Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Česká ekonomika klesla výrazněji proti odhadům, německá lokomotiva netáhne a je znovu v červených číslech

Rozbřesk: Česká ekonomika klesla výrazněji proti odhadům, německá lokomotiva netáhne a je znovu v červených číslech

31.10.2023 9:09, aktualizováno: 31.10. 9:29
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Kondice německé ekonomiky zůstává i ve druhé polovině tohoto roku nevalná. Předběžný odhad HDP za třetí čtvrtletí sice překvapil trhy lehce pozitivně, i tak však největší evropská ekonomika mezikvartálně poklesla o 0,1 %. Slabá růstová dynamika přitom není ničím novým – německá ekonomika přešlapuje na místě již šest kvartálů v řadě a jako poslední z hlavních ekonomik eurozóny ještě nedokázala viditelně překonat svou před-pandemickou úroveň.

Na detailní strukturu německého HDP si budeme muset počkat až do konce listopadu, dle komentáře statistického úřadu však stála za útlumem především slabší spotřeba domácností, a to navzdory zvolnění inflačních tlaků. Překvapivá je i zmínka o růstu investiční aktivity vzhledem k vyloženě mizerné náladě v německém průmyslu (Ifo i PMI). Tu navíc podtrhují i tvrdá data z německé průmyslové výroby, která v meziměsíčním srovnání klesá již od května.

Dohromady platí, že německá ekonomika zůstává pod tlakem cyklických i strukturálních problémů. V prvním případě jde o stále zvýšenou míru inflace, restriktivní působení úrokových sazeb nebo slabší výkon čínské ekonomiky. Ta je přitom nejen klíčovým exportním trhem, ale ve stále větší míře také hlavním vyzyvatelem německých výrobců, především na poli elektromobility.

K tomu je stran strukturálních problémů potřeba přidat i energetickou transformaci probíhající na pozadí stále relativně drahých energií. Přestože je dnes cena evropského plynu (TTF) podstatně nižší než v minulém roce, oproti Spojeným státům jde o pětinásobek. A to představuje již nyní vážnou hrozbu pro konkurenceschopnost německého průmyslu, zvláště jeho energeticky náročného segmentu v čele s chemickým, kovozpracujícím apod.

Z těchto důvodů máme za to, že německá ekonomika bude balancovat na hraně recese i ve zbytku tohoto roku. A to rozhodně není dobrá zpráva pro tuzemskou ekonomiku, jak ostatně ukázal i dnešní bleskový odhad HDP za třetí čtvrtletí. Česká ekonomika vykázala mezikvartální pokles o 0,3 %, přičemž dle očekávání byla na vině především slabá zahraniční poptávka, zatímco domácí poptávka stagnovala. Jedná se přitom o podstatně horší výsledek, než prognózovala ČNB (+0,7 % q/q), a proto může být dnešní číslo argumentem pro první snížení úrokových sazeb již v tomto týdnu.

*** TRHY ***

Koruna

Koruně hraje zpočátku týdne do karet nižší averze k riziku, díky čemuž posílila až k úrovni 24,50 EUR/CZK. Dnes ráno domácí trh zajímá výsledek tuzemského HDP, který může ovlivnit čtvrteční rozhodování o sazbách v bankovní radě ČNB (viz úvodník). Odhad za 3Q23 ukázal na mezikvartální pokles o 0,3 %, meziroční o 0,6 % při očekávání stagnace, respektive poklesu o 0,3 % dle konsensu pro Bloomberg.
Právě k blížícímu se zasedání centrální banky se již upírá pozornost tržních hráčů, přičemž jak komentáře členů bankovní rady, tak ostatně i odhady analytiků ukazují na výraznou rozpolcenost a nejistotu ohledně čtvrtečního výsledku. Proto v nejbližších dnech očekáváme větší rozkolísanost koruny – zvláště pokud by ČNB započala cyklus snižování sazeb, na který trh z našeho pohledu adekvátně nepřipravila.

Eurodolar
Růst akciových trhů a s tím spojená nižší averze k riziku pomohla euru k mírným ziskům navzdory smíšeným výsledkům HDP přicházejícím z některých zemí eurozóny (viz úvod). Eurodolar taktéž včera nerozhodila říjnová inflační data z Německa, která byla nižší, než se čekalo, a indikují, že by (dnes zveřejněná) celková meziroční inflace v eurozóně mohla spadnout k třem procentům.
Jestliže dnešní ranní rozhodnutí Bank of Japan upravit měnovou politiku jen kosmeticky nemělo na eurodolar žádný vliv, tak příchozí makrodata z EMU a USA by jistý dopad mít mohla. Kromě zmíněné inflace z eurozóny bude dopoledne ve hře také růst HDP měnové unie, přičemž odpoledne bude sledován především index pracovních nákladů v USA.

Akcie
Úvod týdne byl pro indexy úspěšný a dařilo se téměř všem sektorům kromě sektoru automotive. Ford včera ztratil 1,91 % a Tesla odepsala 4,79 %. Pomyslným vítězem včerejší obchodní seance byla společnost Western Digita, ta přidala 7,26 %. Poraženým je ON Semiconductor, ten odepsal 21,7 %. Své výsledky včera prezentoval i McDonalds, ten investory mile překvapil a posílil o 1,72 %. Společnosti se dařilo téměř na všech frontách a prezentovala upravené EPS na hodnotě 3,19 USD, čekalo se 2,98 USD, lepší byly i tržby ve výši 6,69 miliardy USD, čekalo se 6,52 miliardy USD. Hlavní akciové indexy skončily včerejší den následovně: S&P 500 +1,20 %, NASDAQ 100 +1,16 % a Dow Jones +1,58 %.

 
 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: ECB pauzíruje, sazby již nahoru nepůjdou
27.10.2023 9:10
Evropská centrální banka včera v souladu s očekáváním ponechala svou d...
Rozbřesk: Vyčkávání na první pokles sazeb ČNB, rozhodnout může i výsledek HDP
30.10.2023 9:09
Čeká nás týden, ve kterém se bude hrát o první pokles úrokových sazeb ...
Týdenní výhled: Operace v Gaze se rozjíždí opatrně, Fed nechá sazby beze změny a korporátním výsledkům vévodí výhledy
30.10.2023 15:22
Začíná týden, během kterého budou investoři sledovat zprávy týkající s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu
10:43FT: Velké evropské banky loni zaplatily v Rusku na daních 800 milionů eur
10:31Rohlik.cz Finance a.s.: Výroční zpráva včetně zprávy auditora k 31.12.2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y