Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pilulka zaznamenala nejvyšší tržby v historii. Plánuje druhou emisi na pražské burze

Pilulka zaznamenala nejvyšší tržby v historii. Plánuje druhou emisi na pražské burze

05.04.2023 14:25, aktualizováno: 5.4. 16:15
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Skupina Pilulka dnes zveřejnila své výsledky za rok 2022. Firma dosáhla dle auditovaných výsledků konsolidovaných tržeb ve výši téměř 2,5 miliardy korun a překonala tak tržby loňského rekordního roku. Franšízová síť lékáren Pilulka pak k tržbám přidala další miliardu korun. Firma také oznámila, že ke konci prvního pololetí roku 2023 plánuje v pořadí druhou emisi cenných papírů. 

Výnos z emise bude podle firmy použitý především na další růst rozvíjejících se trhů, na investice do e-health platformy Plus Care, na investice do unikátního IS/IT řešení a na případné další sektorové akvizice.

Celkové skupinové tržby vč. franšíz dosáhly 3,5 mld. , auditované konsolidované tržby (bez partnerských lékáren) skončily na 2 465 mil. . Online tržby meziročně vzrostly o 6 %, konsolidovaný ukazatel EBITDA skončil v záporu 0,8 mil. . Pilulka obsloužila 750 tisíc unikátních zákazníků, kteří udělali téměř 1,5 milionu objednávek. Kompletní výroční zpráva za rok 2022 je dostupná na webu společnosti.

Akcie firmy dnes klesají o 3,2 %.

“Rok 2022 byl po dvou letech prvním, který můžeme označit za „post-covidový“. Srovnávací hladina tržeb z let 2020 a 2021 byla velmi vysoko především v kategoriích antigenních testů, ochranných pomůcek, dezinfekcí a dalších zdravotnických prostředků, které zaznamenaly obrovský růst zájmu zákazníků s nástupem celosvětové pandemie koronaviru SARS-CoV-2 začátkem roku 2020. I přes řadu negativních událostí, které ovlivnily maloobchodní tržby (začátek války na Ukrajině, růst cen energií, vysoká inflace a obecné utlumení spotřebitelské poptávky), se nám v roce 2022 podařilo dosáhnout růstu, a to na trhu, který oproti předchozím dvěma letům klesal dvouciferným tempem. V následujících letech očekáváme, že se trh vrátí k obvyklému růstu z let „před-covidových”, uvedla ve svém prohlášení firma.

V roce 2023 očekáváme, že se budeme pohybovat okolo 15 % nad trhem”, dodává Petr Kasa, člen představenstva Pilulka Lékárny a.s.

Hlavní trhy

Většinu tržeb doposud Pilulka realizuje na trzích Česka a Slovenska. Zde působí bezmála deset let a dosáhla EBITDA marže +1,5 % (+36,5 mil. Kč). V roce 2023 se bude Pilulka na těchto trzích soustředit především na další zvyšování profitability. Již v závěru roku 2022 Pilulka významně optimalizovala nákladovou stránku s cílem připravit se na obtížný rok 2023. Významné škrty se týkaly bezmála 20 procent zaměstnanců pražské a bratislavské centrály, kde došlo především k zeštíhlení manažerské struktury.

Vývoj akcií Pilulka za uplynulých 12 měsíců:

pilulka akcie

Rozvíjející se trhy

Jako své rozvíjející se trhy Pilulka označuje Rumunsko, Rakousko a Maďarsko.

Rakousko je obsluhováno tzv. cross-border modelem z nově otevřeného olomouckého skladu s plochou 3600 m2. Na lékárenském trhu, který podléhá v každé zemi významné regulaci, je cross-border komplexní model vyžadující náročné logistické, technické, spotřebitelské a provozní řešení. Maďarský trh je obdobně jako v případě Rakouska obsluhován cross-border, tentokrát ze slovenského skladu v Bratislavě. Společnost Pilulka plánuje v následujících letech model cross-border dále rozvíjet. V roce 2022 došlo v rumunské dceřiné společnosti k několika významným změnám. Nový management optimalizoval skladbu portfolia, procesy i nákladovou stránku businessu.

Na všech zahraničních trzích se Pilulka soustředí především na růst tržeb a tržního podílu, akvizici nových zákazníků a jejich následnou retenci. Vstupem na další trhy, zejména pak zcela nově DACH, si Pilulka otevřela potenciál v četných příležitostech lokálního nákupu pro celou mezinárodní skupinu. Centralizace nákupů pro celou skupinu je i jedním z několika pilířů, které chce Pilulka významně využívat v následujících letech.

Projekty v oblasti e-health

V roce 2022 jsme pokračovali v e-health aktivitách v rámci projektů Plus Care a Pilulka Lab. Výchozí myšlenka Plus Care je postavena na aplikaci, která pokrývá spolupráci mezi pacientem, lékařem, farmaceutickou firmou a zdravotní pojišťovnou a nazýváme ji digitálním asistentem zdraví. Ke konci roku 2022 máme spuštěné první spolupráce s farmaceutickými firmami, významnými zaměstnavateli a veřejnými i soukromými zdravotními pojišťovnami. Počet aktivních uživatelů v tomto roce poprvé přesáhl 10 tisíc. V portfoliu Pilulka Lab aktuálně máme dva velmi inovativní projekty– Carebot (AI projekt v oblasti analýzy rentgenových snímků) a Vitadio (eHealth projekt v oblasti léčby diabetes).

 
 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Únorové maloobchodní tržby pokračovaly v poklesu. Meziročně se snížily reálně o 6,4 procent
05.04.2023 9:10
Meziměsíčně se tržby v maloobchodě bez započtení prodejů motorových v...
Jan Bureš: Maloobchod ukazuje na rychlejší stabilizaci spotřeby
05.04.2023 10:19
Únorový maloobchod nás překvapil lehce pozitivně. Po poměrně výrazném...
Nervozitu z ekonomiky zhoršují centrální bankéři a data v kalendáři
05.04.2023 11:15
Wall Street včera zůstala u cca půlprocentní ztráty, načež pro dnešek ...
Průzkum Reuters: Zlotý v příštích 12 měsících získá pevnou půdu pod nohama. Naopak koruna i forint by mohly část zisků umazat
05.04.2023 12:30
Jak odeznívají obavy o ekonomiku, měl by polský zlotý během nadcházej...
Rally na amerických technologiích je přehnaná, varuje stratég. S nákupem by počkal až na nová minima
05.04.2023 14:17
Michael Wilson z Morgan Stanley, jeden z nejvýraznějších medvědů Wall ...

Váš názor
  •  
    05.04.2023 16:43

    Hmm, emise akcií je spíš zachranná finanční injekce při kumulaci ztrát a úbytku cach flow. Pilulka klasicky zatajila, že v Rumunsku je to obrovský průšvih - nedaří se získávat tržní podíl, nerostou tržby, jsou tam obří ztráty. Vyměnili management, změnili portfolio produktů, ale kde je záruka, že to k něčemu povede? A kolik peněz tam Pilule ještě hodlá utopit? A co Maďarsko a Rakousko, nehrozí podobný scénář? Obsluha Rakouska z Olomouce možná ušetří náklady na vstup na trh, ale jak se tam prosadí?
    Chmelar87
Aktuální komentáře
19.04.2024
15:36Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data