Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozpočtová rétorika aneb jak se ministr financí mýlil

Rozpočtová rétorika aneb jak se ministr financí mýlil

02.12.2005 17:38
Autor: David Marek

Ministr financí se zdá být vzorným žákem svého premiéra. Ten by nejraději umlčel všechnu kritiku, televizní, novinovou a sem tam se laciným podpásovým způsobem trefuje i do ekonomů. Loni si ještě jako ministr pro místní rozvoj troufnul i na Světové ekonomické fórum a napadl ho za údajně neobjektivní hodnocení konkurenceschopnosti ČR, aniž by se jen letmo podíval na metodiku kritizovaného ukazatele. Bohuslav Sobotka po celou dobu svého mandátu vystupoval až překvapivě fundovaně a věcně. Až do dneška.

Výňatek ze zprávy České tiskové kanceláře k dnešnímu schválení státního rozpočtu Poslaneckou sněmovnou:

Ministr zároveň kritizoval ekonomické analytiky, kteří nový rozpočet haní kvůli údajně nadhodnoceným příjmům. Podle něj by se měli podívat na vývoj letošního rozpočtu. "Také před rokem říkali, že máme nadhodnocené příjmy a letošní vývoj státního rozpočtu je velmi pozitivní. Takže analytici se mýlí," dodal.

Mýlí se ale pan ministr. Naprostá většina kritiky veřejných rozpočtů směřuje již léta k výdajům, nikoli nadhodnocování příjmů. Málokdy se v centru kritiky ocitnou makroekonomické předpoklady a z nich odvozené odhady daňových příjmů. Naopak zde, stejně jako v případě řízení státního dluhu, se ministerstvu financí dostává kladného hodnocení. Prolistoval jsem databázi zpráv ČTK zveřejněných loni po schválení rozpočtu a nenašel jsem ani jednu zmínku o nadhodnocených příjmech. Opak je pravdou, již tři nebo čtyři roky bývá ministerstvo financí upozorňováno na podhodnocení daňových příjmů.

Pro srovnání přinášíme ještě komentář, který se objevil na našem webu:

Tak máme rozpočet na příští rok. Poslanecká sněmovna dnes v 1. čtení schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. O tom, že se koncepce reformy veřejných rozpočtů rozdrobila na kousíčky pod tisíci novými výdajovými programy a daňovými výjimkami, nemá cenu psát. Důležité je zhodnotit rozpočet nikoli podle miliard, které plují mediálním éterem, ale podle měřítek, která nic neskrývají. Státním rozpočtem lze velmi snadno manipulovat. Tu přenecháte staré dluhy někomu jinému nebo řeknete, že je zaplatíte později, jinde přesunete dotace mimo státní rozpočet a pozornost veřejnosti. Navíc není stejné, když schodek činí 84 miliard korun při růstu ekonomiky o 2 % a roste-li hospodářství o 4 %.

Tedy, letošnímu rozpočtu pomohly miliardy převedené z loňského roku, s nimiž se ve schváleném návrhu nepočítalo. Celkem si letos vláda pomohla více než 30 miliardami nedaňových příjmů, které ve schváleném rozpočtu nebyly. Navíc ekonomika nerostla o 4 % ale patrně o 5 %.

Podle oficiální prognózy ministerstva financí zveřejněné před několika týdny by mělo cyklicky očištěné primární saldo veřejných rozpočtů očištěné o čisté půjčky a dotace transformačním institucím letos činit 3,3 % HDP. Loni to bylo 1,7 %. Kritika fiskální politiky byla před rokem oprávněná. A je i nyní. Ostatně nezní stejně slova Mezinárodního měnového fondu či OECD?


Váš názor
  • Řízení bank
    19.12.2005 17:54

    Vláda může řídit banky jediným způsobem Chcete sanovat špatné úvěry? Tak budete držet průměrnou marži a bankovní poplatky na slušné úrovni. Jinak nedostanete nic a co jste dostali je půjčka.
    Anonym
    • Hmmm
      20.12.2005 18:44

      Promiňte pane Anonym, ale to co jste napsal je pěkná blbost. Bankám přeci špatné úvěry už dneska rozhodně nikdo nesanuje a sanovat nebude. Mohl jste zaregistrovat, že už jsou téměř všechny banky pár let v zahraničních rukách. Sanovaly se některé banky (vzhledem k jejich špatnému hospodaření, špatným úvěrům a finanční krizi z roku 1997) před tím, než se prodávaly, protože by je jinak nikdo nechtěl. Nevím, že tolik lidí má problémy s bankovními poplatky. Domnívám se, že je pouze a jenom na politice konkrétní banky, jaké zavede poplatky a stát do toho nemá co mluvit. Ten se má starat o jiné věci, o které se nestará jako je např. důchodová, daňová reforma či reforma zdravotnictví, infrastruktura apod. Na to se kašle a premiér Paroubek se to snaží dohnat jinde, zviditelnit se populistickými žvásty a rádoby snahám zalíbit se určité části občanů, kteří nejsou schopni svými omezenými znalostmi a se svými komunistickými návyk z dob minulých posoudit pravou podstatu věci a postarat se sami o své věci. Když se mi nelíbí poplatky, tak změnim banku nebo zrušim účet a banka má po klientovi - jak jednoduché.
      Honza
      • stát a banky
        21.12.2005 8:31

        Honzo právě naopak, stát se musí zajímat i o banky, pokud se chovají jako lichváři. O tom že postupují ve shodě - nekonkurenčně - není vůbec pochyb, ač neexistuje písemný důkaz dohod. Požadují li vyšší poplatky a marži v ČR než ve vlastních státech musí stát zasáhnout. Zisky bank jsou neúměrně vysoké a stát je prodal očištěné a bez pochyby i s věnem /kupujícími byly značně nadhodnoceny ztrátové úvěry/, tedy zisky neodpovídají podnikatelskému riziku přiměřenému zisku. Klient sice může přejít k jiné bance ale za stejných podmínek a banky omezovaly přechod vysokými poplatky za rušení účtu. Komentuj čemu rozumíš!!!
        Pavel Novák
        • banky
          21.12.2005 10:23

          klienti bank se mohou přeci svobodně rozhodnout, kam uloží své peníze, nikdo je k ničemu nenutí. Tento problém je naprosto malicherný a vyřeší se časem sám a tržně i bez zásahu státu. Banky si na našem trhu dovolují jen tolik, kolik jim zákazníci dovolí. Co je prosím "neúměrně vysoký zisk"? Kdo má právo toto definovat? Každý se přeci snaží urvat na trhu co nejvíc a maximalizovat svůj zisk, čím vyšší a "neúměrnější", tím lépe. Pokud třeba vám stačí jen malinkatý zisk nebo "úměrně malý zisk", tak prosím dle libosti, realizujte si ho, ale nepřikazujte nějakému jinému subjektu jaký má mít zisk - to je jeho věc. Velký problém určité části občanů této republiky je, že se starají o jiné (o zisk někoho jiného), místo toho, aby se starali především sami o sebe (o svůj zisk). Nejlépe by parazitovali na sociálních dávkách a přídavcích a nic nedělali, neučili se nic nového. Bohužel dědictví komunismu, s kterým se dá těžko co dělat, ... a asi se vyřeší až "výměnou" této socialismem degenerované generace.
          Honza
          • banky a benzín
            29.12.2005 21:22

            Honzo opět nemáš pravdu, protože já si v ČR nemohu vybrat banku, která by měla menší poplatky, tak jako si nemůžu vybrat čerpací stanici, kde by byl levný benzín (zním jednu výjimku ve Ždánicích, okr. Hodonín - není to reklama, neboť jsem z okr. Kroměříž a pouze jsem tudy projížděl), opět je nepsaná dohoda o cenách, to není konkureční prostředí a vůbec zde neplatí třžní prostředí poptávka-nabídka-cena.....a myslím si, že komunistů bylo už po r. 89 dost, dnes to řídí "podnikatelé" Krejčí a spol. a stát přihlíží nečinně.....
            luďa
            • Banky
              04.01.2006 11:07

              Současný systém bankovnictví, kdy nabídku peněz tvoří centrální banka (tj. státní instituce), která je následně rozšiřována ostatními soukromými bankami je de facto státním monopolem nebo přinejmenším jistým kvazimonopolem. nejhorší na něm je, že válná část peněz jsou depozita. Tyto neexistují ve fyzické podobě, ale jen jako zápis na PC někde v bance. Tudíž nemáte šanci jak tomuto monopolu uniknout! Drtivá většina podniků ostatně v současnoti vyplácí mzdu bezhotovostně! Navíc počet bank je omezen přísnou legislativou, která má svůj původ v počátku 90-tých let. Tehdy došlo ke krachu spousty bank, byl to ovšem jen výsledek praktikování bankovnictví částečných rezerv (+ samozřejmě působení netrestaného zločinu). Banky, které praktikují toto bankovnictví nemohou dostát svým závazkům ani dnes! předpokládáají, že většina klientů nepříjde zaráz pro své peníze, to se ovšem nemusí jednou vyplatit! Představte si, že do CSOB nebo KB přijde 1/3 klientů pro své vklady, v tom okamžiku jsou tyto banky navzdory legislativě zbankrotované!!!! To je jenom příklad, víte takové řeči by se neměli ani vést, aby člověka nepopotahovaly soudy!
              Kuliferda
            • Sorry, že vám do toho vstupuju
              03.01.2006 15:40

              Nesouhlasím, že v ČR nelze vybrat banku s nízkými poplatky. Záleží jen na tom, co člověk chce. Třeba eBanka je ideální při malém počtu transakcí, Citi zase nabízí při určitém zůstatku některé nebo i skoro všechny služby zdarma a znám i lidi, kteří účet v bance zrušili úplně. Nabídka a poptávka funguje docela dobře, že to lidi kupují draze, je jejich problém a ministerstvo financí se do toho plete, protože se chce zalíbit. Daleko větším problémem jsou určitě různé "výhodné" půjčky, kterých je plná TV reklama a skočí na ně právě ti, kteří by se jim měli obloukem vyhnout. Myslím tím nízkopříjmové skupiny obyvatelstva, které půjčkou řeší náhlou touhu po spotřebním zboží a v bance podepíší cokoliv, jen aby dostali peníze, bez toho, aby si přečetli smluvní podmínky, kterým stejně nemají šanci porozumět. Končí to mnohdy návštěvou exekutora, v lepším případě se RPSN šplhá do desítek procent... Proč se MF nestará o tyto své ovečky okrádané nenasytnými bankami? A benzín? Tam je tržní prostředí taky dostatečné, cenu nahoru šroubují jen přemrštěné daně. Při dražším benzínu zákonitě poklesne odběr - spoustu věcí lze vyřešit telefonicky, spousta jich lze úplně odložit či alespoň optimalizovat. Určitě nemá cenu objíždět okolí kvůli 1 Kč na litru a kdo benzín nutně potřebuje ke své práci, určitě jeho cenu promítne do svých výrobků nebo začne dělat něco jiného - to je tržní prostředí. Nejvíc mi v ČR vadí korupce. Získání veřejné nebo státní zakázky si bez ní nedovedu představit, upravit nějaký zákon tak aby "vyhovoval" asi taky není problém. Naštěstí nic takového nepotřebuju a žiju z toho, co mám. A kožení krejčí jsou jen vrcholkem ledovce, na který nám bylo za dost husté mlhy dovoleno nahlédnout...
              Úvěrář
  • Prosím o odstranění foto Sobotkÿ
    15.12.2005 15:24

    Prosím,můžete odstranit foto právnické rychlokvašky,protože je již několik dnů při pohledu na foto strašně špatně.Dík
    čtenář
  • Hospodaření na úrovni rozvojové krajiny ...
    14.12.2005 14:41

    Sobotka,právnická rychlokvaška, bez dalšího ekonomického vzdělání dobře víte,tuto vládu,vládu socek EU hodnotí v hospodaření na úrovni rozvojové krajiny a v nekterých ukazatelích ještě hůř.Nedivme se,když na rozhodovacích vládních postech "sedí" straníci ÚV ČSDD bez vzdělání a praxe v oboru a mávání straníckou knížkou na schůzích a sezeních je to hlavní, jako za totality.
    občan
    • občan
      21.12.2005 8:43

      občane, pokud jsi schopen posoudit odbornost ministra Sobotky, požádej ODS o angažmá na funkci ministra financí.Proč ti nevadí pan Tlustý, že jako zeměděslký inženýr /možná zootechnik- neznám/ se cítí být povolán na funkci ministra financí a ne předsedy družstva ?? Ministr musí mít především manažerské schopnosti, mít týmy odborníků, analyzovat a praktikovat jejich závěry. Výsledky hospodářství vlády ČSSD ukazují, že je lepší ekonom, než č e s t n ý profesor ekonomie, špinavých peněz a zhasnutých světel Klaus!!!
      Petr Neobčan
      • To: neobčan
        30.12.2005 8:56

        Je vidět,že rozumíš financím obdobně jako Sobotka a podle toho hospadaření státu vypadá.
        xxx
  • ekonom Judr. Sobotka
    13.12.2005 11:06

    Nechte už mi ho na pokoji. Ekonomiku se vyučil na právnické fakultě. Já jsem za socíku ekonomoval v RaJ, takže jsme obá dobří.Apropo , nesnes bych ve straně někoho lepšího než jsem já,já já já. Já dovedu socíky k výtězství a tato země se bude mít skvěle. Tak jako za starých dobrých časů , když jsem v restauracích a jídelnách plánoval každý rok ztrátu a přece to furt šlo. Tak vo co de ?
    Poroubek
  • Pane Šejno,
    06.12.2005 16:10

    já jenom nevidím důvod, proč by vůbec nějaké schodky měly být v době, kdy ekonomika roste navzdory brzdícímu účinku vlády socdem. Celkem by bylo určitě zajímavé, jak by rostla, kdyby se do ekonomiky neposlalo těch 90mld navíc, které někdo někdy bude muset splatit a jejichž splácení zřejmě hospodářský růst příliš neurychlí.
    Štěpán Frýbert
    • Štěpáne, nějak si protiřečíte
      07.12.2005 10:05

      jestliže tvrdíte, že ČSSD brzdí tuto ekonomiku, pak nemůžete hned ve druhé větě psát, že ekonomika roste i díky těm 90 mld. schodku. Schodek nikdy nezvyšuje růst HDP, stejně jako přebytek nesnižuje HDP. Růst HDP ovlivňují výdaje státu. A ty jsou předem dány zákonem o rozpočtu. Ekonomové a analytici tedy předem vědí, kolik stát do ekonomiky napumpuje. Pokud ale stát na příjmech získá méně, vznikne schodek. Pokud získá více, je rozpočet vyrovnáný nebo přebytkový. To se stalo i letos. Výdaje jsou dle rozpočtového plánu, ale stát utržil na příjmové straně víc, než očekával.
      Mirek Šejna
      • Ale neprotiřečím
        07.12.2005 13:05

        Proč bych si měl protiřečit. To že HDP roste, nevylučuje brzdící účinek vlády socdem. Věřte, že bez ČSSD by byl růst ještě vyšší. Myslíte, že schodek nemůže zvýšit HDP?? Já tvrdím, že může. Pokud si vláda půjčí 100mld. např. od bank. Pustí je do ekonomiky např. ve formě jakýchsi mimořádných dávek na zmírnění reforem - to už tady bylo, nebo prostým nakoupením služeb. Lidé mají pak více peněz a více si toho koupí. Takže přichází zřejmé zvýšení HDP. A sociální demokrat se může bušit do prsou, jak tak ekonomika za něj pěkně fachá. Opačný efekt přichází se splácením dluhů, nejenže vláda nemůže rozdat 100mld navíc za rok, ale musí třeba ještě 50 mld. za rok splatit. Takže se nabízí platy státních zaměstnanců, sociální dávky, důchody jako největší státní výdaje, které se musí snížit, resp. nezvýšit. Lidé mají v tu ránu méně peněz na utrácení a pokles HDP je tu hned. A nevím o jakém schodku tady hovoříte, já měl na mysli schodek rozpočtu plánovaný, který víceméně odpovída schodku rozpočtu realizovanému. Když totiž socan utrží peníze navíc, hned si s nimi poradí.
        Štěpán Frýbert
        • 08.12.2005 11:44

