Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Slévárny pro výrobce aut v Evropě kvůli drahému plynu bojují o přežití

Slévárny pro výrobce aut v Evropě kvůli drahému plynu bojují o přežití

09.08.2022 13:22
Autor: ČTK

Gerd Röders musí zvýšit hlas, aby jej bylo přes všechen ten rachot výrobních strojů slyšet. Neochotně se připravuje na dočasné omezení výroby ve své slévárně hliníkových slitků, aby přežil narůstající krizi na trhu s plynem v Evropě.

Röders doufá, že když ve své 200 let staré slévárně změní výrobu tak, že zaměstnanci budou každý měsíc chodit do práce jen tři týdny a provoz bude nepřetržitý, zatímco čtvrtý týden slévárnu zavře, tak že se mu podaří udržet výrobu a zároveň snížit účet za plyn. Ten se totiž od loňského roku zdvojnásobil na 12,3 milionu eur (přes 300 milionů Kč). Obává se, že bez rázných opatření se účet v příštím roce může ztrojnásobit nebo i zečtyřnásobit.

Röders počítá, že mu plán ušetří náklady na plyn, který každé ráno potřebuje na rozpálení pecí. I když to bude znamenat, že zaměstnancům své rodinné firmy G.A. Röders bude muset dávat příplatky za noční směny.

Pokud má G.A. Röders GmbH a dalších 600 německých sléváren přežít, bude to znamenat hlavně snížení nákladů a tvrdá jednání se zákazníky. Většina těchto sléváren jsou malé a střední podniky s méně než 250 zaměstnanci.

"Předkládáme zákazníkům naše ceny a říkáme jim, že musejí platit víc," řekl agentuře Reuters devětapadesátiletý Röders, zatímco pracovníci připravovali závod na první týden odpočinku. "Nemůžeme dodávat díly, když investujeme a nic nevyděláme zpět," dodal.

Společnost G.A. Röders, jejíž závody v Německu a České republice zaměstnávají přibližně 500 lidí, vyrábí více než 1000 dílů. Dodává automobilkám a výrobcům autodílů, jako je Volkswagen a Continental, ale i výrobcům letecké techniky a firmám, které se zabývají zdravotnickou technikou. Roční tržby se pohybují kolem 60 milionů eur (1,5 miliardy Kč).

Zatímco smlouvy se slévárnami obvykle obsahují doložku, která jim umožňuje účtovat vyšší poplatky, když se zvýší cena kovů, pro energetiku žádná taková doložka neexistuje.

Röders říká, že se vždy snažil šetřit energií, která představuje druhý největší výdaj podniku hned po výdajích na zaměstnance. Tento zvyk má od svého otce, který v noci vypínal kancelářské počítače a v polední přestávce zhasínal světla.

Teď se ale firma potýká s nebývalým zdražováním.

Cena termínového kontraktu na zemním plyn s dodáním příští měsíc se ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku od začátku letošního roku téměř ztrojnásobila. Příčinou je zpomalení dodávek ruského plynu prostřednictvím plynovodu Nord Stream 1 a napjatá situace na světovém trhu. Ceny v TTF jsou pro Evropu referenční hodnotou.

A přestože má firma v areálu stále nádrž na ropu v objemu 30.000 litrů, která se už léta nepoužívá, její opětovné využití by bylo jako udělat krok zpět, řekl Röders. Energetický regulační úřad v Německu prosí podniky, vládu a spotřebitele, aby snížili odběr plynu, a požádal největší firmy, aby předložily nouzové plány na další snížení spotřeby v zimě.

Šéfové německých automobilek, včetně Mercedes-Benz a Volkswagen, ale v minulých týdnech varovali, že udržení úrovně výroby v rámci nouzových plánů bude fungovat pouze tehdy, pokud jejich dodavatelé budou moci pokračovat v dodávkách dílů.

Producenti hliníku, oceli a skla, které jsou pro výrobu automobilů nezbytné, jsou na zemní plyn odkázáni ještě více než samotné automobilky. To vyvolává obavy, že pokud budou nuceni zastavit výrobu, bude to mít dopad na celou jejich globální klientelu.

Němečtí výrobci automobilových součástek produkci dodávají více než třem tisícům přímých zákazníků ve Spojených státech, Evropě a Japonsku a jejich výrobky se dostávají k více než 100.000 zákazníků na dalších úrovních výroby, odhaduje společnost Interos. Ta se zabývá analýzou dodavatelských řetězců.

