Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Utichající větry v ČNB

Utichající větry v ČNB

27.10.2004 17:35
Autor: 

Bankovní rada se na dnešním jednání rozhodla ponechat úrokové sazby beze změny. V podstatně ani nemohla jinak po sérii ujišťování, že se úrokové sazby hned tak hýbat nebudou. Dnešní jednání přitom bylo klíčové, neboť k dispozici měla bankovní rada čerstvé prognózy hospodářského růstu a inflace.

V letošním roce očekává ČNB růst HDP o 4,1 % (střed prognózy). Červencová prognóza hovořila o zvýšení HDP o 3,8 %. Odhad Patrie je o něco opatrnější: 3,9 %, ministerstvo financí očekává růst ekonomiky o 3,8 %. Pro příští rok ČNB počítá s akcelerací na 4,5 % (opět střed prognózy), zatímco v červencové prognóze figurovala hodnota 4,2 %. Patria je i zde trochu více při zdi: 4,1 %. Zajímavé je, že ministerstvo financí naopak očekává zpomalení hospodářského růstu na 3,6 %. Guvernér Zdeněk Tůma dnes zmínil, že rychlý hospodářský růst povede k uzavírání mezery výstupu. Predikce ministerstva financí zveřejněná včera naopak uvádí, že produkční mezera se v první polovině letošního roku již uzavřela. ČNB ovšem používá zcela odlišnou metodu výpočtu potenciálního výstupu a mezery výstupu. To ale nic nemění na faktu, že do ekonomiky budou v blízké budoucnosti stále více prosakovat poptávkové inflační tlaky. Proto také ČNB ponechala rostoucí trajektorii inflační prognózy. Za rok by se měla inflace pohybovat mezi 2,1 % a 3,5 %, tj. v dolní polovině cílového koridoru, za rok a půl v intervalu 2,5 % až 3,9 %, což je pro změnu převážně v horní části inflačního cíle. Důvodem příznivějšího odhadu inflace v krátkém časovém horizontu jsou především ceny potravin. Rekordní sklizeň je již nyní vidět v cenách potravin. Prognóza ČNB navíc pravděpodobně počítá s uklidněním situace na trhu s ropou. Ceny potravin sice spadají do výjimek z plnění inflačního cíle, ovšem skrze sekundární efekty a vliv na inflační očekávání, mohly být jedním z důvodů obav ČNB. A ty nyní mohou být slabší.

Zajímavá bude dynamika jednotlivých ukazatelů inflace. Celkovou inflaci bude kromě potravin, a snad i pohonných hmot, chladit také menší vliv změny daní. Výsledkem bude opětovné sbližování indexu spotřebitelských cen, čisté inflace a korigované inflace bez pohonných hmot. Ukazatelem poptávkových inflačních tlaků je především posledně jmenovaný ukazatel. Úrokové sazby definitivně nezamrzly na 2,5 procentech. Prognózy vývoje české ekonomiky i nadále ukazují na pravděpodobné další zvyšování úrokových sazeb. V souladu s mírně pozměněnými podmínkami bude ovšem zpřísňování měnových podmínek pozvolnější. Část této práce navíc nyní odvádí kurz koruny k dolaru. Nečekáme, že by se do konce letošního roku úrokové sazby ještě změnily. Příští rok by se mohly sazby zdvihnout o 50 až 75 bazických bodů. Počítat je ale nutné s možnou obměnou bankovní rady v únoru.

David Marek, Patria Online


Váš názor
  • Jako za starých dobrých časů
    28.10.2004 21:31

    Komunisté a jejich úředníci připravili skvélá data a po několika letech socialismus ekonomicky skolaboval.Dnes jsme se k určitým praktikám zkrášlování dat vrátili. Zase si lžeme.Jednou to načas skončí s komunismem a za čas to zase začne se socialistickým EU.Holt máme smůlu. Pánove z ČNB to se nestydíte nám lhát a hrát tuto hru, která nás žene do ekonomické propasti .Žít na dluh není žádný úspěch možná sočasný ale ne v žádném případě budoucí.
    Tonda
  • Neplette si inflaci a CPI, pane Marek!
    28.10.2004 5:58

    Za tohle by meli u zkousek na VSE vyhazovat! Dokazu pochopit wording u stupidnich novinaru ,ale u odbornika to nepredpokladam. Navic je otazkou do jake miry CPI duverovat a pokud se podivate i na clanky od Billa Grosse, je zrejme, ze centralni banky v politicke spolupraci se statistickym uradem a vladou podvadeji pri zverejnovani techto pseudoindexu, aby drzeli nizko inflacni ocekavani. Anebo Vy nechodite do obchodu, netankujete u benzinovych stanic, neplatite ucty za sluzby, atd.? Pokud ano, tak je zrejme ,ze narust cen neni letos oproti lonsku 3%, ale 4krat vetsi, tedy 10-15%...a to je ta nase inflace...
    Lumir Mistr
  • Ano obměna
    27.10.2004 22:05

    Ano obměna bankovní rady po dnešním zasedání je nutná.Doufám že k ní v únoru dojde.Tak slabou bankovní radu si naše společnost v tak problematické době opravdu nemůže dovolit. Pan Tůma je slaboch.Náš stát potřěbuje opravdovou osobnost!!!
    Tonda
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - HDP, q/q a
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.