Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Po slabých číslech z maloobchodu revidujeme HDP směrem dolů

Rozbřesk: Po slabých číslech z maloobchodu revidujeme HDP směrem dolů

08.11.2023 9:02, aktualizováno: 8.11. 10:48
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Maloobchodní tržby v září překvapivě poklesly o 0,4 % a po revizích předešlých čísel tak meziročně reálně klesaly o 4 %. Slabý maloobchod z našeho pohledu (v kombinaci s dalšími faktory) ukazuje na riziko slabšího oživení spotřeby českých domácností v nejbližších kvartálech.

V září klesl maloobchod prakticky napříč všemi sledovanými prodejnami s výjimkou obchodů s elektronikou a oblečením. Obrázek nám ještě v nejbližších dnech doplní výsledky tržeb ve vybraných službách (například kultura a rekreace). Už nyní je však jasné, že českému spotřebiteli se “vrací kondice” pomaleji, než jsme předpokládali. Navíc spotřebitelské nálady dál ukazují (přes celkové zlepšení) na mizivou ochotu domácností uvažovat v nejbližších měsících nad “většími nákupy”.

1

Pozitivní rozjezd spotřeby tak bude v nejbližších měsících pravděpodobně stále omezen na základní zboží a služby, u kterých domácnosti uvidí klesající ceny. Typickým příkladem jsou obchody s potravinami, jejichž ceny v posledních měsících klesaly a i agregovaná klientská data z karetních operací ukazují na to, že spotřebitelé mají tendenci nechávat v obchodech s potravinami stejné částky peněz nehledě na pohyb cen - pokles cen tak přirozeně může vést k určitému nárůstu reálných útrat. V ostatních kategoriích ale s vysokou pravděpodobností minimálně v nejbližších měsících zůstanou domácnosti opatrnější. Zvlášť pokud by probíhající průmyslový útlum vedl k lehkému nárůstu míry nezaměstnanosti.

2

Co to znamená pro naše odhady? HDP za třetí kvartál tak může být teoreticky ještě lehce revidován směrem dolů. V našem výhledu předpokládáme pak nadále víceméně stagnaci ekonomiky v Q4 2023 (+0,1 % q/q), a to především kvůli negativním výkonům průmyslu. Následně však revidujeme dolů naše odhady na oživení spotřeby v Q1 2024 - kvůli pomalejšímu oživení reálných útrat v obchodech předpokládáme růst ekonomiky "jen" o 0,8 % mezikvartálně (namísto 1,1 % mezikvartálně). V důsledku toho revidujeme dál dolů odhad růstu na rok 2024 na 1,8 % (z 2,1 %).

Slabý růst zůstává z pohledu ČNB proti-inflačním rizikem. Na druhou stranu aktuální prognóza centrální banky je již tak relativně hodně pesimistická - pro rok 2024 počítá pouze s růstem o 1,2 % (po letošním poklesu o 0,4 %). Spíše než dynamika celkového HDP může podporovat holubičí hlasy v ČNB struktura HDP - pokud se potvrdí, že spotřeba ve třetím kvartále lehce poklesla a v zásadě přešlapuje na místě, může to být důležitý podpůrný argument pro první snížení sazeb v prosinci.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna začala postupně odevzdávat zisky, kterých dosáhla po zasedání centrální banky, a během včerejšího obchodování se dostala do blízkosti 24,60 EUR/CZK. Horší náladu na český devizový trh mohla přinést jak slabší domácí čísla (maloobchod - viz úvodník), tak zejména horší nálada na globálních trzích - lehce silnější dolar.

Regionální Forex
Polská centrální banka dnes ukončí své dvoudenní zasedání, které zřejmě přinese další snížení oficiálních úrokových sazeb o 25 bazických bodů. Výbor pro měnovou politiku bude mít na stole novou prognózu, která zřejmě přinese revizi inflačního výhledu směrem dolů, což by mělo podpořit argumenty pro další uvolnění měnové politiky. Na druhou stranu vedení NBP zasedá poprvé po parlamentních volbách, jež bude znamenat změnu vlády, které dosavadní většina polských centrálních bankéřů vedená prezidentem NBP Glapinskim nebude fandit. I z tohoto důvodu není jisté, že NBP dnes oficiální úrokové sazby sníží. Je klidně možné, že Glapinski a spol. po volbách obrátí kurz směrem k přísnější politice, která bude daleko více zohledňovat návrat inflace zpět k inflačnímu cíli NBP. I proto bude pro zlotý a polské vládní dluhopisy důležité nejen dnešní rozhodnutí o sazbách, ale i tisková konference prezidenta NBP Glapinského naplánovaná na čtvrtek odpoledne.

Eurodolar
Na eurodolaru vládne nuda, kterou nedokáží rozptýlit ani příchozí komentáře z Fedu či fakt, že například ceny ropy propadly na tříměsíční minima.
I dnes čekejme při absenci významnějších dat nízkou volatilitu, kterou těžko zvýší série vystoupení centrálních bankéřů z ECB a Fedu.

Akcie
Hlavní zámořské akciové indexy uzavřely úterý v zelených číslech. Nejvíce se dařilo společnostem zaměřených na technologie. Vítězem mezi akciemi z indexu S&P 500 je společnost Gen Digital (GEN), ta si připsala bezmála 9 %. Pomyslným poraženým byla včera společnost Air Products & Chemicals Inc (APD), ta ztratila takřka 13 %. Zajímavá byla i zpráva, kterou přinesl Bloomberg Inteligence. Ten informoval, že Apple se odhodlal k poměrně nestandardnímu kroku a pozastavil vývoj nového softwaru pro iPhone, iPad, Mac a další zařízení. Primárním důvodem je nutnost opravy chyb a bugů v aktuálních verzích operačních systémů a zároveň zrychlení jeho celkové odezvy. Hlavní akciové indexy končily den následovně: S&P 500 +0,28 %, Nasdaq 100 +0,90 % a Dow Jones +0,17 %.

 
 

Čtěte více:

Výsledky Engie: Růst produkce z obnovitelných zdrojů vedl ke zvýšení ročních cílů
07.11.2023 14:11
Francouzská energetická skupina Engie oznámila výrazný nárůst zisku za...
Gen Digital po F2Q24: Rostou výnosy, marže i počty zákazníků
07.11.2023 15:21
Společnost Gen Digital, která zastřešuje spojený Avast a NortonLifeLoc...
Co by kdyby – akcie a vládní dluhy
07.11.2023 17:45
I do akciově – investičních diskusí se již nějaký čas dostává téma vlá...
Technologické tituly táhly indexy vzhůru
07.11.2023 22:04
Hlavní zámořské akciové indexy uzavřely úterý v zelených číslech. Nejv...
Tento týden zatím akciím spíše nepřeje a úvod středy to nezmění
08.11.2023 8:58
Akcie jsou od počátku týdne naladěny spíše negativně a středa tomu dle...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data