Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Cena plynu sice klesá, ale vyhráno rozhodně není

Rozbřesk: Cena plynu sice klesá, ale vyhráno rozhodně není

01.11.2022 9:11
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Poslední dobou se ve zprávách objevují titulky, které oslavují výrazný pokles cen plynu v Evropě. Za pokles vděčíme dvěma hlavním faktorům. Na straně spotřeby se jedná o úspory, které jsou navíc podpořeny super teplým startem podzimu. Na straně nabídky pomáhá stlačit ceny rychlé doplňování zásob, které překonává i původně ambiciózní evropské plány. V severozápadní Evropě, která je pro kontrakt TTF obzvláště relevantní, je naplněno více než 95 % kapacity zásobníků. A právě kombinace relativně nízké spotřeby a relativně vysoké nabídky (neboli skoro plných zásobníků) se na trhu s nepružnou nabídkou a poptávkou projevuje učebnicově. A sice tak, že plyn krátkodobě zlevňuje (na den dopředu na cca 34 EUR/MWh ze srpnových průměrných 230 EUR/MWh).

Někdo si v této souvislosti jistě vzpomene například na zápornou cenu americké ropy WTI, která se v dubnu 2020 propadla do záporu na asi mínus 40 USD/barel. Ropa se sice skladuje daleko lépe než plyn, ale i v jejím případě se jasně ukázalo, co s cenou krátkodobě udělá nedostatek skladovacích kapacit (tehdy na prahu covidové krize). I skladovací kapacitu lze totiž vnímat jako vzácnou komoditu a právě tento fakt poskytuje vysvětlení na první pohled možná nelogického vývoje na trhu s plynem z posledních několika dnů až týdnů.

Ale zpět k dlouhodobějšímu příběhu. Jako vždy na komoditních trzích je totiž dobré podívat se na situaci v delším kontextu a ten poskytují právě již zmíněné kontrakty s delší splatností. Jejich ceny sice nelze vnímat jako předpovědi, ale i tak je z pohledu na ně zřejmé, že obrázek není tak růžový a že plynová krize jistě není za námi. Pokud například srovnáme ceny plynu na rok 2023 (aktuálně kolem 130 EUR/MWh), tak oproti situaci před měsícem sice rovněž vidíme znatelně nižší ceny (asi o 30 %). Pokud se ale vrátíme o rok zpět, tak jsme stále na čtyř až pětinásobku. Dokonce i kontrakty na roky 2024-2026 (nynější rozpětí mezi 95-30 EUR/MWh) se obchodují za tří až pětinásobek cen, které jsme na uvedené roky mohli vidět touto dobou.

Vývoj v poslední době lze tedy číst i tak, že co se týče plynu, větší výzva než letos se před Evropou možná rýsuje na příští zimu (2023/2024), kdy už asi opravdu nemůžeme počítat s tím, že zásobníky bude plnit i plyn z Ruska. Na druhou stranu ale platí, že pružnost poptávky v čase roste. Přeloženo do češtiny to znamená, že máme další rok na to se s novou realitou energetických trhů vypořádat.

*** TRHY ***

Koruna

Koruna bez větších obtíží okupuje úroveň 24,50 EUR/CZK. Dnešní předběžný odhad tuzemského HDP za třetí čtvrtletí ukázal mezikvartální pokles o 0,4 % a meziroční růst o 1,6 %. To je lepší výsledek, než se kterým ve své srpnové prognóze počítala ČNB (-0,6 %). Pozitivní překvapení na straně růstu by však dle našeho názoru muselo být podstatně větší (a koncentrováno především na straně domácí poptávky), aby holubičí většinu v bankovní radě donutilo vážně zvažovat růst úrokových sazeb. Naším základním scénářem pro čtvrteční zasedání bankovní rady proto zůstává stabilita úrokových sazeb v kombinaci se zopakováním závazku bránit nadměrným výkyvům koruny.

Eurodolar
Vyšší než očekávané hodnoty inflace a růstu HDP eurodolaru včera nikterak nepomohly - spíše naopak. Nicméně klesající averze k riziku před zítřejším zasedáním Fedu pomáhá euru mazat včerejší ztráty.
Dnes odpoledne však budou ve hře americká makrodata - podnikatelská nálada v průmyslu reprezentovaná indexem ISM a počty otevřených pracovních pozic. Obojí (zejména druhý makro údaj) má potenciál srazit dolarové úrokové sazby níže a posunout tak eurodolar blíže paritě.

Akcie

Zámořské trhy první obchodní den nového týdne propadly. Výrazně se včera nedařilo technologickým gigantům. Nejhůře z této skupiny skončily akcie Meta Platforms, které ztratily 6,1 %, za poslední tři dny se již ale propadly o necelých 30 %. Sektorově se dnes dařilo pouze energetickým společnostem (Chevron +0,6 %). Z indexu S&P 500 prozatím odreportovala čtvrtletní výsledky zhruba polovina společností. Průměrný růst výnosů byl revidován lehce níže na 4 % z původně očekávaných 4,1 %. Společnost Global Payments propadla po představení horšího ročního výhledu o 8,8 %.


Čtěte více:

Investiční certifikáty. Webinář se zkušeným makléřem Františkem Kronusem již dnes 2. 11. od 11:00!
02.11.2022 9:16
První část dvoudílného webináře o certifikátech, který jsme pro Vás př...
FX strategie: Na eurodolar působí třaskavý mix Fedu, makrodat, voleb do Kongresu i počasí. Zasedání ČNB korunu nevychýlí
01.11.2022 5:56
Fed pravděpodobně zvýší sazby o dalších 75 bps, ale to, co bude rozho...
Zámoří v očekávání měnového zasedání
31.10.2022 21:02
Zámořské trhy první obchodní den nového týdne propadly. Pro investory ...
Správní rada Twitteru skončila, jediným ředitelem je Musk
01.11.2022 8:42
Devítičlenná správní rada americké internetové společnosti Twitter byl...
Ropný gigant Saudi Aramco zvýšil kvartální zisk o dvě pětiny. Rostly ceny ropy i prodané objemy
01.11.2022 8:59
Ropná společnost Saudi Aramco, kterou vlastní saúdskoarabský stát, zvý...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data