tak rozpínavá, nemusel by být r...
Guvernér ČNB Rusnok: Nejsme v okamžiku, kdy bychom měli uvažovat o prodeji devizových rezerv
05.11.2021 12:45
Bankovní rada České národní banky nejednala o možnosti využití devizov...
Guvernér Rusnok: ČNB nemusí spěchat s dalším růstem sazeb. Umím si představit, že je v prosinci nezvýší
26.11.2021 8:50
Česká národní banka nemusí po výrazném zvýšení úrokových sazeb v zář...
Růst úrokových sazeb bude podle Rusnoka pokračovat. Základní sazba půjde nad 3 procenta
10.12.2021 12:05
Růst úrokových sazeb České národní banky bude ještě pokračovat. Saz...
Rychlé zvyšování sazeb ještě neskončilo, říká guvernér Rusnok
14.12.2021 11:20
Česká národní banka musí pokračovat v rychlém zvyšování úrokových sa...

Váš názor
  •  
    28.12.2021 12:51

    Moc bych si přál, aby se změna tržních podmínek mezi roky 2019 a 2021 v ČR nepromítla do zhoršení makročísel jako HDP nebo míra nezaměstnanosti již PŘED kulminací čísla inflace v 2022. /// Bývalý ministr Havlíček v 5/2019 v jednom rozhovoru nasypal tato statistická čísla: 99% našich firem jsou malé a střední firmy (pozn.do 250 kmenových zaměstnanců). Tyto malé a střední firmy generují 40% HDP a mají 50% podíl na exportu. V článku 7/2019 (stejný zdroj jako Havlíček) podle průzkumu Asociace exportérů se říká „exportéři hodnotí své vyhlídky na další 3 měsíce nejhůře za poslední 3 roky“. (Těžko odhadnout, kolik procent našich malých a středních firem generujících 40%HDP s 50%ním podílem exportu bylo součástí průzkumu, není uvedeno.) Dále se v článku z 7/2019 se uvádí tyto statistiky: Průměrný podíl PRŮMYSLU na celkovém HDP v zemích EU je 15%, v případě ČR je to 33% a 2/3 ČESKÉHO průmyslu jsou AUTOMOTIVE. Dále se v článku uvádí: „Rozdíl mezi celkovým přeshraničním exportem a čistě NÁRODNÍM přeshraničním exportem je 755 mld CZK“. /// Devízou malých a středních firem oproti těm VELKÝM by měla být schopnost flexibility a rychlosti reakce na vnější podmínky trhu (plus nižší cena). Je však otázkou, kolik z 750tis Ukrajinců, Slováků a ostatních legálních zahr.pracovníků se podílí na SNIŽOVÁNÍ nákladů již přímo v těch velkých firmách nad 250 zaměstnanců (třeba UniHobby, Vodafone kromě všech stavebních firem..). /// Snad nedojde k propouštění v těch malých a středních. Určitě dojde k poklesu příjmu (v závislosti na množství práce). Snad budou úspory stačit na překlenutí. Tak nějak se obávám situace, aby s novým rokem většina české populace nepřešla na "úsporný režim" a současně si přeji, aby ti movitější svými útratami za „kdeco včetně rekreace“ podpořili spíš ten náš NÁRODNÍ účet. PF 2022. /// Jistěže veřejné instituce jednají ex post. Protože na vyvolání paniky si lidé vystačí sami mezi sebou.
    Mudr.c
  •  
    28.12.2021 10:57

    Kdyby se ho před rokem ptali, jestli budou sazby v 2021 nad 2 %, tak bude taky tvrdit, že to je vyloučeno. Z druhé strany chápu, že něco říkat musí, i když ze zpětného pohledu jsou to pak naprosté nesmysly.
    xls
  • čnb kašpárci
    28.12.2021 10:35

    prostě začali pozdě, pokud by začali o půl roku dříve, tak se ted nemuseli rozhodovat zda 4 nebo 5 %, prostě brzdit se musí včas
    Mike -Green D. is killing Europe
  • koruna
    28.12.2021 10:30

    Se konecne podivala pod 25, tak snad tam zustane i potom co zacne zvysovat uroky FED.
    Ai-kun
  • abc1
    28.12.2021 10:02

    To chcete, aby více než desetina příjmů státního rozpočtu padla na úroky ze státního dluhu? Proč má ECB nulovou sazbu? Protože, kdyby zvýšila sazbu na 5%, tak by několik zemí eurozóny muselo vyhlásit bankrot a slavná EU by se rozpadla.
    Jan47
    • Re: abc1
      28.12.2021 10:27

      A kdo muze za ten narust statniho dluhu na prozrani misto do investic? At stat teda padne nahubu a setri, snad se pouci. Vyhazet uredniky, zredukovat ministerstva a parlament na polovinu do zacatku
      Ai-kun
      • Ai-kun
        28.12.2021 11:24

        Západ, ke kterému vzhlížíme, toho prožral násobně více. Ale klidek, nová vláda přinese ZMĚNU :-)
        Jan47
        • Re: Ai-kun
          28.12.2021 12:56

          To těžko. Musí tu Burešovu žranici zaplatit.
          Velkamedvědice
          • VM
            28.12.2021 13:07

            To já vím, že těžko. První signály už tu máme. Zvýšení počtu ministerstev z 15 na 18. Úmysl vyhazovat více peněz za americký vojenský šrot. STAN nominací Michalíka na ministra také dal najevo, jakým směrem se chce ubírat. Takže žranice bude zřejmě větší než za Babiše. Zrušení slev na jízdném pro studenty a důchodce to asi nezachrání.
            Jan47
            • Re: VM
              28.12.2021 13:16

              Tvůj názor. Mám pocit, že si pleteš ministra bez protfeje a ministerstvo, těch pár mega, aby se shodli, pokud ušetří mi,iardy mi nevadí. Jistě seš odborník na americkou vojenskou techniku a označuješ ji šrotem, nicméně velikost armádního závazku v rozpočtuje dána a my ji ostaně ani nedoržujeme. Ano, ruské zbraně kupovat nebudeme. Já bych nedělal Davida a účet bez hostinského. tempo zadlužování klesne, tomu věřím. Hezký den.
              Velkamedvědice
              • VM
                28.12.2021 13:35

                Hezký den. Tak jo, 18 ministrů, ne ministerstev. Tempo zadlužování klesne pokud skončí Covid a to by se stalo i za Babiše. Před Covidem měl Babiš téměř vyrovnané rozpočty. Pokud to nová vláda dokáže také, pak bude stejně dobrá jako ta Babišova. Pokud bude mít přebytky, tak bude lepší. Otázkou je jak se to bude líbit lidem.
                Jan47
    • Re: abc1
      28.12.2021 10:24

      Honzo podívejte se do turecka, centrální banka má sazby 14 % a výnos 10 letého dluhopisu je již 24%.....tohle chcete????....nebo myslíte, že pokud budou sazby na 0% bude z těch investorů kupovat takový český dluhopis? Koupil byste si ho???nebo začneme monetorizovat dluh tím, že ČNB začne odkupovat české dluhopisy, když o ně nikdo nebude mít zájem?
      abc1
      • abc1
        28.12.2021 11:18

        Podívejte se do Německa. Zatímco Turecko má při sazbě 14% výnos 10Y dluhopisu 24%, Německo má při sazbě 0%, výnos 10Y dluhopisu -0,35%. .... https://www.penize.cz/komodity-a-futures/409587-nemecky-statni-dluhopis-10-let ... USA, eurozóna, Japonsko a další monetarizují dluh a vede se jim zle? Tržní hodnota českých dluhopisů jde díky ČNB dolů. Češi Rusnokovi poděkují až zjistí, jak jim decimuje úspory na důchod.
        Jan47
        • Re: abc1
          28.12.2021 12:26

          "Češi Rusnokovi poděkují až zjistí, jak jim decimuje úspory na důchod".....no to snad Rusnok nedělá, když zvyšuje sazby (i když jsou stejně záporné).....
          abc1
          • abc1
            28.12.2021 12:40

            Já měl na mysli úspory v penzijních fondech, kde dluhopisy tvoří značnou část portfolia. Nikoli úspory v bankách. Těm ale Rusnok také nepomůže. Časem se ukáže, že kroky ČNB byly jen plácnutím do vody, které však bude Čechy stát stovky miliard (ztráty vlivem útlumu ekonomiky, ztráty v penzijních fondech, ztráty na dluhové službě st dluhu, ztráty v ČNB v důsledku placení úroku zahr. spekulantům s korunou).
            Jan47
            • Re: abc1
              28.12.2021 13:05

              tak necháme sazby na 0 % a bude ráj na zemi....nejsem si jistý, že mít se dobře jde do nekonečna na dluh, prostě vše má své limity.....Bureš rozdal prachy a teď sklézíme úrodu....zkus si sehnat řemeslníka, a když ho sežemeš, tak potom na tu palbu....tohle dovezená inflace není, inflace je způsobena množstvím nových peněz vygenerovaných kašparama z CB a politiky....samozřejmě tato údajná elita je za vodou, ta krásná inflace, kterou tak podporuješ dopadne na lidi, kteří byli zodpovědní a chtěli si na stáří zabezpečit a nebýt závislý pouze na státu....buš si jist, že přij¨dou krušné časy....že se natisknou prachy se problém nevyřeší.
              abc1
              • abc1
                28.12.2021 13:25

                To, že nejde sehnat řemeslníka, není vinou nízké sazby ČNB. Lidem se nechce dělat, když mají možnost být lehce živi na úřadech, v neziskovkách apod. A ti, co se práci nevyhýbají, jdou raději k pásu do fabriky. Zvláště v dnešní covidové době je to jistější než živnost. Peníze vygenerované ČNB jsou zpátky v ČNB v podobě vkladů na 3,75%. Nebo ČNB vygenerovala ještě nějaké další peníze? Já inflaci nepodporuju, tu dělá FED, ECB, BoJ a další. Těším se na dobu až Západ, žijící z natištěných peněz, zkrachuje a my si budeme díky Rusnokovi žít v přepychu :-)
                Jan47
                • Re: abc1
                  28.12.2021 13:56

                  "To, že nejde sehnat řemeslníka, není vinou nízké sazby ČNB"......pokud tedy peníze budou zdarma, potom každy bude chtít vilu, nebo opravit své bydlení.....nebo bude poptávka při sazbách 100 % a inflaci 0 %? nízké sazby podněcují poptávku obecně počemkoliv.....takže to tvé tvrzení není pravdivé
                  abc1
                  • abc1
                    28.12.2021 14:21

                    Na poptávku po nemovitostech nebude mít velký vliv ani sazba 100%. Už v roce 2018 tvořily nákupy nemovitostí zahraničními subjekty třetinu všech nakoupených nemovitostí v ČR. Myslím si, že nyní je to více. Tak např. růst cen nemovitostí v Ostravě činí za poslední rok 43%. Nezdá se mi, že by Bakalou zdecimováni Ostravané měli tolik peněz, aby takto hnali cenu vzhůru. Myslím si, že zahraniční fondy už nemají co koupit v Praze, tak jdou do regionů.
                    Jan47
        • Re: abc1
          28.12.2021 12:23

          vy se chcete srovnávat s Německem??? No Řecko, pokud by nemělo za zády ECB, které dluhopisy řecka odkupuje si myslíte, že by mělo tyto sazby? Kdyby řekové měli svoji měnu, že budou na tom stejně jako když mají Euro? včetně sazeb u dluhopisů??? A proč to nemají Turci? když je to dle Vás tak triviálně jednoduché.....dáme sazby na 0 a budeme si půjčovat za 0 %.....
          abc1
          • abc1
            28.12.2021 12:51

