Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vyplatí se už kupovat britská aktiva ve výprodeji?

Vyplatí se už kupovat britská aktiva ve výprodeji?

30.09.2022 9:51
Autor: Redakce, Patria.cz

Britské dluhopisové trhy i libra tento týden zamířily šipkou dolů, když investoři reagovali na prohlášení nové vlády o fiskální politice. Někteří analytici se ale nyní domnívají, že se objevují příležitosti k nákupu.

Výnosy britských dluhopisů míří na nejprudší měsíční pokles minimálně od roku 1957, zatímco libra v pondělí klesla vůči dolaru na historické minimum. Bank of England byla ve středu nucena zasáhnout na trhu dluhopisů programem dočasného nákupu, aby zastavila kapitulaci na dlouhodobých dluhopisech, která by ohrozila penzijní fondy a hypotéky. To by podle centrální banka znamenalo materiální riziko pro finanční stabilitu.

Viraj Patel, hlavní stratég společnosti Vanda Research, řekl, že příštích několik týdnů bude pro investory, kteří zvažují, zda se vrátit na britské trhy, kritických. On sám ale o tom zatím neuvažuje. „Před šesti dny pro mě libra nebyla žádný problém. Sledoval jsem řadu jiných měn,“ řekl Patel. Dodal, že pád měny i britských dluhopisů je vyslovením nedůvěry vládnímu fiskálnímu balíčku a obav, odkud má v prostředí vysokých a dále rostoucích krátkodobých úrokových sazeb přijít udržitelný růst. „Myslím, že některé z těchto obav jsou do jisté míry přehnané, ale nemyslím si, že by v tuto chvíli někdo chtěl zasáhnout a kupovat podhodnocená britská aktiva,“ řekl. "Za tři měsíce bychom mohli vést jinou konverzaci, protože libra je extrémně levná. Myslím, že to je jeden z případů bouře před klidem."

I na britském akciovém trhu probíhaly v nedávných seancích výprodeje, i když ne hlubší než na trzích v celé Evropě kvůli obavám z agresivnějšího utahování měnové politiky ze strany centrálních bank a zpomalení růstu. Alan Custis, šéf pro britské akcie u společnosti Lazard Asset Management, ve čtvrtek pro CNBC řekl, že všeobecný výprodej v důsledku ekonomických turbulencí „svým způsobem nabízí určité příležitosti“ na britských blue chips se zahraničními zisky, které těží z poklesu libry.

Akcioví analytici pozorně sledují dluhopisy

Britské dluhopisy s dlouhou dobou splatnosti zaznamenaly v posledních dnech historickou úroveň volatility, kdy se ceny po počátečním kolapsu opět zvýšily po oznámení Bank of England, že bude dva týdny kupovat dlouhodobé dluhopisy a že odloží plánované prodeje dluhopisů na 31. října.

Custis řekl, že akcioví analytici bedlivě sledují volatilitu na dluhopisových trzích kvůli náznakům, kam se pravděpodobně budou úrokové sazby ubírat. „Trh nyní očekává, že úrokové sazby půjdou směrem nahoru k 6 %. Minulý týden před touto situací jsme si mysleli, že vrchol bude asi na 3,75, možná 3,5 % a že inflace možná vyvrcholí v říjnu nebo listopadu tohoto roku kolem 11 %. Nyní nevíme, kam libra půjde a ani jak inflační může být slabá libra pro ekonomiku,“ řekl Custis.

„Stabilita na dluhopisovém trhu je z těchto důvodů velmi důležitá, protože nám může dát určitý náznak toho, kde nakonec mohou úrokové sazby skončit, a to bude mít samozřejmě velký dopad na sazby hypoték a spotřebitelské výdaje, všechno je to propojené. Takže ano, sledujeme trh s dluhopisy stejně jako akciový trh.“

Britský akciový index FTSE 100 je známý svými dividendovými výnosy pro investory, ale s rostoucími výnosy dluhopisů se atraktivita dividendových akcií snižuje, uznal Custis, ale zdůraznil, že 45 % dividend vyplácených společnostmi na indexu se platí v dolarech, což je do jisté míry ochraňuje. To by také mohlo vysvětlovat, proč měl širší index FTSE 250 tvrdší průběh než jeho vrstevník s velkou kapitalizací.

Analytici tvrdí, že ústředním bodem výhledu do blízké budoucnosti je, aby ministr financí Kwasi Kwarteng znovu obnovil důvěru poté, co před pátečními kontroverzními oznámeními opomenul prognózu britského nezávislého Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost (OBR). Kwarteng slíbil podrobnější plán implementace 23. listopadu, zatímco Bank of England se sejde už 3. listopadu, aby zhodnotila dopad fiskálních oznámení a určila rozsah dalšího zvyšování úrokových sazeb. „Myslím, že potřebujeme, aby se OBR, Bank of England a ministr sešli a znovu obnovili finanční obezřetnost a cíl snížit poměr dluhu k HDP – i když jsme v tuto chvíli v poměrně silné pozici,“ řekl Custis a dodal, že společné listopadové prohlášení by bylo pro trhy pozitivním signálem.

Ačkoli někteří analytici zdůraznili, že má Velká Británie stále silné fiskální základy, mnozí se zdráhají naskočit zpět, dokud se dým nerozplyne. Seema Shah, hlavní globální investiční stratéžka společnosti Principal Global Investors, uvedla, že investoři posuzují, zda si Spojené království vedle jiných rozvinutých ekonomik stále drží pozici dlouhodobě atraktivní investiční destinace. "Zatímco pro USA je to v příštích 10 letech, myslím si, jednoznačné ano - akcie budou vyšší než dnes. Pro Spojené království je pravděpodobně větší otázkou, o kolik vyšší budou, a zda opravdu věříme, že bude Spojené království místo, kam chceme vložit své peníze."

Zdroj: CNBC

 
 

Čtěte více:

Britská centrální banka zvýšila základní sazbu o 50 bps, zahajuje prodej dluhopisů
22.09.2022 14:40
Britská centrální banka dnes zvýšila svou základní úrokovou sazbu o pů...
Británie sníží daně nejvíce od roku 1972, na pomoc s energiemi chce dát 60 miliard liber
23.09.2022 12:07
Britská vláda chystá soubor opatření, která mají v zemi podpořit hospo...
Britská libra na novém rekordním dnu na páru s dolarem. Obchodníci se obávají plánů pro ekonomiku
26.09.2022 8:56
Britská libra se při dnešním obchodování v Asii propadla na rekordní m...
Podíl Londýna na primárních nabídkách akcií v Evropě klesl nejníže za 12 let
27.09.2022 16:22
Podíl Londýna na primárních veřejných nabídkách akcií (IPO) v Evropě k...
Trussová obhajuje ekonomický plán, který potopil libru. Jiní ho kritizují
29.09.2022 11:17
Británie čelí velmi obtížnému ekonomickému období a vláda musela zaháj...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení