Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Vrtěti psem aneb předvolební sliby o platech a nezaměstnanosti

17.01.2006 15:43
Autor: David Marek

Zdá se, že česká politika se profesionalizuje. Politické strany se kromě kazatelů vybrané ideologie stávají firmou na průzkum veřejného mínění a mediální agenturou. Svědčí o tom volba témat komunikovaných ČSSD ve volebním programu. ČSSD mimo jiné slibuje, že do roku 2010 stoupne průměrná mzda v ČR na 25.000 Kč a míra nezaměstnanosti klesne na šest procent.

Vlivu ekonomických faktorů na volební preference jsme si již několikrát věnovali. Naposledy v analýze Ekonomická predikce výsledků příštích parlamentních voleb z července loňského roku. Při hledání vhodného regresního modelu popisujícího vztah voličských preferencí vlády a stavu ekonomiky jsme zjistili, že jedinými signifikantně významnými proměnnými z výše uvedených jsou míra nezaměstnanosti a tempo růstu mezd. Zbraně, jež do svého arzenálu zařadila ČSSD, byly zvoleny správně.

Háček tkví v tom, že je obtížné slibovat něco, co máme pod kontrolou jen nepřímo. Politické strany mohou slibovat, že vyhrají-li volby, sníží tu či onu daňovou sazbu nebo změní počet úředníků o xy procent. Slibovat se dá i určitý vývoj veřejných financí, i když zde je již řada faktorů jiných než chování vlády. Průměrná mzda a míra nezaměstnanosti už jsou ale hodně vzdálené cíle.

V případě průměrné mzdy má vláda pod více či méně pod kontrolou tři čtvrtě milionu zaměstnanců nepodnikatelské sféry. Mzdy pro další čtyři miliony osob zaměstnaných či podnikajících v soukromém sektoru může ovlivnit jen velmi nepřímo přes stabilizační hospodářskou politiku, zušlechťování institucionálního prostředí, případně podporu investic, vědy a výzkumu. Nicméně když ČSSD slibuje něco, co může za čtyři roky ovlivnit jen částečně, míří dobře. Naše dlouhodobé projekce vycházející z vývoje cenové hladiny a produktivity práce říkají, že v roce 2010 by mohla průměrná hrubá mzda v ČR dosahovat zhruba 25.800 Kč.

Míra nezaměstnanosti nyní dosahuje 8,9 procenta. ČSSD slibuje pokles tohoto ukazatele na šest procent. Nejdříve bychom si mohli hrát s čísly. Měr nezaměstnanosti je totiž více. Například ta, která je počítána v rámci výběrového šetření pracovních sil ČSÚ, nyní dosahuje hodnoty 7,8 %. Vida, hned máme o procentní bod méně. Jak dále snížit nezaměstnanost? Na hospodářský cyklus, který vydatně pomáhá v závěru volebního období současné vládě, se již příští vláda nebude moci spolehnout. Jak podle našich výpočtů, tak odhadů ministerstva financí se mezera výstupu uzavřela na přelomu loňského a předloňského roku. Samozřejmě ekonomika ještě může vystoupat výše na současné cyklické obrátce, ale dříve či později ji zarazí obezřetná měnová politika. Klíčem k trhu práce je politika zaměřená na snížení strukturální nezaměstnanosti. A na tomto poli se neděje prakticky nic. Kromě hodnocení na základě mezery výstupu o tom svědčí také vývoj dlouhodobé nezaměstnanosti či analýza prostřednictvím Beveridgeovy křivky. Strukturální (nebo chcete-li sezónně a cyklicky očištěná) míra nezaměstnanosti spočítaná na datech z výběrové šetření pracovních sil již šest let stagnuje na úrovni osmi procent. Klesající nezaměstnanost není trendem, jak se někteří domnívají, ale jen cyklickým výkyvem. Mezi recepty na snížení strukturální nezaměstnanosti bývají nejčastěji uváděny omezení štědrosti sociálních dávek, resp. pasti chudoby jako takové, snížení restriktivních ochranných opatření na trhu práce, která odrazují firmy od najímaní nových zaměstnanců, omezení role odborů při vyjednávání o mzdách, zvýšení mobility pracovních sil a snížení daňového zatížení práce. Až na poslední bod se neděje, a ani neslibuje, nic podobného.

Sliby o platech a nezaměstnanosti mi připomněly snímek Vrtěti psem, skvělý film o „politickém marketingu“. Už chybí jen fenomenální Dustin Hoffman …


Váš názor
  • Ta předvolební agitačka už tady byla, viz.
    17.01.2006 16:25

    http://www.patria.cz/zpravodajstvi/komentare_zobraz.asp?ka=1167484 ...a dokonce i s několika příspěvky.
    M.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data