Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trussová obhajuje ekonomický plán, který potopil libru. Jiní ho kritizují

Trussová obhajuje ekonomický plán, který potopil libru. Jiní ho kritizují

29.09.2022 11:17, aktualizováno: 29.9. 12:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Británie čelí velmi obtížnému ekonomickému období a vláda musela zahájit okamžité kroky k nastartování hospodářského růstu. Stanici BBC to dnes řekla britská premiérka Liz Trussová, která tak obhajovala plánované snížení daní a soubor dalších opatření, jež mají v Británii pomoci zmírnit nejhorší krizi životních nákladů za desítky let.

Britská vláda chystá soubor opatření, která mají v zemi podpořit hospodářský růst a pomoci domácnostem. Součástí pomoci jsou miliardové daňové škrty, největší od roku 1972, a dotace zhruba 60 miliard liber (1,7 bilionu Kč), které mají snížit účty za plyn a elektřinu pro domácnosti a podniky. Plán vládních daňových škrtů vyděsil trhy a způsobil pád britské libry.

Trussová uvedla, že je připravena přijmout obtížná rozhodnutí, aby pomohla domácnostem a podnikům překonat zimu, která podle ní bude velmi náročná. Podle premiérky je třeba dělat, co je správné, i když se najdou lidé, kteří jsou proti její strategii. Potíže, které má Británie, jsou navíc podobné těm, kterým kvůli ruské invazi na Ukrajinu čelí i jiné země, dodala ministerská předsedkyně.

Podle Trussové však není v tuto chvíli čas na změnu kurzu a vyšší daně by Británii do recese uvrhly mnohem pravděpodobněji.

Jiní ale nesouhlasí. 

Bývalý guvernér britské centrální banky Mark Carney dnes vládu Trussové obvinil, že podkopává snahu národních ekonomických institucí, a prohlásil, že za pokles libry a britských státních dluhopisů mohou její fiskální plány. Rozsáhlé daňové škrty jsou podle něj v rozporu se snahou centrální banky dostat inflaci pod kontrolu. Vláda by se sice měla zaměřit na to, aby britská ekonomika rostla rychleji, tyto ambice by se však měly do centra pozornosti dostat až později.

Carney rovněž upozornil, že obavy mezi investory vzbuzuje také chybějící hodnocení britského Úřadu pro rozpočtovou odpovědnost (OBR), který má na starosti dohled nad rozpočtem. "Je důležité, aby (rozpočet) podléhal nezávislé a troufám si říct odborné kontrole," řekl Carney BBC.

Podle Moody’s Investors Service by plán mohl nenávratně poškodit britské veřejné finance a snížit hospodářský růst země. Ke kritice se přidal i Mezinárodní měnový fond (MMF), který ve středu v souvislosti s plány britské vlády uvedl, že nedoporučuje v současné době velké a necílené fiskální balíčky. Ze strany MMF to byla nezvyklá intervence v zemi, která patří do skupiny předních ekonomik světa G7. Podle analytiků vyjádření MMF zdůraznilo vážnost situace, ve které se Británie nachází.

Výkonnost britské měny k dolaru za poslední rok:

10

Americká ministryně obchodu Gina Raimondo ve středu uvedla, že odhodlání britské ministerské předsedkyně snížit daně hospodářský růst nepodpoří.

Kriticky se k nejnovějším ekonomickým krokům na britských ostrovech vyjádřil také bývalý americký ministr financí Lawrence Summers: “Silná tendence k růstu na straně dlouhodobých sazeb, zatímco měna klesá, je předzvěstí situací, kdy byla ztracena kredibilita,” napsal na Twitteru.

Premiérka se vyjádřila poté, co britská centrální banka zahájila neomezené nákupy státních dluhopisů, aby stabilizovala finanční trhy. Trussová řekla, že její plán byl navržen tak, aby Británii pomohl v dlouhodobém horizontu. Dodala, že její vláda velmi úzce spolupracuje s britskou centrální bankou.

Britské vládní dluhopisy během projevu britské premiérky dnes prohloubily pokles, a desetiletý výnos stoupl až o 21 bazických bodů na 4,22 procenta. Libra dopoledne redukuje průběžné denní ztráty a obchoduje se k dolaru kolem 1,0870 GBPUSD. 

Zdroje: ČTK, Bloomberg, CNBC

 
 

Čtěte více:

Švýcarská centrální banka ukončila éru záporných úrokových sazeb v Evropě. Sazby zvedlo i Norsko. Turecko jde opačnou cestou
22.09.2022 10:37
Švýcarská centrální banka dnes zvýšila svou základní úrokovou sazbu o ...
Britská centrální banka zvýšila základní sazbu o 50 bps, zahajuje prodej dluhopisů
22.09.2022 14:40
Britská centrální banka dnes zvýšila svou základní úrokovou sazbu o pů...
Británie sníží daně nejvíce od roku 1972, na pomoc s energiemi chce dát 60 miliard liber
23.09.2022 12:07
Britská vláda chystá soubor opatření, která mají v zemi podpořit hospo...
Spekulace o zásahu BoE a lehké odpolední zlepšení nálady
26.09.2022 17:48
Odpoledne není na hlavních trzích už tak špatné jako ráno, ale o nějak...
BoE jeden požár hasí a druhý rozdmýchává. Prvotní nadšení vyprchalo
29.09.2022 12:00
Při popisu dnešního dění na hlavních finančních trzích se neškodí vrát...

Váš názor
  •  
    29.09.2022 12:16

    Myslím, že se Británie nechala inspirovat Českou Republikou - snížení daní v době, kdy peněz se peněz v rozpočtu nedostává, dluh je vysoký a inflace roste. Rozdané peníze nikomu zásadně nepomohou a na snížení daní pravděpodobně nejvíce vydělají lidi, kteří žádnou podporu nepotřebují...
    lazy_lemur
    •  
      29.09.2022 14:48

      V prvé řadě by se měla uskrovnit státní správa a až potom lidi a firmy. Každé snížení daní je správné. Jen tomu musí odpovídat úsporné kroky vlády. A teď se nebavím o investicích, ale o té obrovské armádě úředníků, co náš stát, kraje a obce zaměstnávají....
      qwer
      •  
        30.09.2022 0:23

        Snížení daní se jednoduše prodává, hůře se už nacházejí chybějící finance. O uskrovnění státní správy slyším pohádky od každé strany v opozici (je to jedno o kterou jde). Když pak přijde k moci, tak zjistí, že to úplně nejde, že většina výdajů je mandatorních a nelze se jich zbavit. Naopak nabere další lidi do státních profesí, nebo vytvoří úplně novou kategorii - u nás např. ve školství asistent pedagoga (ve většině případů spíše otrok žáka). Pokud chceme vyřešit rozpočet, tak je nutné říznout do mandatorních výdajů - to lze jedině zákonem, ale ten je třeba připravit. Například jeden návrh z Kalouskovy dílny je ten, že se zruší povinná valorizace důchodů. Jiný například může být redukce prvního stupně základního vzdělání z pěti roků na čtyři... a propuštění nadbytečných učitelů prvního stupně... Není to nic populárního, a proto je pravděpodobné, že k tomu žádná vláda nepřistoupí, pokud nedojde k nějakému krachu a nebude donucena...
        lazy_lemur
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m