Tisková zpráva ČS: Konsolidovaný čistý zisk České spořitelny vzrostl v 1. čtvrtletí 2002 na 943 miliony Kč (IAS)

21.5.2002 8:43

Následuje úplné znění tiskové zprávy České spořitelny
Česká spořitelna v prvním čtvrtletí 2002 výrazně zvýšila konsolidovaný čistý zisk, který po minoritních podílech dosáhl 943 milionů Kč. Výsledek představuje meziroční zlepšení o 173 %, proti konsolidovanému čistému zisku 346 milionů Kč, který banka vykázala za první čtvrtletí 2001.

„Rok 2002 je prvním rokem v nové, post-transformační historii České spořitelny. Banka zaznamenala zvyšující se zájem klientů o služby a kvalitní produkty, který se projevuje ve stabilním nárůstu čistého úrokového výnosu. Tato položka roste i přes všeobecný pokles úrokových sazeb na trhu. Růst se projevil i v čistém příjmu z poplatků a provizí,” řekl Jack Stack, předseda představenstva a generální ředitel České spořitelny.

HLAVNÍ BODY Z VÝSLEDKŮ ZA PRVNÍ ČTVRTLETÍ 2002

Konsolidované, neauditované údaje k 31. březnu 2002, vypočtené podle mezinárodních účetních standardů. Srovnání s výsledky k 31. březnu 2001, pokud není uvedeno jinak.

- Zisk před zdaněním vzrostl o 202% na 1,48 miliardy Kč
- Provozní zisk vzrostl o 77% na 2,09 miliardy Kč
- Návratnost kapitálu (ROE) vzrostla na 15,1% ze 6,1%
- Návratnost aktiv (ROA) se zlepšila na 0,8% z 0,3%
- Zisk na akcii vzrostl na 24,8 Kč z 9,1 Kč
- Poměr nákladů a výnosů (Cost/Income Ratio - C/I R) poklesl na 63,5% z 76,2%
- Čistý příjem z poplatků a provizí vzrostl o 10% na 1 529 milionů Kč z 1 384 milionů Kč
- Čistý úrokový výnos vzrostl o 18% na 4 046 milionů Kč z 3 425 milionů Kč
- Provozní náklady poklesly o 3,0% na 3 640 milionů Kč ze 3 760 milionů Kč
- Úvěry klientům -- bez vlivu úvěrů České konsolidační agentuře -- vzrostly o 2,0% na 141,6 miliardy Kč
- Bilanční suma vzrostla o 10% na 491 miliardu Kč z 444 miliard Kč
- Vklady klientů se zvýšily o 11% na více než 400 miliard Kč ze 362 miliard Kč
HLAVNÍ FAKTORY, KTERÉ MĚLY VLIV NA VÝSLEDKY

Celkové provozní výnosy vzrostly o 16% na 5 728 milionů Kč. Hlavní podíl na tom měl čistý úrokový výnos, který vzrostl o 18 %, tedy o 621 milion Kč, na 4 046 milionů Kč. Výsledek odráží úspěchy, jakých banka dosáhla v nabídce nových, atraktivních úvěrových produktů pro klienty. Je také dokladem schopností banky úspěšně umístit vklady klientů na finančních trzích. Úvěry domácnostem vzrostly o 35%, mezibankovní úvěry – bez vlivu České konsolidační agentury – stouply o 28 %, finanční investice vzrostly o 17 %. V provozním zisku je obsažen i čistý výnos z poplatků a provizí, ten se zvýšil o 10% na 1 529 milionů Kč, a čistý zisk z obchodních operací, který stoupl o 20% na 153 miliony Kč.

Na provozní zisk měl kromě růstu provozních příjmů o 16% procent vliv také tříprocentní pokles provozních nákladů. Hlavní podíl na snížení provozních nákladů mělo snížení počtu zaměstnanců a nižší odpisy.

Zisk před zdaněním vzrostl na 1 481 miliardy Kč, daň činí 508 milionů Kč.

Nárůst objemu klientských vkladů pokračoval i v prvním čtvrtletí, když se zvýšil o 11%, čili 39 miliard Kč. Celkový objem klientských vkladů tak překonal hranici 400 miliard Kč. Na výsledku se významně podílely sporožirové účty, vklady na nich se zvýšily o 15% na 63,7 miliardy. Vklady na stavebním spoření vzrostly o 26 % na 30,3 miliardy Kč; vklady na vkladních knížkách s výpovědní lhůtou jeden až šest měsíců se zvýšily o 15 % na 22,8 miliardy Kč; vklady penzijního připojištění vzrostly o 32 % na 5,4 miliardy Kč; vklady uložené na podnikatelských běžných či termínovaných účtech se zvýšily o 30 % na 63,5 miliardy Kč.

Dynamicky rostl i objem úvěrů obyvatelstvu, který se zvýšil o 35% na více než 45 miliard Kč, přičemž hlavní zásluhu tomto výsledku měly hypotéky. Zájem o úvěry roste díky široké škále úvěrových produktů, k nimž banka nabízí také kvalitní profesionální poradenství.

Hypotéky rostly zejména díky hypotečnímu programu TOP Bydlení a dosáhly na konci prvního čtvrtletí celkového objemu 10 miliard Kč, což představuje meziroční zlepšení o 83%. Objem překlenovacích úvěrů a úvěrů ze stavebního spoření se zvýšil o 49 % na 5,8 miliardy Kč. Hotovostní a spotřebitelské úvěry vzrostly o 33% na 13,3 miliardy Kč. Objem kontokorentních úvěrů se zvýšil o 84% na více než 4,4 miliardy Kč.

Pozitivní vývoj zaznamenala Česká spořitelna také u úvěrů právnickým osobám, kde hypoteční úvěry narostly o 135% na více než 4,9 miliardy Kč. Úvěry veřejnému sektoru, tedy úvěry městům a obcím, se zvýšily o 22% na 7,7 miliardy Kč. Úvěry poskytnuté středně velkým firmám prostřednictvím nového programu TOP Podnik dosáhly celkového objemu 1 miliardy Kč.

Úspěšná úvěrová politika vytváří úrokový výnos a má také podíl na růstu příjmů z poplatků a provizí.

OBCHODNÍ POLITIKA V ROCE 2002

Činnosti České spořitelny v roce 2002 se soustřeďují na dosažení konsolidované návratnosti kapitálu (ROE) ve výši 18% ke konci roku 2002. Obchodní priority jsou následující:

- V drobném bankovnictví: Vybudovat prvotřídní prodejní systém včetně nového konceptu péče o klienta a rozšířit nabídku produktů finanční skupiny České spořitelny. Umožnit klientům využití všech výhod, které nabízí křížový prodej produktů finanční skupiny a pokračovat v rozvoji alternativních způsobů obsluhy účtu.
- V korporátním bankovnictví: Dokončit implementaci vnitřního systému Symbols a dále zvyšovat podíl na trhu.
- V rámci aktivit na finančních trzích: Zvýšit prodejní úsilí v oblasti správy aktiv a treasury podnikové klientele a dále zlepšit příjmy z finančních operací a výnosy z investičního portfolia.

Klára Gajdušková
Česká spořitelna
Externí komunikace

13.12.2017
22:03Wall Street zakončila po Fedu nerozhodně, Caterpillar +4 %
20:23Janet Yellenová se loučí zvýšením sazeb Fedu. Dolar nad 1,1800 EURUSD
18:05Goldman prudce zvyšuje doporučení u učebnicového propadáku. Co se děje?
17:12Polský plán s Unipetrolem vytahoval Prahu do zeleného
17:07O2 odsouhlasila další dva roky zpětného odkupu vlastních akcií
16:24Dolaru pokazila vyčkávání na Fed nižší inflace
15:21Unipetrol u historických maxim. Je správný čas na nabídku PKN a prodej akcií?
14:47Jádrová inflace slábne. Zvýší pochybnosti Fedu?
14:32Prezident jmenoval menšinovou vládu Andreje Babiše
14:18STING investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Oznámení ohledně delistace investičních akcií
13:36Google je v Číně blokován. Centrum umělé inteligence tam ale otevře
11:47Jak nespravovat a neinvestovat státní peníze