          Teoreticky je to zcela správně. Současná česká skutečnost je ovšem poněkud jiná. Český HDP je tažen především exportem, na rozdíl například od slovenského HDP, který je tažen především spotřebou domácností. Tomu nasvědčuje i běžný účet, kde schodek klesá ve 3. čtvrtletí poprvé po šesti letech pod 3 % HDP jak si můžeme právě přečíst v jiném komentáři
          Luděk Hrabčík
    • porad stejna pisnicka
      07.12.2005 7:56

      Opravdu ekonomika roste?Pokud vim tak rostou zisky zahranicnich firem ktere zde podnikaji za zcela unikatnich podminek.CR z tohoto podnikani ma jen naproste minimum.Ale jednou tyto vyhody budou muset prestat.Co bude pak?Odpovim si sam:tyto firmy pujdou jinam.Jenze je nebude mit kdo nahradit.Ceska podnikatelska svera bude uz nadobro zdecimovana.A napomuze tomu i posilovani sily odboru.Dejiny prokazaly,ze sila odboru znamena prichod krize.A rozpoctove schodky to je dukaz naprosteho diletantstvi CSSD,ktera jen pro to aby se nejaky ten casek udrzela u moci je schopna obetovat cokoliv.Misto aby propustili desetitisice statnich darmozroutu a mohli hospodarit s vyrovnanym rozpoctem tak radsi rozprodavaji vsechno na co prijdou,zadluzujou tuto zemi a je jim uplne jedno kdo to zaplati.Smutne je,ze my jako verejnost se o tom dovidame velmi malo protoze ve vsech institucich ktere vyhodnocuji cokoliv jsou z vetsi casti zamestnani tito darmozrouti a ti jsou placeni za to aby nam lhali.Pred dvaceti lety jsme byli krmeni podobnymi typky tim,ze nejlepsi firmou na svete jsou Slusovice,ze mame nejlepsi zemedelstvi na svete atd atd.Tak ze se toho moc nezmenilo.Jen postupne prechazime na novy druh socialismu a to je cinsky model.
      dodo
      • Souhlas
        07.12.2005 12:52

        Když píši, že ekonomika roste, myslím tím růst HDP. To čím je HDP ovlivněno je věc další. S diletanstvím socdem s Vámi plně souhlasím. Není růst jako růst.
        Štěpán Frýbert
        • pane dodo děkuji
          09.12.2005 19:02

          Nejvístižnější názor ,který kdy jsem čet .Ano máte bohužel naprostou pravdu.
          není důležité
        • K cemu je tedy TAKOVY rust HDP dobry??
          07.12.2005 17:16

          To znamena ze CR funguje jen jako takova pracka?Velke zahranicni firmy si tady optimalizuji sve zisky a my z toho nic nemame.Napriklad na Slovensku je to pojato rozdilnym a podle me velmi dobrym zpusobem.Ceske firmy si tam optimalizuji svoje zisky,ale Slovensko z toho ma a hodne.To je rozdil mezi pravicovym a levicovym pojetim ekonomiky.
          dodo
          • růst HDP
            21.12.2005 8:54

            vysvětli nám svoji teorii, proč zahraniční firmy si optimalizují svoje zisku u nás a ne na Slovensku - tvém vysněném ekonomické ráji ?? Proč zpochybńuješ růst naší ekonomiky, jež uznává naše i statistika EU.U nás nejsou všichni nezaměstnaní vyžírkové a počty státních úředníku nasadila právě vladá ODS hned po uchopení vlády -nyní je alespoň naděje že se budou snižovat. Buď rád, že ČSSD zastává evropský model ekonomiky než Modrý model asijského typu. Až dospěješ a nebude o tebe zájem budeš rád tomuto sociálnímu modelu - jinak Slovensko nemáš tak daleko???
            antidodo
  • Pane Marku,
    05.12.2005 12:16

    ano, máte pravdu. 30 mld z loňska bylo utraceno až letos. Jenže v tom případě byl loňský schodek nikoli 93 mld., ale pouze 63 mld. O tom ale nikdo z Vás analytiků nemluví. Letos je ke konci listopadu přebytek 200 milionů, přesto, že plán je 83 mld schodku do konce roku. Do konce roku se to samozřejmě neutratí. Sobotka opět počítá s převodem peněz do rezerv příštího roku. každopádně má Sobotka pravdu v tom, že za jeho ministrování všechny schodky dopadly lépe, než se plánovalo. A to i přesto, že ODS ve sněmovně vždy troubila na poplach, že rozpočty jsou v příjmové stránce nadhodnocené.
    Mirek Šejna
    • Pane Šejno, jak dopadne hospodaření
      09.12.2005 12:04

      si povíme příští rok. Rozesmívá mne Vaše obhajoba Sobotkových schodků. Zžejmě jste také nadšen z jeho konstatování, jak jsou tato vláda a jeho ministerstvo úspěšní, protože se jim daří "úspěšně snižovat tempo zadlužování". Haha, kdo tu spirálu zadlužování roztočil?
      Michal
  • Stalo se snad,
    05.12.2005 9:29

    že Patrii či jejímu hlavnímu ekonomovi doporučil "někdo" podávat vyvážené informace? Dle mého soudu tomu tak je a velmi se divím, že Patria vůbec reaguje na mediální přestřelky politiků. Politici mají před volbami, snaží se vzájemně komromitovat čímkoliv, berou si do huby kvazi ekonomické uvažování. Sociologové a politologové mluví o nejméně 2-3 generacích potřebných k tomu, aby obyvatelstvo přestalo myslet "postaru". Vždyť sami politici jsou odrodilí dobou minulou, a stejně jako v minulosti u některých z nich vidím, že svou politickou dráhu berou jako definitivní zaměstnání místo dočasného poslání reprezentace skupiny obyvatel. Je obrovským svinstvem vznik Senátu (nechtěný bastard s odstupem času odvádějící "dobrou" práci), prorůstání politických vazeb do soudní moci (kauza Kořistka a ostatní), nemluvě o ekonomických motivech všech politických stran oddalovat zákony ve hmotný prospěch svůj či úzkých zájmových skupin. Jedno pravidlo platí : vojnu nedělali velitelé, ale pěšáci. V politice to nejsou politici, ale úředníci (dnes bohužel téměř bez výjimky zkorumpovaní stranickou příslušností), kdo státu vládne.
    Honza K
  • Váš názor byl zrušen
    05.12.2005 8:22

    Váš názor byl zrušen z důvodu použití osobních invektiv vůči autorovi příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
    Lojza
  • Mám podobný názor
    03.12.2005 9:42

    Když se stal Sobotka ministrem financí, říkal jsem si, že to zase bude trapas. Mladý člověk a sociální demokrat - to bude zase dílo. Pak se ukázalo, že dokonce ani není ekonom a veškerá jeho praxe je tlachání na schůzích. Ale kupodivu to nebylo tak strašné - jeho vyjádření nebyla tolik mimo mísu, nepletl se příliš do věcí, kterým nerozuměl. Zlom nastal s pádem Grosse. Sobotka se stal úřadujícím předsedou ČSSD a snaží se v rétorice a razanci (a demagogii) vyrovnat Paroubkovi. Připadá mi, jako by cítil, že vrchol kariéry je na dosah, ale ne a ne ho dosáhnout. Roky všichni říkají, že politika je svinstvo, ale myslím, že letos bych tímto slovem urazil i ta prasata. Co předvádějí pánové Paroubek, Rath a teď už i Sobotka, dává i slovu demagogie nový obsah. Doufám, že jim to voliči ve volbách spočítají. Fuj - to jsem si ale zafilozofoval.
    Jiří V.
    • Mám odlišný názor
      03.12.2005 21:08

      Myslím, že se pletete. Demagogie se jmenuje Topolánek,Tlustý,Langer,Nečas a nejnověji Julínek.Sociální demokraté se pouze po odchodu Špidly a pak Grosse začali chovat podle přísloví: "Jak se do lesa volá tak se z lesa ozývá." A podle růstu preferencí to je to co, chtějí voliči slyšet. Se slušností v naší politice člověk neobstojí.O tom by myslím mohli vyprávět Gross i Špidla.
      bbb
      • Mám odlišný názor to bbb
        05.12.2005 14:56

        S tou slušností u Grosse si snad děláš pr.del? Člověk, u kterého je veřejným tajemstvím, že inkasoval na úplatkách miliony (přes Šárku)a který dodnes nedokázal, kde vzal několik milionů na svůj byt ? Jestliže neprokázal dost zdaněných příjmů vzhledem ke svému majetku, tak by u něj finančák měl být pečenej, vařenej a pořádně ho sejmout vč. dodanění, penále atd.. Gross je pro mě jeden z největších gaunerů, kteří se v politice po listopadu pohybovali.....
        Jetelák
      • ?
        04.12.2005 19:14

        překvapuje mě, že někteří lidé, u kterých by se dalo očekávat (vzhledem k tomu, že navštěvují poměrně specializovaný, na úrovni provozovaný finanční server), že budou ekonomicky gramotní, se hlásí k levicovým demagogickým myšlenkám. Levice (tedy ČSSD) a ekonomie, finance nejde dohromady, je to jako pes a kočka.
        Honza
        • žádné překvapení
          05.12.2005 20:03

          no vzhledem k tomu, že zákon ohledně vyvlastnění minorit do sněmovny protlačila ODS, tak mi spíš přijde, že pravice v ČR a finance nejdou už vůbec dohromady ... a když ještě navíc uvážím, že proti byli komunisté, tak je to největší mazec pod sluncem:-))
          alarik
Aktuální komentáře
07.05.2024
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  
06.05.2024
17:56Zisky jako vedoucí indikátor cen akcií – historie a současná situace
16:59Data upevnila očekávání o sazbách. Co na to bankéři z Fedu?  
16:17Fidelity International: Jak správně investovat do dividendových akcií
15:10Křetínský s investičním fondem Attestor chtějí ovládnout Atos. Nejsilnější akcionář chce firmu udržet ve francouzských rukou
14:10Goldman Sachs právě aktualizovala svůj seznam globálních akciových investičních tipů. Jeden z nich má 67pct potenciál
12:34Slok letos nečeká pokles sazeb, Damodaran vidí květen jako klíčový měsíc pro celý rok

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    Arista Networks Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Electronic Arts Inc (03/24 Q4, Aft-mkt)
    Ferrari NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
    Fresenius Medical Care AG (03/24 Q1)
    Leonardo SpA (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Occidental Petroleum Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Reddit Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Rivian Automotive Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Rockwell Automation Inc (03/24 Q2, Bef-mkt)
    Snap One Holdings Corp (03/24 Q1, Aft-mkt)
    UniCredit SpA (03/24 Q1, Bef-mkt)
    Upstart Holdings Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Walt Disney Co/The (03/24 Q2, Bef-mkt)
    Wynn Resorts Ltd (03/24 Q1, Aft-mkt)
    Zalando SE (03/24 Q1, Bef-mkt)
    6:45UBS Group AG (03/24 Q1)
    7:00Siemens Healthineers AG (03/24 Q2)
    7:30Infineon Technologies AG (03/24 Q2)
    8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
    9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
    9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y
    11:00EMU - Maloobchodní tržby, y/y
    13:00BP PLC (03/24 Q1)
    13:00Duke Energy Corp (03/24 Q1)
    14:00WK Kellogg Co (03/24 Q1)
    22:00Luminar Technologies Inc (03/24 Q1)