Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

Přehled dluhopisového trhu: Slovensko, Polsko, Maďarsko

28.06.2005 13:49
Autor: 

Slovensko
Dlhopisy opäť kopírovali vývoj na eurovom trhu, keďže z domácej scény neprišiel žiaden impulz. Zasadala len Banková rada NBS, rozhodnutie ponechať sadzby nezmenené však bolo trhom očakávané. Nemennosť sadzieb sa čaká i v nasledujúcich 3-4 mesiacoch, čo spôsobuje, že krátky koniec krivky je stabilný. Tak tomu bolo i v predchádzajúcom týždni. Pohyby boli len v strede a hlavne na dlhom konci krivky. Výnosy poklesli cca o 5 bps, sledujúc najmä pohyb európskych výnosov. V pondelok sa konala aukcia štátneho dlhopisu SLOVGB 4,8 %/2009. Pritiahla silný dopyt vo výške 15,503 mld. Sk, pričom ponúkané výnosy sa pohybovali od 2,67 do 2,75 %. ARDAL akceptoval 6,092 mld. Sk pri priemernom výnose 2,719 %, čo je takmer o 21 bps menej, než v predchádzajúcom tendri v máji. Po aukcii prišlo k miernemu poklesu 4-ročných výnosov na sekundárnom trhu.

Zverejnené čísla v tomto týždni ceny dlhopisov neovplyvnia. Krátky koniec by mal zostať bez zmeny, dlhý koniec krivky bude naďalej sledovať vývoj na vyspelých trhoch.

Polsko
Výnosy polských dluhopisů minulý týden klesaly v důsledku prohlášení některých členů výboru pro měnovou politiku, kteří podpořili očekávání středečního snížení sazeb. Začátek minulého týdne však nebyl úspěšný. Po otevření trhu na úrovni 4,78% pro dvouleté, 4,82% pro pětileté a 4,91% pro desetileté dluhopisy se výnosová křivka posunula směrem vzhůru díky technické korekci a to až o 15 bps na pětiletých dluhopisech, když ministerstvo financí oznámilo, že ve středu nabídne v aukci pětileté dluhopisy. V následujících dnech trh pondělní ztráty smazal především kvůli umírněným komentářům členů výboru a příznivějším údajům o jádrové inflaci. Naproti tomu údaje o osmiprocentním růstu květnových maloobchodních tržeb, které byly zveřejněny ve čtvrtek, vedly pouze ke krátkodobému růstu výnosů. Na trhu pak zůstala pozitivní nálada až do konce týdne a trh uzavíral s výnosy 4,69%, 4,77% a 4,79% pro dvou, pěti a desetileté dluhopisy. Pokles výnosů koncem týdne ještě podpořil svým prohlášením viceguvernér centrální banky K.Rybiňski, který připustil, že letošní ekonomický růst by mohl být výrazně nižší než 4% a že v roce 2006 by mohla nastat i deflace.

Tento týden bude trh pozorně sledovat středeční zasedání výboru pro měnovou politiku. Podle našeho základního scénáře předpokládáme, že úrokovou sazba sníží o 50 bps a změní výhled měnové politiky z neutrálního na snižování sazeb. To pak povede k dalšímu poklesu polských výnosů.

Maďarsko
Na domácím trhu dluhopisů zavládla býčí nálada, která posunula výnosovou křivku zřetelně směrem dolů. Výnosy nejvíce poklesly na krátkém a dlouhém konci, takže zároveň došlo i k zploštění negativně skloněné křivky. Za výraznými zisky dluhopisů stojí nejen snížení základní sazby MNB, které okamžitě odstartovalo spekulace na další pokles, ale především velmi příznivý vývoj cen dluhopisů ve vyspělých zemích, především pak eurozóně.

V rámci komentáře k minulému týdnu stojí připomenout i výsledky čtvrteční aukce tří a patnáctiletého dluhopisu, které byly v případě patnáctiletého nad očekávání příznivé. Poptávka v případě patnáctiletého dluhopisu převýšila nabídku 4,17-krát, což je vůbec nejlepší výsledek od počátku konání aukcí dluhopisů s tak dlouhou maturitou. Viděno skrz FRA sazby trh momentálně věří, že by základní úroková sazba mohla do konce roku poklesnout minimálně o dalších 50 bazických bodů. Ačkoliv tento scénář nelze vyloučit, zdá se nám být poměrně optimistický. Každé další snížení základní sazby pod 7 % bude por MNB velmi rizikové, neboť ještě nedávno byla tato hranice považována za úroveň, která garantuje stabilitu forintu. Nicméně pravdou je mnohé bude záležet na vývoji rizikové prémie a jádrové inflace, který by však měl být spíše příznivý. V každém případě náš výhled pro pohyb základní úrokové sazby zůstává méně optimistický, takže se domníváme, že dluhopisy na krátkém konci křivky budou spíše náchylné k negativní korekci.

ČSOB - Investiční výzkum


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university