Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Specifika smluv uzavíraných on-line

Specifika smluv uzavíraných on-line

06.08.2004 12:45
Autor: 

Byť z pohledu mnohých příliš pomalu a váhavě, nicméně i v české legislativě a praxi se začínají prosazovat fenomény jako elektronický podpis a z toho plynoucí možnost různých úředních podání (zatím především daňového přiznání) elektronickou formou. V praxi jsou však dnes celosvětově mnohem běžnější smlouvy uzavírané přímo on-line, které nejsou u nás (snad s výjimkou nové úpravy v oblasti cenných papírů a některých ustanovení občanského zákoníku o tzv. spotřebitelkých smlouvách) ani v zahraničí většinou speciálně upraveny a aplikují se na ně tudíž obecné principy smluvního práva.

Při stahování hudby, softwaru nebo kupování jakéhokoli zboží prostřednictvím internetu je smlouva uzavřena prostým kliknutím levým tlačítkem myši na „Souhlasím“ („I agree“). Tímto jednoduchým úkonem odsouhlasí kupující podmínky prodávajícího, které jím byly na onu internetovou stránku umístěny. Smlouva se tak stává pro strany závaznou a práva a povinnosti z ní vyplývající vynutitelnými, ačkoliv si ji kupující ve většině případů ani nepřečetl natož vytiskl. Přitom v těchto smlouvách je pravidelně obsaženo omezení odpovědnosti za vady a často i škody způsobené vadou. U softwaru jde běžně i o omezení v užívání a kompatibilitě s jiným softwarem. Téměř pravidlem je volba práva, kterým se má smluvní vztah řídit, a volba soudu, který rozhodne v případě sporu vyplývajícího z dané smlouvy. Pravomoc rozhodnout sporné otázky mezi stranami má tak často americký soud podle amerického práva. V této souvislosti se nabízí otázka možnosti spotřebitele dovolat se právních ustanovení právního řádu státu jeho státní příslušnosti.

V případě smluv uzavíraných on-line se jedná o smlouvy uzavřené na dálku a jako takové by měly dát spotřebiteli možnost za určitých podmínek od smlouvy takto uzavřené odstoupit. U B2B (business-to-business) obchodů na internetu je ochrana kupujícího nižší. Podnikatelé jsou vnímáni jako odborníci dobrovolně podstupující podnikatelské riziko. Obezřetnost a zejména pečlivé přečtení smlouvy je jistě na místě.

Mnohá rizika mohou vyplynout i pro vztah zaměstnance a zaměstnavatele, když se zaměstnanci prostřednictvím zaměstnavatelova počítače zavazují k určitému plnění z těchto smluv, ať už jde o prosté stažení hudby či cokoliv jiného. Ačkoliv je takové jednání často vnitřními předpisy zakázané a zaměstnanec tím mnohdy poruší pracovní kázeň, mohou z toho vyplynout nepříjemné důsledky také pro zaměstnavatele, pokud je smlouva uzavřená on-line porušena. Zaměstnavatelé takto mohou získat ospravedlnění pro sledování, jaké internetové stránky jejich zaměstnanci navštěvují.

U smluv uzavíraných on-line existuje kromě právních aspektů i řada stále otevřených technických otázek. Zde je například možno uvést platby kreditními kartami či obsluhu bankovných účtů prostřednictvím internetu, atd. I když úroveň zabezpečení těchto operací se prakticky neustále zvyšuje, i zde je namístě značná dávka opatrnosti, zejména v závislosti na důvěryhodnosti druhé strany takového obchodu.

Markéta Lindnerová
Weinhold Legal (autor je externím spolupracovníkem Patria Online, jeho názory nereprezentují oficiální stanovisko společností skupiny Patria)

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů