Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Tisková zpráva Českého Telecomu: hosp. výsledky za 1. čtvrtletí 2002

30.04.2002 14:05
Autor: 

Následuje úplné znění tiskové zprávy
Akciová společnost ČESKÝ TELECOM, a.s., s potěšením oznamuje své neauditované finanční výsledky za první čtvrtletí roku 2002. Tyto výsledky jsou konsolidované a byly připraveny podle Mezinárodních účetních standardů.

Přehled finančních výsledků

Celkové konsolidované výnosy - 12,8 miliardy Kč
Celkové provozní náklady (vyjma odpisů) - 6,0 miliardy Kč
Hospodářský výsledek před finančními náklady, zdaněním, odpisy a amortizací (EBITDA) - 6,8 miliardy Kč
Hospodářský výsledek před finančními náklady a zdaněním (EBIT) - 2,2 miliardy Kč
Čistý zisk - 1,5 miliardy Kč

"Finanční výsledky ČESKÉHO TELECOMU za první čtvrtletí 2002 byly nadále ovlivňovány změnami na českém telekomunikačním trhu a odrážejí schopnost společnosti kontrolovat provozní efektivitu. Zatímco rostoucí konkurenční tlaky jak ze strany mobilních operátorů, tak také ze strany fixních telekomunikačních operátorů, ovlivnily výnosy z tradičních hlasových služeb poskytovaných prostřednictvím pevné telefonní sítě PSTN, nižší provozní náklady, zejména náklady na zaměstnance a nižší propojovací poplatky, napomohly růstu EBITDA jak v nominálním, tak v procentuálním vyjádření", uvedl Juraj Šedivý, výkonný viceprezident pro korporátní služby ČESKÉHO TELECOMU.

Dodal, že "Ačkoliv jsou výsledky z pohledu EBITDA dobré, nemůžeme podceňovat potenciální tlaky na výnosy zejména v druhé polovině roku 2002."

Celkové konsolidované výnosy dosáhly v prvním čtvrtletí hodnoty 12,8 mld. Kč, což představuje meziroční pokles o 10%. Největší nárůst zaznamenaly výnosy z měsíčních paušálů, které meziročně vzrostly o 30% na 2,4 mld. Kč, což jen částečně kompenzovalo pokles výnosů z hovorného poskytovaného prostřednictvím PSTN, které dosáhly hodnoty 4,0 mld. Kč, tj. o 33% méně než ve stejném období minulého roku. Výše uvedené výnosy byly ovlivněny novými cenovými programy zavedenými v únoru, které v měsíčním poplatku zahrnují volný kredit.

Výnosy z datových služeb a ostatní telefonie (včetně ISDN a výnosů z internetu) zaznamenaly meziročně podobně jako v předcházejících obdobích významný nárůst o 23% na 1,6 mld. Kč. Výnosy z pronajatých okruhů vykázaly zdravý růst o 20% na 672 milionů Kč podpořený zejména velkoprodejním segmentem.

Výnosy od provozovatelů jiných sítí se snížily o 41% na 0,6 mld. Kč. Tyto výnosy byly ovlivněny trendy v oblasti propojovacích poplatků v případě výnosů od mezinárodních operátorů, které poklesly o 30%, zatímco snížení výnosů od domácích operátorů o 50% bylo ovlivněno regulačními změnami a migrací hlasového provozu k mobilním sítím.

Počet ISDN kanálů vzrostl ze 147 tisíc na 308 tisíc, tj. o 110%. Na konci čtvrtletí dosáhl celkový počet uživatelů internetu ČESKÉHO TELECOMU téměř 540 tisíc, 93% nárůst ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Vytáčený přístup na internet prostřednictvím sítě ČESKÉHO TELECOMU činil 46% celkového provozu. Ke konci prvního čtvrtletí měl Eurotel Praha, spol. s r.o. 3,411 milionů zákazníků, což představuje meziroční 38% nárůst.

Celkové konsolidované provozní náklady vyjma odpisů činily 6,0 mld.Kč, což představuje meziroční pokles o 20%. Tento výsledek odráží regulační a tržní změny a dále také důslednou kontrolou nákladů. Konsolidované platby za propojení do sítí jiných operátorů meziročně poklesly o 33% na 1,3 mld. Kč. Díky poklesu cen za propojení se snížily meziročně jak konsolidované platby domácím operátorům, o 32%, tak i konsolidované platby zahraničním operátorům, o 35%.

Konsolidované náklady na zaměstnance meziročně poklesly o 6% na 1,8 mld.Kč. Pokračující důraz kladený na zvyšování provozní efektivity měl za následek další snížení počtu zaměstnanců. Celkový počet zaměstnanců (vyjma zaměstnanců Eurotel Praha, spol. s r.o.) byl na konci prvního čtvrtletí 15 040, což představuje meziroční pokles o 8%. Celkový počet zaměstnanců společnosti Eurotel Praha, spol. s r.o., ke konci čtvrtletí vzrostl o 11% na 2 447 zaměstnanců.

Konsolidovaný EBITDA na konci prvního čtvrtletí činil 6,8 mld. Kč a marže EBITDA tak dosáhla zdravé hodnoty 53%. Konsolidované odpisy za první čtvrtletí dosáhly částky 4,6 mld. Kč, což je meziroční nárůst o 15%, který odráží pokračující investice do krátkodobějších aktiv. V důsledku toho dosáhl EBIT 2,2 mld. Kč, což je meziročně 19% pokles. Díky silnému kurzu koruny společnost vykázala kurzový zisk 297 milionů Kč. Zisk před zdaněním vzrostl o 2% na 2,2 miliardy Kč. Čistý zisk dosáhl 1,5 mld. Kč, což je přibližně stejná výše jako během stejného období minulého roku.

ČESKÝ TELECOM se řadí mezi telekomunikační operátory s nejnižší zadlužeností na telekomunikačním trhu. Čistá zadluženost zůstala na konci prvního čvrtletí na velmi nízké úrovni 17%. Konsolidované investice dosáhly v prvním čtvrtletí 1,4 mld. Kč, ve srovnání s 2,6 mld. Kč v minulém roce.

Zdroj: www.ceskytelecom.cz

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university