Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Jak moc bude chtít ČNB trhy překvapit?

Rozbřesk: Jak moc bude chtít ČNB trhy překvapit?

31.01.2022 9:06
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Kalendář ekonomických dat a událostí napovídá, že tento týden rozhodně nebude patřit mezi ty nudné. Už dnes se pozornost finančních trhů zaměří na předběžné výsledky evropské ekonomiky, které by měly naznačit, jak si vedla většina zemí eurozóny v posledním kvartále loňského roku, kdy delta variantu koronaviru začal postupně vytlačovat v té době ještě málo známý omikron.

Z dosud zveřejněných předběžných čísel vyplývá zajímavý kontrast mezi utlumenou německou ekonomikou a nadále expandující Francií, která se v loňském roce dokonce dobrala sedmiprocentního růstu. Po „starých“ číslech o HDP přijdou už zítra na řadu indexy nákupních manažerů, které ukážou, jak se průmyslu a službám v zemích eurozóny dařilo v úvodu letošního roku. Nakolik je ovlivňovaly stále nefunkční dodavatelské řetězce nebo protipandemické restrikce. Tím nejzajímavějším na výsledcích PMI však budou nové zakázky, které by mohly vyznívat poměrně optimisticky. Ve středu přijde v eurozóně na řadu (zřejmě už nižší) inflace, o níž bude bezpochyby řeč i na čtvrtečním zasedání ECB. Ne že bychom čekali, že by společná centrální banka přímo na zvýšené inflační tlaky v eurozóně konečně nějak reagovala, ale přece jen bude mít šanci přiblížit své záměry ohledně dalšího postupu v oblasti kvantitativního uvolňování a zvyšování sazeb v následujících letech.

A centrální banka bude v centru pozornosti i u nás, protože ve stejný den jako v eurozóně bude zasedat i ČNB. Mediální ofenzíva před zasedáním dodala jasný signál, že další zvýšení sazeb je na spadnutí, takže nyní jde jen o to, jak moc bude chtít ČNB trhy překvapit. Zda pětiprocentní laťka zůstane pro repo sazbu nedotknutelná či nikoliv. O tom napoví nejenom komentář guvernéra po zasedání, ale i prognózy a alternativní scénáře, které by centrální bankéři měli podobně představit už v pátek. Na čtvrtečním jednání sice nebudou mít k dispozici lednovou v podstatě nepredikovatelnou inflaci, avšak v rukou budou mít předběžný výsledek českého HDP za čtvrtý kvartál, lednové PMI a také výsledek státního rozpočtu za první měsíc roku. I tato čísla budou nejspíš vyznívat ve prospěch dalšího navýšení sazeb, a tak je už jen otázkou, zda to bude o 75 základních bodů či více.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna se v závěru uplynulého týdne obchodovala bez výraznějších výkyvů pod hranicí 24,50 EUR/CZK. Tento týden sice finanční trhy čeká přísun nových dat z ekonomiky, ale hlavní událostí bude nepochybně první letošní zasedání bankovní rady ČNB. Centrální bankéři na něm nepochybně opět zvýší úrokové sazby a rozšíří tak úrokový diferenciál, ale zároveň by díky nové prognóze měli dát trhu signál, kde vidí maximální úroveň sazeb v tomto cyklu. Konkrétně, zda hranice pěti procent zůstane nedotknutelná či nikoliv. Samozřejmě čím razantnější postoj ČNB zastane, tím lépe pro korunu.

Zahraniční forex

Eurodolar startuje pěkně nabitý týden pod hladinou 1,12, když dnes dopoledne jej čeká výsledek HDP eurozóny za čtvrtý kvartál a brzy odpoledne německá inflace za leden. Obojí by nemuselo dopadnout pro euro špatně, ale pokud se ECB neprobudí ze svého bludu o tranzitorní inflaci, tak silná data nemusí pro euro nic moc znamenat. Dodejme, že zasedání ECB je ve čtvrtek.

Střední Evropa bude dnes v čele se zlotým sledovat, jak dopadne výsledek polského HDP za celý rok (čekejme velmi dobré číslo směrem k 6 %), avšak regionální měny si musí dát i pozor na možnou nákazu z Turecka, kde prezident Erdogan opět tlačí na centrální banku, aby snížila úrokové sazby. Na druhou stranu ovšem možnou vojenskou krizí ohrožovaný rubl dále maže ztráty (byť důvodem je spíše stále rostoucí cena ropy).

Akcie
Americké akciové trhy v závěru týdne konečně nalezly recept na růst a index S&P posílil nejvíce v tomto roce. Díky pátečnímu silnému růstu o více než 3 % se v posledních vteřinách tento index vymanil z týdenní ztráty, když mu hrozilo, že uzavře první sérii pět týdenních propadů v řadě od roku 2012. Index S&P 500 si v pátek sice připsal 2,4 %, ale přesto má namířeno k nejhoršímu měsíci od března 2020. Akcie Apple posílily o 7 %. Po silných výsledcích se dařilo i akciím Visa, které zpevnily o výrazných 10,6 %. Akcie MasterCard posílily o více než 9 %. Akcie Caterpillar byly nejslabším titulem z indexu Dow Jones, když odepsaly přes 5 %, což představuje nejhorší propad za posledních 14 měsíců.


Čtěte více:

Webinář Staňte se mistry tradingu II již dnes od 15:00! Jak poznat fázi poklesu a proč se nebát obchodování na krátko podle Stana Weinsteina?
01.02.2022 11:55
V druhém díle webináře Staňte se mistry tradingu se mimo jiné podíváme...
MakroMixér o dravosti inflace, nejprudším propadu akcií od jara 2020 i omikronu. Hostem Daniel Münich
31.01.2022 7:00
S ekonomem CERGE-EI a nově i poradcem premiéra Petra Fialy pro školstv...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.