Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomika a politika aneb návod jak vyhrát volby

Ekonomika a politika aneb návod jak vyhrát volby

23.10.2003 12:33
Autor: 

Chystáte se založit politickou stranu? Přemýšlíte o tom, co napsat do programu a jak získat co nejvíce voličů na svou stranu? Zapomenout byste neměli na ekonomická témata. Na která ale klást důraz? