Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ochranu pracovních míst si rozvracet nedáme

Ochranu pracovních míst si rozvracet nedáme

22.12.2004 15:13
Autor: 

Česká vláda od 1. ledna 2005 opět zvyšuje minimální mzdu a považuje to za nástroj zatraktivňování práce před pobíráním sociálních dávek. Pokud by skutečně platilo, že čím vyšší je minimální mzda ve srovnání se sociálními dávkami, tím vyšší motivace, pak nelze chápat váhavost vlády: proč nezvýší minimální mzdu rovnou na 12 tisíc? Nebo 15 tisíc? To by byla motivace, ne…? Ve skutečnost je jasné, že zvyšováním minimální mzdy se nabídka práce nezvýší, spíše jen klesne poptávka po ní.

Dalším aspektem českého trhu práce, který vede k nižší flexibilitě, a tedy v konečném důsledku i k vyšší nezaměstnanosti, jsou právní překážky kladené propouštění pracovníků. V Česku je vůbec dost těžké někoho propustit „jen tak“, tj. když zaměstnavatel změní plány či se mu prostě nedaří, nebo se mu nelíbí, jak pracovník (ne)plní úkoly. Pokud chce zaměstnavatel někoho propustit, musí ho rok písemně upozorňovat, že neplní úkoly a přesně specifikovat v čem spočívá neplnění. Jen pokud zaměstnanec skutečně i po roce nadále úkoly neplní, může být propuštěn.

Tedy, teoreticky. Ani pak totiž nemůže být propuštěn živitel dítěte do 15 let věku dítěte a také ne člověk, který má méně než pět let do důchodu. Pro představu: má-li žena první dítě ve 27 letech a druhé v 32 letech, je chráněna proti propuštění do 47 let věku. Od 57 let je zase již v ochranné předdůchodové lhůtě.

Zbývá tedy desetileté „nechráněné okno“, kdy stačí rok flákání a může přijít o místo. Ale klid, tak brutálně kapitalistický systém přece nemůžeme mít. A taky že ne: stačí pokud ono „nebezpečné období“ stráví naše teoretická žena v odborářské funkci a je „za vodou“. Odborářské funkcionáře totiž propouštět nelze. Nikdy, oni by se jinak nebili za práva svých kolegů tak statečně. A odborovou organizaci si může založit téměř každý.

Takže takto vypadá český trh práce 15 let po zrušení socialismu. Není to moc pěkný pohled a vysoká nezaměstnanost to jen potvrzuje. Ale zase máme ten všemi opěvovaný sociální smír…

Ondřej Schneider

Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK. V letech 1998 až 2001 hlavní ekonom Patria Finance.

(autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)


Váš názor
  • Tak nevím
    30.01.2005 15:28

    K tomuto článku jsem již jednou přidával svůj názor ( Zdeněk Krejčí ). Také další čtenář se připojil (p. Černý ). Nemohu je však nyní nikde najít, tak jej přidávám znova a doplňuji na závěr jednu připomínku. Co dodat? reagovat Na základě znalosti názorů pana Schneidera z tohoto ale i především z dřívějších jeho článků lze jen dodat to že podle pana Schneidera pokud nebude u vlády ODS postihne ČR děsivá vlna tsunami. Černý 31.12. 07:58 Jak by to tedy mělo být správně? reagovat Vážený pane Schneidere. Váš názor je velmi zajímavý. Není mi však jasné několik věcí: 1/ Proč je tolik nezaměstanných, když se každý může schovat za Vámi "objevená" slabá místa našeho pseudokapitalismu - který zřejmě skomírá na to, že lidé nejsou ochotni pracovat zadarmo. 2/ Porovnám-li ceny zboží v naší zemi a ve vyspělých kapitalistických státech a totéž udělám s platy, je tento poměr rozdílný. Kde tedy vznikají rozdíly ( produktivita téměř shodná, ceny taktéž ) - do které černé díry se lijí rozdíly ze zisků a vyplacených mezd? 3/ Za posledních 15 roků je stále slyšet z úst ekonomů, co vláda dělá špatně. Ale ani od jednoho jsem v našich mediích neslyšel jak by to mělo správně vypadat. Zařadíte se tedy mezi tyto, nebo ( když jste se pustil do kritiky stávajícího stavu ) máte i svůj vlastní názor na nutná opatření pro zlepšení stavu( pokud si dobře pamatuji, v roce 1989 šlo lidem mimo jiné i o to, aby byli na odpovědných místech odborníci kteří rozumí své věci ). Mimo jiné pana Klause nepovažuji za odborníka - pokud bych tak učinil naskýtá se otázka pro koho pracoval. Pro občany tohoto státu určitě ne ( mám na mysli poctivé lidi ). Neznám totiž kapitalistu, který by se vzdal levně svého výrobního prostředku - pokud jej znáte Vy, dejte mi vědět. Rád jej poznám. Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď které předpokládám zvýší mou informovanost a naplní mne optimismem do dalšího období radostného budování vykořisťovatelského syndikátu v naší zemi. Zdeněk Krejčí Doplněk. Je toto způsob ( zrušení původní stránky) jak odstranit nežádoucí názory? ). Podle toho, jak se nyní ukazují poslanci ODS při hlasování o omezení imunity mohu soudit o celé naší politické scéně jen to . . . Pokud má p. Schneider jako zástupce naší repubklliky tyto názory a politici se budou chovat jak se chovají, budeme za chvíli jako v Austrálii ( mám na mysli způsob redukce divokých králíků, v našem případě arogantních politických akrobatů). V roce 1989 bylo žádoucí podle našich politiků mít nezaměstnané. A nyní? Co dokázali naši politici za 15 roků od roku 1989? Není Vám to někomu již konečně podezřelé? Jen ve zkratce - nezaměstnaní, bezdomovci, korupce, mafie, drogy, tunely, státní dluh, atd.
    Zdeněk Krejčí
  • názor
    23.12.2004 9:36

    S článkem se dá do určité míry souhlasit, ochrana zaměstnanců je opravdu hrozně silná, ale v tom nejsme v Evropě bohužel rarita. Na druhé straně jsem přesvědčen o tom, že šéf který nedovede vyhodit právně čistým způsobem neschopného podřízeného, je sám neschopný. Na padesáttrojku lze vyhodit prakticky každého a na prokázání zvlášť závažné porušení kázně stačí 2 dobří známí kteří vše dosvědčí ... Ještě jeden názor ke komentáři Rejpala: v ČR je sice téměř 10% nezaměstnaných, ale už nikdo neříká, že minimálně 30% práceschopných je také nezaměstnatelných...
    Vláďa
  • Teoretik
    23.12.2004 8:57

    Vážený pane Schneider, pokud mluvíte pouze v teoretické rovině, možná můžete mít pravdu, ale je to pravda zcela falešná a zavádějící. Jak to ve skutečnosti v praxi chodí, nemáte zřejmě ani potuchy. Pokud budete mít zájem, jak vypadá tato praxe, jděte se zeptat prvního zaměstnavatele (zvláště podnikatelů). Vysvětlí Vám několik způsobů, jak se zbavit nepohodlného zaměstnance bez případného trestního postihu. Jestli Vám jde ve skutečnosti o to, aby došlo v legislativě k nápravě, nehrejte na jednu branku.V zájmu objektivity se stejně vehementně "obujte" do kritiky v praxi čsto používaných neoprávněných postupů zaměstnavatelů při propouštění svých zaměstnanců bez sankčního postihu ze strany státu. Až docílíte toho, aby byli tito zaměstnavatelé tvrdě postihováni, proč by pak nemohlo dojít ke změnám, které by daly větší pravomoce zaměstnavatelům při zrušení pracovního poměru se svými zaměstnanaci. Jestli nevěříte, příp. nechcete věřit, že tyto metody zaměstnavatelů existují, pak Vám přeji, aby Vám to Váš zaměstnavatel předvedl.
    Honza
    • Ochranářská politika je bumerang
      23.12.2004 11:57

      Pokud máte na mysli případy, kdy zaměstnavatel poruší pracovní smlouvu a hřeší na to, že zaměstnanec nemá odvahu obrátit se na soud a nepostaví se za něj odbory, pak s Vámi souhlasím. Ovšem v případech, kdy zaměstnanec nepodává očekávaný výkon, je jakákoli ochrana takového zaměstnance před propuštěním nebo snížením odměny pod minimální mzdu škodlivá. Každý zaměstnavatel pak raději hledá technické cesty pro zvyšování výkonnosti firmy a příjmu nových sil se brání zuby, nehty. Pokud nemůže propustit nebo snížit mzdu zaměstnanci, který se fláká nebo nedokáže odvádět práci v množství a kvalitě jako ostatní, doplácí na takového zaměstnance ti ostatní nižšími odměnami. A pokud i tady dojdou zdroje, firma krachuje - tomu žádné ochranné nařízení nezabrání. Pak místo toho, aby bylo pár nezaměstnaných po zásluze, jde na úřad práce celá fabrika. Pokud vím, může se zaměstnanec u podnikatele stát členem jiné odborové organizace, která mu právní ochranu v případě nezákonných postupů ze strany zaměstnavatele může poskytnout. Je jen na něm, jestli tuto možnost využije. Takzvaná diskriminace žen je za těchto podmínek jen sebeobranou zaměstnavatelů před dlouhodobě chráněnými zaměstnankyněmi.
      Jirka
    • Souhlasím s Vámi
      23.12.2004 9:38

      zaměstnavatlé mají způsoby, jak se zbavit zaměstnanců, kteří se jim nehodí. Mnohdy jsou tyto způsoby dosti drsné a podle mne je třeba je postihovat. Jenže uvědomme si, co je příčinou. Pokud by zaměstnavatel mohl s pracovníkem rychle a "bezbolestně" rozvázat poměr, k drsnějším metodám by nebyl důvod a takových případů by jistě ubylo. Pravda, (ex)zaměstnanec by nakonec byl bez práce tak jako tak, celý trh by se zlepšil, firmy a podnikatelé by si nerozmýšlely 10x, zda zaměstnají dalšího člověka atd. Ten článek je o trhu práce, který je hodně deformovaný a zaplevelený nesmyslnými omezeními, to pak přiostřuje vztah zaměstnavatel - zaměstnanec. Podobné je to na trhu s byty - přílišná regulace škodí.
      Alzheimer
  • Je to vtip?
    23.12.2004 7:08

    Pan Schneider na jedné straně tvrdí že málem nelze nikoho propustit a na druhé straně je téměř 10 procent nezaměstnaných. Pouští se do kritiky ztížené možnosti propustit odboráře, ale těch není v celé zaměstnané populaci ani 1 procento takže to nezaměstnanost neovlivní. Jsem zvědav zda se na stránkách Patrie objeví komentář k pochvale EK pro ČR za snižování deficitu.
    Rejpal
  • na prvni pohled
    22.12.2004 21:37

    Na prvni pohled je videt,ze Schneider neni "patriak". Osobne bych sel mnohem dal.Zadne davky.Polivku a rohlik rano a vecer.To by byla pracovni motivace.
    dodo
  • Dobré
    22.12.2004 18:13

    Pane Schneider, k některým Vašim názorům mám výhrady (někdy značné), ale toto sedí.
    Tom
  • Váš názor byl zrušen
    22.12.2004 16:50

    Váš názor byl zrušen z důvodu použití osobních invektiv vůči autorovi příspěvku. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
    Černý
Aktuální komentáře
19.09.2024
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů