Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rebranding na X Elona Muska: Cíl proměnit Twitter v super aplikaci ala čínský WeChat?

Rebranding na X Elona Muska: Cíl proměnit Twitter v super aplikaci ala čínský WeChat?

28.07.2023 9:50
Autor: Wednesday Mašková, Patria Finance

Když byl Elon Musk v loňském roce v procesu nákupu Twitteru, hodně se diskutovalo o jeho plánech s aplikací. V říjnu miliardář řekl, že koupě Twitteru je „akcelerátorem k vytvoření aplikace X, the Everything“, aniž by uvedl další podrobnosti. Ale vyvolalo to srovnání s čínskou službou WeChat, službou zpráv provozovanou čínským gigantem Tencent.

V pondělí Musk oficiálně změnil slavné ptačí logo Twitteru na „X“, což je vnímáno jako první krok jeho snahy změnit platformu na něco víc než jen službu sociaálních médií. „V nadcházejících měsících přidáme komplexní komunikaci a schopnost řídit celý váš finanční svět,“ řekl Musk v pondělí a poté zopakoval, že akvizice se uskutečnila s cílem urychlit přechod na „aplikaci všechno“.

Nově jmenovaná generální ředitelka společnosti, Linda Yaccarino řekla: „X je budoucí stav neomezené interaktivity – zaměřený na zvuk, video, zasílání zpráv, platby/bankovnictví – vytvářející globální trh pro nápady, zboží, služby a příležitosti.“ Tyto cíle, které stanovili Musk a Yaccarino, znějí velmi podobně jako myšlenka „super aplikace“, která byla propagována v Číně a rozjela se v jiných částech Asie.

Historie však naznačuje, že Muska čeká těžký boj. V prostředí je mnoho amerických technologických firem, které se pokoušely převzít bankovní giganty, aby nakonec své ambice omezily tváří v tvář konkurenci a zdlouhavým schvalovacím procesům. "Vůbec netvrdím, že to nedokáže," řekl Pranav Sood, výkonný generální ředitel platformy pro přeshraniční platby Airwallex. "Ale je to něco, co vyžaduje čas a také něco, co vyžaduje investice, jelikož se musíte ujistit, že děláte věci správně, abyste zůstali globálně kompatibilní."


Musk označil WeChat za „skvělý“

Super aplikace označují typ aplikace, která uživatelům umožňuje provádět více funkcí, aniž by museli aplikaci opustit. Aplikace může například zahrnovat funkce sociálních médií, platby, rezervace hotelů a letenek nebo také volání taxi.

Největší super aplikace na světě se jmenuje WeChat, kterou provozuje čínský technologický gigant Tencent a má přes 1,3 miliardy uživatelů. WeChat je především aplikace pro rychlé zasílání zpráv, jako je WhatsApp. Má však také platby a uživatelé v něm mohou přistupovat k dalším aplikacím, jako je elektronický obchod a bankovnictví.

Zatímco Čína byla průkopníkem super aplikace, nápad se ujal i v jiných částech Asie. Firma Grab se sídlem v Singapuru se rozšířila do dalších oblastí, jako je rozvoz jídla a platby. Dalším příkladem je jihokorejské Kakao. Musk se pravděpodobně inspiroval aplikací WeChat, kterou minulý rok nazval „skvělou“. Musk řekl, že mimo Čínu neexistuje žádný ekvivalent WeChat.

"Myslím, že existuje skutečná příležitost to vytvořit," řekl Musk zaměstnancům. „V podstatě V Číně na WeChat žijete, protože je to tak užitečné pro váš každodenní život. A myslím, že kdybychom toho dosáhli, nebo se k tomu alespoň přiblížili pomocí Twitteru, byl by to obrovský úspěch.“

 


Bude čínská aplikace „na všechno“ fungovat mimo Asii?

WeChat se v Číně rozjel kvůli tamnímu jedinečnému internetovému prostředí, kde je blokováno mnoho amerických online služeb, jako je Twitter a Google. To dalo šanci domácím technologickým firmám získat dominanci v internetovém prostoru. Tencent je jedním z nich. S WeChat provozuje největší službu zasílání zpráv v zemi. WeChat Pay je jednou ze dvou největších mobilních platebních služeb v Číně, druhou je Alipay, kterou provozuje Ant Group, přidružená společnost čínského giganta pro elektronický obchod Alibaba.

Tencentu se podařilo vytvořit aplikaci této velikosti, protože provozuje vlastní platby a službu sociálních médií. Společnost však také investovala do dalších velkých společností, jako je e-commerce firma JD.com a společnost Meituan, která dodává jídlo. To umožnilo společnosti Tencent integrovat své služby do WeChat. Tencent je také jednou z největších světových online herních společností, a to mu dalo další obsah, který lze vložit do WeChat.

Vývojáři mohou také vytvářet takzvané „mini programy“ v rámci WeChat. Jedná se o oříznuté verze úplných aplikací, ale to znamená, že uživatel nemusí stahovat desítky dalších aplikací a může používat WeChat téměř pro všechno. V některých částech jihovýchodní Asie se společnost Grab rozšířila do finančních služeb a doručování potravin, a to bez velkého množství konkurentů.