            Vy se chcete srovnávat s Tureckem? Česko je strukturou ekonomiky určitě blíže Německu než Turecku. Problém Turecka bude zřejmě v jeho ekonomice. Velké výdaje na zbrojení, strkání rypáku do záležitostí Sýrie, Libye apod. Co to znamená "mít za zády ECB"? Znamená to mít za zády tiskárnu eur v podobě QE. To by mohla ČNB také dělat, pokud by chtěla sloužit Čechům a nikoli cizákům.
            Jan47
            • Re: abc1
              28.12.2021 13:09

              ale prdlajs, podívej se na historii, problémy začaly, když začal Erdogan propagovat tu politiku, kterou podporuješ ty......úrokové sazby jdou dolů a ejhle půjčujou si dal čím dráž....lira padá, devizové rezervy jsou vyčerpány.....pro cizince je tam ráj na zemi, pro turky je to peklo....do roka se začnou hrnout do Evropy.....
              abc1
              • abc1
                28.12.2021 18:32

                Nějakou záhadou na tom nejsou Turci s devizovými rezervami tak špatně. ... https://tradingeconomics.com/turkey/foreign-exchange-reserves ... zato tisk peněz centrální bankou je dechberoucí. Zde je graf rozvahy CB ... https://tradingeconomics.com/turkey/central-bank-balance-sheet ... To nemůže dopadnout dobře. To bychom se také jednou mohli probudit a nebudou tady jen chudí Turci hnáni hladem, ale milionová turecká armáda doprovázena 4 miliony migrantů, ke kterým se přidají desítky milionů muslimů už v Evropě žijících.
                Jan47
              • abc1
                28.12.2021 13:52

                Tak se na tu historii podívej pořádně. To, co se v Turecku děje, je jen malá epizoda v bouřlivém vývoji kurzu liry a sazeb v minulosti. Tady je historický graf vývoje sazby (klikni na 25Y) ... https://tradingeconomics.com/turkey/interest-rate ... a tady graf vývoje kurzu turecké liry (klikni na All) ... https://www.kurzy.cz/kurzy-men/grafy/CZK-TRY/ ... Když pak u obou grafů klikneš na 5Y, tak uvidíš, že tam velká korelace není. Kurz liry jde dolů sazba nesazba.
                Jan47
  •  
    28.12.2021 9:20

    Pane Rusnok, v dubnu 2021 jste taky prohlásil, že inflace na konci roku 2021 bude 2 %.....a realita?....já nevěřím, že tak kompilovaná proměnná jako inflace sama od sebe odezní bez výrazného zásahu....ten výrazný zásah ze světa nepřichází, my tady máme téměř nulovou nezaměstnanost....já tedy na konci roku očekávám sazby nad 5 %, rád bych se mýlil
    abc1
    • Titanik měl taky kapitána
      28.12.2021 10:15

      Pan Rusnok mně připadá ve vedení ČNB jako kapitán Titanicu, ČNB vždy reaguje na vývoj ekonomiky se zpožděním nebo jako pan Kalousek. Ten se domníval, že se k prosperitě proškrtá, pan Rusnok nám nejdříve nabízel růžové zítřky umělým znehodnocením koruny a nyní zvyšováním úrokových sazeb. To je pro investiční inovace v průmyslu ta nejlepší cesta, ale do pekla!
      Harpagon První
      • Re: Titanik měl taky kapitána
        28.12.2021 10:20

        no nevím, aby mohl průmysl inovovat, potřebuje nejdříve tu stabilitu, která ČNB sice se zpožděním, ale přeci začala.....pokud necháme v této době sazby na 0 %, žádná inovace nebude potřeba, protože práce českého dělníka bude téměř zadarmo....stačí se podívat pro onspiraci do Turecka....
        abc1
        • Průmysl 4.0
          28.12.2021 10:49

          Pokud bude chtít náš průmysl obstát v nepříliš vzdálené budoucnosti, bez robotizace se prostě neobejde. Na místě ředitele podniku bych si na takové investice za cca 7% buď nepůjčil anebo bych své rozhodnutí vážil na lékárnických váhách. Pokud se spolehnu na levnou českou otrockou práci na výrobním páse, máte pravdu, inovovat vůbec nemusím. Pak v budoucnosti nebudu obrazně řečeno hrát ani okresní ligu.
          Harpagon První
    • .
      28.12.2021 9:23

      Proto bych cca 5% očekával na jaře 2022.
      PeDaOl
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data