Energetická krize je posledním z řady otřesů, od omezování emisí uhlíku přes problémy v dodavatelském řetězci až po přísnější zákony o náležité péči, které podle malých podniků bude bez větší podpory možné jen těžko překonávat.

"Přechod na jednotky poháněné elektřinou vyžaduje velké změny a není myslitelný dříve než ve střednědobém horizontu," uvedl mluvčí německého svazu sléváren. "V současné době není k dispozici žádná jiná technologie než pohon strojů plynem," dodal.

Společně s aliancí dalších výrobců hliníku a univerzitou získala společnost G.A. Röders vládní finanční prostředky na návrh prototypu tavicí pece, která by mohla fungovat na směs 30 až 40 procent vodíku a 60 až 70 procent plynu. Cílem je nakonec provozovat pec výhradně na vodík.

Zájem o tento projekt se od ruské invaze na Ukrajinu znásobil, upozorňuje Röders. K uvedení do provozu ale ještě zbývá mnoho překážek - od rozšíření technologie až po vybudování nabíjecí sítě vodíkových stanic. "Udělat z něčeho takového průmyslové odvětví obvykle trvá nejméně pět let," řekl Röders. "Budeme se muset teple obléknout, protože vodíkovou pec mít ještě nebudeme."

 

Čtěte více:

Šéf agentury pro energii: Globální energetická krize se ještě může prohloubit
12.07.2022 14:58
Globální energetická krize provázená prudkým nárůstem cen elektřiny a ...
Výsledková sezóna a další kámen úrazu: energetická krize
21.07.2022 6:06
Sotva si uvykli na obrázek uhánějící inflace a hrozbu recese, stojí p...
Senát schválil úsporný tarif pro domácnosti jako pomoc s cenami plynu, elektřiny a tepla
27.07.2022 12:46
Senát schválil úsporný tarif, který má pomoci domácnostem snížit účty ...
Globální nálada rychle klesá, upozorňuje Fidelity. V hledáčku je sektor energetiky
31.07.2022 15:29
Analytici společnosti Fidelity vnímají, že nálada mezi manažery společ...

Váš názor
  • K zamysleni
    09.08.2022 16:44

    V kontextu tohoto clanku o slevarne jako dodavate do automotive a jinam je zajimavy outlook ACEA z 18.7.t.r.pro registrace passenger cars v 2023 (+plus 11% proti 2022), pri poklesu GDP EU o minus -14% z 2.7% na 2.3% v 2023/2022 ve stejnem grafu. /// Outlook IMF z 26.7.nenavozuje prijemne pocity. Za vazne riziko STREDNEDOBE povazuje fragmentaci globalni ekonomiky do geopolitickych bloku. K dopadum fragmentace "zatim existuji omezene dukazy a globalni obchod od zacatku pandemie je odolnejsi nez se ocekavalo", coz nerika nic o tom zda maji zatim omezene dukazy vliv pozitivni nebo negativni. Co mne na outlooku IMF z 7-2022 proti 4-2022 pripada zvlastni je "zlepseni" predikce GDP 2022 pro Rusko z minus-8.5% na minus-6.0%, pri ocekavanem poklesu exportu ropy v 2H2022 o dalsich 30%. IMF v tomto bode jde proti informacnimu proudu. Mozna preklep?? /// Pocity lidi jako majitele slevarny jsou jiz par mesicu "zde dole slyset", zatim nejsou "tam nahore videt". Vybavuji si nedavne prubezne volani "zdola z prumyslu" INFLACE RYCHLE ROSTE a "ozvenu shora" JENOM DOCASNA. (Scenar IMF "Evropa do konce 2022 bez plynu bud proto ze evropske zeme zakazuji dovoz nebo proto ze Rusko omezuje dodavky" = dalsi rust inflace zatim v projekci neni.)
    Mudr.c
  • Co už
    09.08.2022 15:36

    Donald vám to říkal, že neděláte s tím Ruskem dobře.
    HenryFord
    • Re: Co už
      10.08.2022 10:22

      To asi říkal, ale to není k věci. K věci zde je grýndýl.
      Ullsperger
  • aneb Jak vypadá předposlední stupeň zoufalosti
    09.08.2022 15:01

    jinak řečeno, Němci se neumí dopouštět malých chyb.
    Ullsperger
    • Re: aneb Jak vypadá předposlední stupeň zoufalosti
      09.08.2022 16:28

      Němci poslali celou EU do kopru. Nikdy jsem ani nesnil, že to jsou takoví blbci.
      karel777
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení