Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nový ředitel PPF: Těžiště investic vidíme v Evropě. Air Bank hodláme rozvíjet, čínský Home Credit prodat

Nový ředitel PPF: Těžiště investic vidíme v Evropě. Air Bank hodláme rozvíjet, čínský Home Credit prodat

29.06.2022 9:54
Autor: ČTK

Těžiště investic skupiny PPF by nyní mělo být v Evropě. PPF pokračuje v úplném opouštění ruského trhu, na trzích spotřebitelského financování v Asii chce hledat partnery, kteří by pro společné podniky získali finance k jejich dalšímu rozvoji. V Číně by chtěla tamní Home Credit postupně prodat. Novinářům to řekl ředitel PPF Jiří Šmejc, který do čela skupiny nastoupil v červnu. Po zrušení spojení Moneta Money Bank s bankovní částí skupiny PPF chce skupina dále rozvíjet Air Bank a věří v její růstový růstový potenciál. S balíkem akcií, které drží PPF v Monetě, zatím skupina nebude dělat prudké pohyby, řekl také Šmejc. Ten je podle svých slov ochotnější se při obchodních příležitostech spojit s partnery, než býval zakladatel PPF Petr Kellner.

V Číně se podle něj PPF snaží najít najít strategického partnera, který by v čínském Home Creditu získal majoritu a poté firmu zcela ovládl. Pokud jde o trhy v jihovýchodní Asii, bez bankovní licence je podnikání a získávání financování na těchto trzích obtížné. "Všude, kde nemáme bankovní licenci, chceme dlouhodobě získat partnera," upozornil Šmejc. PPF se baví s konkrétními hráči, žádný obchod zatím neuzavřela. Bankovní licenci má nyní pouze v Kazachstánu.

Situace na čínském trhu spotřebitelskému financování nepřeje, uvedl Šmejc. Zpětně viděno chybou podle něj bylo, že se v roce 2017 PPF nepodařilo čínský Home Credit prodat. Tehdejší majitel PPF Petr Kellner chtěl vytvořit firmu, která bude mít hodnotu deset miliard dolarů. Šmejc podle svých slov tuto vizi přijal, a z toho vyplynulo společné rozhodnutí se o její naplnění pokusit. "Pokud by nenastaly strukturální změny v čínské ekonomice, mohlo se nám to i podařit," podotkl. Dalším zlomem byla pandemie koronaviru. Kellner zemřel při tragické havárii vrtulníku loni v březnu.

Ucelenou investiční strategii bude PPF schopná definovat v září. PPF má investice na Balkáně, Šmejcovi by se podle jeho slov líbilo udělat obchody i v západní Evropě. PPF se bude dívat na investice v oborech, kde už nyní působí. To ale nevylučuje možnost využít příležitost i v jiných oborech. "PPF vždycky uměla být ve správnou chvíli na správném místě. To bych chtěl, aby zůstalo," podotkl Šmejc.

"Jsme schopni pracovat více, než se v západní Evropě pracuje. To není nepodstatný rozdíl. Zaměstnanci jsou vytrénovaní z asijských trhu," míní Šmejc. Hodnota obchodu, která bude PPF zajímat v západní Evropě, bude podle něj přesahovat miliardu eur. Mohlo by jít nejen o průmyslové podniky, ale i finanční služby. Připomněl v této souvislosti, že jej mrzelo rozhodnutí zastavit projekt nové verze Air Bank pro Německo. Nevyloučil oživení nějakého podobného projektu.

Na potenciální akviziční příležitosti se PPF podle něj dívá i v telekomunikacích. Tam by šlo ale spíše o spojení s dalším finančním či investičním partnerem. "Chtěl bych, aby se PPF uměla spojovat s dalšími investory," poznamenal.

Skupina PPF pokračuje v prodeji aktiv v Rusku. Prodej majoritního podílu v ruské Home Credit & Finance Bank by měla dokončit do konce června. Odchod z ruského trhu podle Šmejce pokračuje, prodej dalších aktiv se rýsuje. "Vše má svůj časový horizont, těch aktiv je poměrně hodně," dodal.

Co dál s Air Bank

Po zrušení spojení Moneta Money Bank s bankovní částí finanční skupiny PPF chce PPF dále rozvíjet Air Bank, věří v její růstový růstový potenciál. S balíkem akcií, které drží PPF v Monetě, zatím skupina nebude dělat prudké pohyby, řekl také Šmejc. 

O ukončení procesu spojení informovaly Moneta Money Bank a PPF koncem letošního května. Jako důvod uvedly negativní vývoj ekonomiky, který mění parametry původně zamýšleného sloučení, nebo změny požadavků České národní banky na kapitálovou vybavenost bank.

"Zamyslíme se nad tím, co budeme v Monetě dělat dál," uvedl Šmejc. Nevyloučil žádnou z možností, kterou by PPF se svým podílem mohla udělat. "Nic nás netlačí, abychom dělali rychlé rozhodnutí," dodal. Šmejc připustil, že z transakce, která byla zahájena v době, kdy PPF vedl Kellner, nebyl od začátku úplně nadšený. "Od začátku jsem viděl větší hodnotu Air Bank," podotkl. Air Bank je podle něj dále schopná ve všech ohledech výrazně růst.

Šmejc si nemyslí, že by PPF měla odlišný pohled na rozvoj Monety, než jaký má skupina J&T, která v bance nedávno získala balík akcií. "Rozvoj banky je na jejím managementu," zdůraznil.

Šmejc: Více mě baví firmy budovat. S obchodními partnery jsem ochotnější se propojovat více než Kellner. IPO se nebráníme

Šmejc také poodhalil svůj způsob dělání byznysu. Podle svých slov je ochotnější se při obchodních příležitostech spojit s partnery, než býval zakladatel PPF Kellner. Vize směřování skupiny není nyní zásadně jiná od té, se kterou vedl PPF Kellner. Ten by také nyní preferoval investice v evropském regionu. Chceme být draví, najít model, abychom byli schopni jít dopředu, uvedl Šmejc. 

V Česku podle Šmejce není mnoho investorů, se kterými by se PPF vzhledem k velikosti mohla spojovat. Spíše by šlo o západní hráče. PPF historicky dobře fungovala s Danielem Křetínským a na tom není co měnit, poznamenal. "Jsme (s Danielem Křetínským) dlouholetí přátelé. O byznysu se nebavíme vůbec, pravidelně si vyměňujeme názory, jak vidíme trendy v makroekonomice nebo geopolitice," uvedl.

PPF se podle Šmejce nebrání primárnímu úpisu akcií na kapitálových trzích, v této době se ale nic aktuálního nepřipravuje. "Situaci na kapitálových trzích vnímám jako příležitost, která akorát ještě nepřišla. Bude ještě hůř," odhadl v souvislosti s aktuálním propadem světových akcií. Akviziční financování v této době podle něj dostupné stále je, ale je dražší, banky jsou opatrnější. "PPF ale nemá problém opatřit si na transakce peníze," podotkl.

Co se týče makroekonomické situace, je Šmejc spíše pesimista. Hodně bude podle něj záležet na zvládnutí energetické krize v Evropské unii, vytvoření regulace cen. "Při prohlubování problémů přibude inflačních tlaků. Že bych viděl, že tato vysoká inflace brzy skončí, to nevidím," poznamenal.

Šmejc míní, že lidé ho většinou považují za 'dealmakera', ale jej podle jeho slov více baví budovat, rozvíjet firmy. "Proto ještě pracuju," dodal. Náročné je proměnit se ve firemního psychologa a urovnávat ega manažerů, zmínil stinnou stránku své práce.

Investiční skupina PPF podniká ve 25 zemích v Evropě, Asii a Severní Americe. Investuje do finančních služeb, telekomunikací, médií, biotechnologií, nemovitostí či strojírenství. Do skupiny patří například splátková společnost Home Credit, dále Air Bank, telekomunikační firmy Cetin a O2, mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), nemovitostní skupina PPF Real Estate Holding, strojírenská Škoda Group nebo provozovatel mýta v ČR CzechToll.

V minulosti byl Šmejc obchodním partnerem Kellnera a minoritním akcionářem skupiny PPF. Vlastní podíl ve společnosti Home Credit, spadající pod PPF. Šmejc v čele PPF vystřídal Ladislava Bartoníčka, který bude v novém poradním výboru rodiny.

Foto: PPF


Čtěte více:

Novým generálním ředitelem skupiny PPF bude Jiří Šmejc, dřívější Kellnerův obchodní partner
04.05.2022 16:31
Novým generálním ředitelem skupiny PPF se stane Jiří Šmejc. Ladislav B...
Moneta a PPF se dohodly na zrušení akvizice Air Bank a Home Creditu (+komentář analytika)
30.05.2022 17:57
MONETA Money Bank a skupina PPF se dohodly na ukončení akvizice společ...
Minoritní akcionáři O2 žalují PPF kvůli vytěsnění, chtějí 400 milionů
01.06.2022 8:37
Investiční skupina PPF čelí žalobě kvůli vytěsnění minoritních akcioná...
Skupina PPF se loni vrátila do černých čísel. Hlásí čistý zisk 239 milionů eur a ochotu investovat
21.06.2022 17:31
Skupina PPF vykázala za rok 2021 čistý zisk 239 milionů eur proti ztr...

Váš názor
  •  
    29.06.2022 11:13

    Negativní informace. Vypovídá, že i PPF předpokjládá rozdělení světa na bloky a radši ze tedy z Číny stahne. Lepší budoucnost pro Evropu z toho rozhodně neplyne.
    Ullsperger
Aktuální komentáře
16.04.2024
23:15Wall Street nadále pod tlakem  
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m