Vytvoření super aplikace v USA nebo Evropě může být mnohem větší výzvou. Online platby, což je oblast, do které se chce Musk prosadit, jsou roztříštěné a prostoru nedominuje žádná společnost. USA a Evropa stále silně spoléhají na platební systémy debetních a kreditních karet. Platby v Číně se provádějí pomocí rychlé odezvy nebo QR kódu, což se liší od USA a Evropy.

V jízdě a rozvozu jídla je velká konkurence. Musk's X bude samozřejmě výzvou pro další společnosti sociálních médií, jako jsou ty, které zastřešuje Meta. To by mohlo ztížit spolupráci s jinými firmami. To jsou jen některé z výzev, aniž bychom zacházeli do oblastí, jako je konkurence v reklamě a kdo vlastní data v případě, že X spolupracuje s jinými firmami.

Ale také existuje příležitost pro X v tom, že Musk to vidí spíše jako širší komunikační aplikaci než jen krátké příspěvky. Výrazně zvýšil limity znaků pro příspěvky například lidem, kteří se přihlásí k odběru Twitter Blue. To by mohl být výchozí bod pro přeměnu Twitteru na více komunikační nástroj, který udrží uživatele v kontaktu. Pak by Musk mohl přemýšlet o přidání dalších nástrojů, jako jsou platby, které již naznačil.

Nakonec však pokus proměnit X v něco jako WeChat bude mamutí úkol, v neposlední řadě proto, že faktory, které pomohly úspěchu čínské aplikace – ať už jde o trh s prvními mobilními zařízeními v Číně nebo koncentrovanější počet hráčů v internetový prostor – nejsou přítomny v USA ani v Evropě.

 

Opuštěné ambice

Dokonce i Muskova bývalá společnost se snažila stát super aplikací ve stylu WeChat. Před dvěma lety, kdy měl PayPal větší hodnotu než Citigroup a Goldman Sachs Group Inc., dohromady, společnost naplánovala ambiciózní vpád do nových oblastí včetně obchodování s akciemi a spořicích účtů s vysokým výnosem, když se firma snažila překročit své kořeny jako ikonická společnost. tlačítko pokladna.

Ale nedávno, poté, co byly akcie společnosti zničeny v důsledku zpomalení výdajů na firemních platebních platformách, musel PayPal tyto ambice opustit. V těchto dnech se generální ředitel Dan Schulman opět soustředí na vylepšování tlačítka pokladny, spíše než na přeměnu PayPalu na jediné kontaktní místo pro finanční potřeby svých zákazníků.

„Naší první a nejdůležitější prioritou je neustále zlepšovat zkušenosti se značkovými pokladnami,“ řekl Schulman investorům v květnu. "To je jádro toho, co děláme." Přechod k nabízení finančních služeb není jednoduchý, vzhledem k tvrdé konkurenci na americkém bankovním trhu, intenzivnímu regulačnímu dohledu a vysoké úrovni „ulepenosti“ mezi finančními zákazníky, řekl Jeff Tijssen, globální šéf fintech poradenské firmy Bain & spol.

"Budete proto muset vymyslet velmi přesvědčivou hodnotovou nabídku, která je skutečně odlišná, abyste vynikli," řekl.

Zdroj: CNBC

 
 

Čtěte více:

KeyBanc: Co přinesou Threads společnosti Meta. A co Twitter?
11.07.2023 16:04
Semafor.com informuje o tom, že Twitter hrozí žalobou společnosti Meta...
Víkendář: Na Rivianu medvědi do hibernace, Threads dobrý pro Metu, ale Twitter nezničí
16.07.2023 8:09
Pět dní poté, co Meta spustila sociální síť Threads, dosáhl počet její...
Evropa zahájí negativně, Musk rebranduje twitter
24.07.2023 8:55
Evropské akciové trhy zahájí obchodování poklesem, futures indexu Stox...
Změnou názvu na X Musk riskuje ještě větší škody pro podnikání Twitteru
25.07.2023 10:26
Elon Musk je již dlouho zamilovaný do písmene X. Nyní opouští značku T...
Teorie monetární expanzní nádoby a její praxe
25.07.2023 17:19
Expanzní nádoba vyrovnává tlaky v otopném systému. Tlak je tedy díky n...
Daily Summary: Výsledky Danaher, General Electric a General Motors
25.07.2023 17:12
Daily Summary, dnes na téma hospodářských výsledků Danaher (Investiční...
Čtvrtletní zisk Microsoftu díky cloudovým službám vzrostl o 20 procent
26.07.2023 8:30
Americké společnosti Microsoft vzrostl za čtvrté fiskální čtvrtletí či...
Čtvrtletní zisk majitele Googlu díky cloudu a reklamě stoupl o 14,8 procenta
26.07.2023 8:46
Americké společnosti Alphabet, která je majitelem internetového vyhled...
Futures jsou nejisté v den rozhodnutí Fedu
26.07.2023 8:55
Futures pro hlavní evropské akciové indexy se vyvíjejí nejednoznačně p...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y