Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stínová ekonomika II - Příčiny? Daně!  (opak.)

Stínová ekonomika II - Příčiny? Daně! (opak.)

16.12.2003 15:08
Autor: 

Stínová ekonomika je nerozlučně spojena s existencí státu, resp. veřejného sektoru v ekonomice. Stejně jako se nezbavíte svého stínu, tak i oficiální ekonomiku budou vždy doprovázet aktivity ukryté před daňovými úřady a statistickými úřady, neboť v moderních společnostech vždy existuje regulace ekonomické aktivity a větší či menší veřejný sektor, který je nutno zaplatit. Jedinci či firmy, kteří se cítí nadměrně zatíženi státními úřady, mají dvě možnosti (voice-exit). Za prvé mohou ve volbách volit strany, v jejichž programu vidí zlepšení své situace, případně vytvářet nátlakové skupiny a lobovat ze lepší podmínky. Mezi "voice" řešení patří také tlak médií a publikační činnost odborných uskupení. Druhou možností je uniknout ze spárů státu do stínové ekonomiky. Exit může mít také podobu emigrace, ať již fyzické, nebo jenom ekonomické, např. v podobě registrace firmy v některém z off-shore center.

Na prvním místě mezi uváděnými příčinami existence stínové ekonomiky bývají uváděny daně (včetně sociálního a zdravotního pojištění). Jak by daně mohly ovlivňovat strukturu ekonomiky, ukazuje následující obrázek.

Obr. 1: Daně a stínová ekonomika v teorii

Nejjednodušší úvaha je, že s rostoucím daňovým zatížením, lidé častěji volí nelegální práci a zatajují výdělky. Analýza je komplikovanější, pokud budeme uvažovat možnost existenci veřejného sektoru. S rostoucími daňovými sazbami, rostou daňové příjmy až do bodu t* (viz obrázek) v souladu s Lafferovou křivkou. Rostoucí daňové příjmy umožňují zvýšení mezd a nabídky práce ve veřejném sektoru. Někteří zaměstnanci, kteří by při zvýšení daňové zátěže unikali do stínové ekonomiky, mohou při existence pracovní příležitosti ve veřejném sektoru, odejít raději do státních služeb (zvláště pokud mzda ve veřejném sektoru převýší mzdu v podnikatelské sféře, jak tomu bylo ve 2. čtvrtletí letošního roku v ČR). S růstem daňových příjmů je také stát schopen lépe zajistit "právo a pořádek". Díky tomu může v intervalu nula až t** s rostoucí mírou zdanění podíl šedé ekonomiky překvapivě klesat. Na základě výše uvedeného obrázku je možné sestavit modifikovanou Lafferovu křivku, kdy by exit z trhu práce a daňového systému při rostoucím zdanění byl doplněn také úniky do stínové ekonomiky. Jinými slovy klasická analýza volby mezi prací (a z ní vyplývajícího příjmu) a volným časem by měla být doplněna volbou mezi volným časem, prací v oficiální ekonomice a prací ve stínové ekonomice.

Existenci vztahu mezi mírou zdanění a velikostí stínové ekonomiky potvrzuje řada empirických studií. Následující graf podává podobnou evidenci. Pro sestavení grafu byla použita data stejného vzorku zemí, jako v obr. 1 v článku Stínová ekonomika I - jak se jí daří v ČR a v zahraničí. Vyloučeny musely být jihoevropské země, kde velikost stínové ekonomiky výrazně přesahovala úroveň odpovídající velikosti daní. Důležitou roli patrně hrály jiné institucionální faktory (vyšší míra korupce a menší důslednost finančních úřadů, mafie, ETA, …).

Obr. 1: Daně a stínová ekonomika v praxi


Zdroj: OECD; Schneider, F.: The size and development of the shadow economies and shadow economy labor force of 22 transition and 22 OECD countries: What do we really Know?, University of Linz.

Míra zdanění samozřejmě není jedinou příčinou vzniku a existence stínové ekonomiky. Dalším faktorům se budeme věnovat příště.

David Marek


Váš názor
  • Otázka zní "Co za to ?"
    16.12.2003 15:33

    Dokud budeme za námi placené vysoké daně dostávat od státu příšerné a neefektivní služby není co řešit. Každá koruna "nacpaná" do státu je naprostou ztrátou a je lepší pokud se "protočí" v šedé ekonomice než "sežere" ve státní mašinerii.
    Michal
    • Od statu nelze cekat efektivni sluzby, protoze
      17.12.2003 0:23

      stat je z definice mene efektivni nez nestat (soukromy sektor). Zatimco soukromy sektor pracuje s vlastnimi penezi stat pracuje s cizimi penezi. Kdo spravuje cizi penize, i kdyby byl andel (a to v prumeru politik ci urednik nebude), nebude se k nim chovat tak, jako k vlastnim. To je podstata věci. Ke clanku: naprosty souhlas, ze vetsi dane jsou pricinou vetsi stinove ekonomiky. Protoze si volici zvolili strany nalevo, ktere propaguji vetsi prerozdelovani, zvolili tim automaticky i vetsi stinovou ekonomiku a muzou nadavat jedine na sebe. Dnesni vlada de facto stinovou ekonomiku podporuje a Spidla se z nasich premieru o jeji rozvoj zaslouzil nejvic.
      takenoshonin
Aktuální komentáře
25.04.2024
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.