Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Recese americké ekonomiky? Šance zhruba třetinová. Fed v září přidá 50 bps, říká hlavní ekonom Goldman Sachs

Recese americké ekonomiky? Šance zhruba třetinová. Fed v září přidá 50 bps, říká hlavní ekonom Goldman Sachs

05.08.2022 10:39
Autor: Redakce, Patria.cz

Hlavní ekonom Goldman Sachs Jan Hatzius na Bloombergu uvedl, že poslední data z americké ekonomiky byla na straně inflace trochu horší, než se čekalo. Nicméně celkově jej nic nepřekvapilo a nemění tak svůj pohled na dění v americkém hospodářství. Inflace se drží vysoko, Fed proto zvyšuje sazby, což ale podle ekonoma v základním scénáři recesi nevyvolá.

Podle ekonoma existuje v následujících 12 měsících asi třetinové riziko recese. Nyní je však ekonomika spíše na cestě k „hladšímu přistání“ a trh práce by měl ochladit zejména na straně počtu nových pracovních míst namísto prudšího zvýšení nezaměstnanosti. „Vidíme určité známky, že toto je směr, kterým se pohybujeme,“ dodal ekonom. 

Finanční trhy podle Hatziuse nyní také počítají se zhruba třetinovou pravděpodobností recese. Pokud by jí přičítaly pravděpodobnost větší, byly by patrné větší změny. Ekonom přitom čeká, že Fed zvýší v září sazby o 50 bazických bodů a pak do konce roku ještě dvakrát, pokaždé o 25 bazických bodů. Trhy „jsou tomu docela blízko“. 


 

„Jestliže tempo růstu klesne a v příštím roce se bude pohybovat pod potenciálem, nepřijde podle mě snížení sazeb,“ míní Hatzius. Trhy ale podle něj pracují s průměrem různých scénářů. Následně byl ekonom tázán na svůj odhad neutrálních sazeb. Tedy výše sazeb, které by americkou ekonomiku ani nestimulovaly, ani nebrzdily. Hatzius odpověděl, že jde o koncept, který se zdá být relevantní pro hodně ekonomů. On sám mu ale velkou důležitost nepřikládá i proto, že odhady neutrálních sazeb se mohou v čase hodně měnit.

Namísto neutrálních sazeb Hatzius Fedu doporučuje, aby se zaměřil na vývoj finančních podmínek. Ty by měly být „konzistentní s postupným dosažením cíle Fedu“. K tomu ekonom dodal, že Fed hovoří o neutrálních sazbách mezi 2,25 – 2,5 %, což je úroveň, na kterou se nyní již se svými klíčovými sazbami dostal. „Podle mého názoru to ale v rámci úvah o ekonomice není významná věc,“ míní Hatzius.

Evropská centrální banka bude podle ekonoma zvedat sazby i přesto, že evropská ekonomika ochlazuje. Goldman Sachs dříve počítal s tím, že sazby ECB se dostanou až na 1,75 %, nyní banka snížila odhad cílových sazeb na 1,5 %. 

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Reálné sazby musí do plusu, možná k 6 %, říká bývalý člen Fedu
01.08.2022 6:27
Bývalý člen vedení americké centrální banky Jeffrey Lacker se domnívá,...
Sedm důvodů, proč být za současných podmínek na trhu pozitivní
30.07.2022 14:55
Současné prostředí na globálních trzích se zdá být příliš pesimistické...
Globální nálada rychle klesá, upozorňuje Fidelity. V hledáčku je sektor energetiky
31.07.2022 15:29
Analytici společnosti Fidelity vnímají, že nálada mezi manažery společ...
Dominance hodnotových akcií
29.07.2022 17:53
Současné prostředí přinášející negativní tlak na technologie a růst op...

Váš názor
  • Hlavni ekonom GS je schizofrenik a FED si bude muset NAKONEC vybrat jednu ze stran..???
    06.08.2022 23:28

    Tesne pred volbami v USA chapu servilitu hlavniho ekonoma z velke bankovni ctyrky = "snaha ochranit plebs a low income economics pres rostoucimi uroky" ze strany fedu, stejne jako chapu jeho "rochneni v dokonale homogennim substratu klientu, kteri vlastne nemaji ALTERNATIVU VOLBY" = bankovni konkurence je za klienta neprevezme skrz VNITRNI pravidla... Podobne SERVILNE pusobi nazor hlavniho ekonoma GS dostat neutralni uroven sazeb na az 2.5%... /// FED oddaloval rust sazeb jak jen to slo cely jeden rok. Nakonec zvolil a zopakoval bezprecedentni pristup za cele 21.stoleti a sazby zvysil podvakrat o 0.75. Nyni FED sazi nejspis na prichod "NENADALE" recese, kterou "retoricky" NEVIDI protoze graf ekonomickych dat ji "zatim" nedeterminuje. Ocekavani zvolneni tempa rustu sazeb nabourava velmi vyznamne nikoliv pouze statistika pracovni trhu, nybrz jednorázové a promptni dorovnani mezd vzhledem k inflaci..mysleno pouze na trhu USA... coz je opet schizofrenie -> otazka zni co je duvodem rustu mzdy v predvecer RECESE? Odchod do penze v narokovem obdobi nebo spis pokles zakazek z titulu vysoke inflace??? Statisticky aparat kazdeho rozvinutejsiho statu sveta VSECHNY TYTO INDIKATORY VLASTNÍ ze statickeho zjistovani... Clovek platici cely tento byrokraticky aparat nema opravneni nakladat se zjistenymi preferencemi a statistikami VE STEJNY MOMENT jako jsou PREZENTOVANY politicke elite, snad aby ta mela prostor k medialni osvětě.../// Podstreleni sazeb ECB proti FED o 0.75% zdanlive odpovida míře pravdepodobnosti recese v lokalitach. V U.S. mensi nez v EU... Vzhledem k mimoradne pozitivnimu prispevku EU do globalni obchodni bilance (krome JAP) z G20 nejde o globalne rovnocenny vztah! PROC by mely uspory EVROPY sanovat DLUH spojenych statu jen proto, aby IMF(MMF) nemel praci s rebalancí globalnich kapitalovych toků????? /// FED si nyni bude muset vybrat zda cilit na historicky prioritni cil INFLACI anebo na SEKUNDARNI novodoby cil "plne zamestnanosti", jak se o to NEUSPESNE snazil socialismus POVINNOU DOCHAZKOU...seda ekonomika a jeji potencial jsou velmi velmi nevyzpytatelne svym skrytym rozsahem. A nemusi byt plane obavy, ze seda ekonomika nyni ZKRESLUJE oficialni statistiky. V dobe MIMORADNE INFLACE je motivace uplne kazdeho subjektu skryt potencial realneho trzniho podilu a maximalizovat sve vlastni marze. Nedostatek sil na pracovnim trhu PODPORUJE vztahy skryte pred daňovou soustavou a nejde jen o tolerovany švarcsystém.... VSUDE NA SVETE, cim vetsi trzba tim vetsi motivace dane obejit.
    Mudr.c
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university