Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Oskar v roce 2003 -

Oskar v roce 2003 - "size matters"

05.03.2004 14:46
Autor: 

Pohled na výsledky nejmenšího domácího mobilního operátora potvrzuje trendy indikované v předchozích čtvrtletích. Oskar meziročně zvýšil tržby o 47 % na 10,82 miliardy korun, EBITDA (který operátor klasifikuje jako OIBDA1) vzrostl o 346 % oproti konci uplynulého roku na 2,896 miliardy Kč.

Za rok 2003 získal Oskar celkem 367 000 nových zákazníků. Celkový počet klientů na konci roku 2003 dosáhl 1 547 000. 42 % zákazníků využívalo tarifní program, což je na domácí scéně ojedinělé. Vysoký podíl tarifních zákazníků je jedním z faktorů, který vede k tomu, že ARPU operátora je nejvyšší v ČR. Podle kalkulací společnosti (metodologie je u většiny operátorů u nás i v zahraničí rozdílná, nelze proto přímo porovnávat prezentovaná čísla) ARPU za rok 2003 dosáhl výše 644 Kč, nárůst z 557 Kč v roce 2002.

Významným determinantem výše ARPU u všech operátorů se stává podíl, šíře a kvalita nabídky nehlasových služeb. Na konci září 2003 (měsíc po představení MMS Oskarem) bylo u Oskara více než 24 000 uživatelů této služby, ke konci roku používalo MMS zprávy u Oskara již více než 70 000 uživatelů.

Vývoj některých z operačních a finančních ukazatelů společnosti prezentují následující grafy:


Zdroj: Oskar, Patria Finance

Přes vysokou penetraci trhu dokázal Oskar na konci roku 2002 zvrátit klesající trend marginálního přírůstku zákazníků. Zvětšující se zákaznická základna pak má přímý dopad na velikost jednotkových a celkových nákladů společnosti tak, jak jsou využívány úspory z rozsahu. Ty jsou u tohoto kapitálově poměrně náročného odvětví s velkým podílem fixních (a semi-variabilních) nákladů poměrně veliké. Tento faktor je, spolu s rostoucím ARPU (viz výše), reflektován v rostoucí EBITDA marži. Ta je ovšem stále znatelně pod EBITDA marží T-Mobile ČR, o Eurotelu nemluvě. Vedle diferenciace produktů jsou podle některých studií úspory z rozsahu nejvýznamnějším faktorem ovlivňujícím EBITDA marži operátorů a následně jejich potenciál generovat volné cash flow. Snaha Oskara o získání maximálního množství nových zákazníků je tak pochopitelná.

Vše má ale své meze a snaha o získání dalšího zákazníka by měla být určována jeho hodnotou pro společnost - to ve smyslu rozdílu současných hodnot výnosů a nákladů, který tento bude podle očekávání generovat. Např. CLM - customer lifetime management je zaměřen na maximalizaci hodnoty získané ze zákazníka během jeho života, včetně vzdání se neperspektivních zákazníků, či snahy o jejich získání. Zkušenosti z jeho aplikace mají zejména některé finanční ústavy, které úzce monitorují vývoj jejich zákaznické báze a průběžně přicházejí s produkty, které jim umožňují získat maximální hodnotu z jednotlivých zákaznických segmentů/zákazníků. Vysoké ARPU Oskara zhruba indikuje, že i hodnota jeho marginálních zákazníků je stále pozitivní.

Na závěr podotkněme, že celkově se dá domácí mobilní trh z pohledu společností na něm operujících považovat za stále velmi atraktivní, což potvrzují i data o návratnosti kapitálu prvních dvou operátorů (za trh mobilních telekomunikací s největší intenzitou konkurence je považována Velká Británie). Dá se předpokládat, že v porovnání se současným stavem bude spíše hůře - konkurence se zostří jak v subodvětví samotném, tak celkově v telekomunikacích, jak dominantní, tak i alternativní operátoři fixních linek budou stále intenzivněji tlačit na tarify a podporovat a rozšiřovat svou nabídku, což bude mít přímý dopad na výnosy, zisky, cash flow a návratnost investovaného kapitálu (a poměr ROIC/WACC) v odvětví.

Jiří Soustružník


Váš názor
  • OIBDA x EBITDA
    05.03.2004 15:46

    "EBITDA (který operátor klasifikuje jako OIBDA1" - odvážná věta. OIBDA není totéž co EBITDA. Zeptejte se Karly na EBITDu (dle SEC), uvidíte ;-). Pomůcka: rozdíl je v "jednorázových" nákladech/výnosech.
    Kozina+
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Iveco Group NV (03/24 Q1)
8:00UK - HDP, q/q
9:00CZ - Nezaměstnanost
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university