Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Změnou názvu na X Musk riskuje ještě větší škody pro podnikání Twitteru

Změnou názvu na X Musk riskuje ještě větší škody pro podnikání Twitteru

25.07.2023 10:26
Autor: Wednesday Mašková, Patria Finance

Elon Musk je již dlouho zamilovaný do písmene X. Nyní opouští značku Twitter a ikonického modrého ptáka ve prospěch X jako součást snahy proměnit svou akvizici za 44 miliard dolarů na něco, co je skutečně jeho.

Muskova vize pro X je něco podobného jako čínský WeChat, super aplikace, kterou mohou lidé používat pro zábavu a nakupování zboží a služeb online, kromě zveřejňování statusů a zasílání zpráv svým přátelům. K přejmenování však došlo po měsících nevyzpytatelného chování nejbohatšího člověka na světě, který odstavil uživatele a odstrčil inzerenty, čímž se Twitter dostal do problematické finanční situace a byl stále zranitelnější vůči konkurenci. 

Zabít ikonickou internetovou značku je „extrémně riskantní“ v době, kdy konkurenční aplikace, jako je nový Instagram Threads a menší nováčci, jako je Bluesky, lákají uživatele, myslí si Mike Proulx, analytik společnosti Forrester. Musk „vymazal patnáct le budovanou značku, která si zajistila své místo v našem kulturním lexikonu,“ uvedl Proulx v e-mailu. Není to úplně překvapivý krok. Musk již převedl název společnosti Twitter na X Corp, která je sama dceřinou společností X Holding Corp, jak bylo odhaleno v dubnovém soudním podání. Musk loni v říjnu, těsně před koupí Twitteru, řekl, že dohodu za 44 miliard dolarů považuje za „akcelerátor k vytvoření X, aplikace všeho“.

Písmeno X se výrazně objevuje ve jménu Muskovy raketové společnosti SpaceX. A před více než dvěma desetiletími se X.com jmenovala Muskova platební společnost, která se nakonec stala PayPal fúzí s tehdejším konkurentem. Změny názvu se mezi známými webovými společnostmi staly poměrně běžnou záležitostí. Facebook se stal Meta na konci roku 2021 a Google přijal přezdívku Alphabet o šest let dříve. V těchto případech si však nově jmenované mateřské společnosti ponechaly značku svých základních služeb, takže uživatelé Facebooku a hledači Google mohli bez přerušení pokračovat ve své práci. Zdá se, že Musk sází na to, že se může Twitteru úplně zbavit. O víkendu představil nové logo X a v tweetu uvedl, že „brzy se rozloučíme se značkou twitteru a postupně se všemi ptáky“.

 

Linda Yaccarino, kterou Musk najal jako generální ředitelku v květnu, uvedla v e-mailu zaměstnancům v pondělí, že společnost „bude nadále těšit celou naši komunitu novými zkušenostmi v oblasti zvuku, videa, zpráv, plateb, bankovnictví – vytváří globální trh pro nápady, zboží, služby a příležitosti“.

 


Muskova touha proměnit X v super aplikaci vyžaduje „čas, peníze a lidi“, které Twitter „už nemá,“ řekl Proulx. Začátkem tohoto měsíce Musk řekl, že Twitter utrpěl 50% pokles příjmů z reklamy a že potřebuje „dosáhnout pozitivního cash flow, než si budeme moci dovolit cokoli jiného“. Někteří inzerenti se začali obávat propagace svých produktů na Twitteru kvůli zprávám, které ukazují nárůst nenávistných projevů a rasistických a urážlivých komentářů na platformě, jak dokumentovalo několik skupin a výzkumníků pro lidská práva.

Musk se pokusil vyrovnat určitý pokles reklamy prémiovou předplatitelskou službou. Ale za 8 dolarů měsíčně by společnost potřebovala desítky milionů předplatitelů, aby vyrovnala ztráty.

Inzerenti, kteří zůstávají na platformě, nyní musí přijmout nový žargon. Lidé a firmy po celém světě znají zprávy na Twitteru jako „tweety“. Stejně jako Kleenex dokázal Twitter vyvinout rozpoznatelnou značku, která byla spotřebitelům okamžitě známa, což je výkon, který by oslavoval každý firemní marketingový tým.

Ralph Schackart, analytik Williama Blaira, minulý týden pro CNBC řekl, že jeho tým analytiků nenalezl žádné náznaky od inzerentů, které oslovovali v rámci nedávného průzkumu na trhu digitální reklamy, že tyto podniky zvýšily své výdaje na Twitteru. Podle průzkumu Williama Blaira se mezitím objevují známky toho, že by se celkový trh s digitální reklamou mohl zlepšovat.

Analytička Insider Intelligence Jasmine Enbergová v e-mailovém prohlášení uvedla, že změna názvu znamená „pochmurný den pro mnoho uživatelů a inzerentů Twitteru“ a „jasný signál, že Twitter posledních 17 let je pryč a už se nevrátí“. „Rebrand Twitteru je připomínkou toho, že Elon Musk, nikoli Threads nebo jakákoli jiná aplikace, je a vždy byl nejpravděpodobnějším ‚zabijákem Twitteru‘,“ napsal Enberg.

Rozhodnutí miliardáře Elona Muska přejmenovat společnost Twitter na X může zároveň být právně komplikované. Právo na duševní vlastnictví písmene X mají i jiné firmy, včetně Microsoftu nebo společnosti Meta Platforms. X se široce používá a cituje v ochranných známkách, takže firma může být v budoucnu nucena své logo bránit u soudu, uvedla agentura Reuters. "Existuje stoprocentní pravděpodobnost, že Twitter kvůli tomu někdo zažaluje," řekl právník specializující se na ochranné známky Josh Gerben. Uvedl, že napočítal téměř 900 aktivních registrací ochranných známek ve Spojených státech, které už pokrývají písmeno X v celé řadě odvětví.

Ochranné známky chrání věci, jako jsou názvy značek, loga a slogany, které identifikují zdroje zboží. Jejich majitelé se mohou dovolávat ochrany při porušení práv, pokud by jiná značka uvedla spotřebitele v omyl. Opravné prostředky sahají od peněžních škod až po rozhodnutí používání značky zablokovat.

Microsoft od roku 2003 vlastní ochrannou známku X související s komunikací o jeho videoherním systému Xbox. Meta Platforms, která začátkem tohoto měsíce spustila sociální síť Threads, nového rivala Twitteru, vlastní federální ochrannou známku registrovanou v roce 2019. Ta se vztahuje na modrobílé písmeno X pro oblasti softwaru či sociálních médií.

S problémy v oblasti duševního vlastnictví se potýká i samotná Meta, když začala používat tento název místo názvu Facebook. Čelí žalobám o ochranné známky, které loni podala investiční společnost Metacapital a společnost MetaX pro virtuální realitu. Další spor urovnala kvůli svému novému logu symbolizujícímu nekonečno.

"Vzhledem k obtížnosti ochrany jediného písmene, zvláště komerčně oblíbeného jako X, bude ochrana Twitteru pravděpodobně omezena na grafiku velmi podobnou jejich logu X," řekl agentuře Reuters právní zástupce pro ochranné známky v právnické firmě Loeb & Loeb Douglas Masters. "Logo není příliš výrazné, takže ochrana bude velmi zúžená," dodal.

O tom, že Meta vlastní ochrannou známku na písmeno X, napsal už dříve server Insider. Právník Ed Timberlake na twitteru uvedl, že jednu takovou ochrannou známku má také Microsoft.

Meta a Microsoft pravděpodobně nepodají žalobu, pokud se nebudou cítit v ohrožení, že značka Twitter, respektive X, zasahuje do hodnoty značky, kterou si vybudovaly, řekl Gerben.

Zdroj: ČTK, CNBC, Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Meta spustila textovou síť Threads, chce s ní konkurovat Twitteru
06.07.2023 11:56
Firma Meta Platforms, která vlastní sociální sítě Facebook či Instagra...
Konkurence Twitter si připisuje nejrychlejší růst, Švédsko může vstoupit do NATO. Evropa zahájí pozitivně
11.07.2023 8:55
Evropské akciové trhy zahájí obchodování pozitivně, futures indexu Sto...
KeyBanc: Co přinesou Threads společnosti Meta. A co Twitter?
11.07.2023 16:04
Semafor.com informuje o tom, že Twitter hrozí žalobou společnosti Meta...
Víkendář: Na Rivianu medvědi do hibernace, Threads dobrý pro Metu, ale Twitter nezničí
16.07.2023 8:09
Pět dní poté, co Meta spustila sociální síť Threads, dosáhl počet její...
Evropa zahájí negativně, Musk rebranduje twitter
24.07.2023 8:55
Evropské akciové trhy zahájí obchodování poklesem, futures indexu Stox...
Sonders: Není čas na menší kvalitu a rizikovější aktiva
25.07.2023 6:32
Liz Ann Sonders ze společnosti Charles Schwab se domnívá, že řada ukaz...
Čínská mince o dvou stranách
24.07.2023 17:19
Sazby v USA možná ještě nedosáhly svého vrcholu, jak jsem ale poukazov...
Zatímco akcie vyčkávají, evropské dluhopisy těží ze špatných dat
24.07.2023 17:38
Začátek týdne přeje evropským dluhopisům a dolaru. Impulsem byla špatn...
Direct Financing s.r.o.:  Oznámení o jmenování auditora
24.07.2023 17:46
Direct Financing s.r.o. IČO: 13975323 Společnost Direct Financing s.r....
Rozbřesk: Evropská ekonomika šlape na brzdu
25.07.2023 9:05
Včera zveřejněné indexy PMI v eurozóně nabídly první ochutnávku růstov...
Den plný výsledků firem začne mírným růstem, čínské akcie ocenily podporu ekonomiky
25.07.2023 8:57
Futures pro hlavní evropské akciové indexy jsou v úterý nastaveny na m...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data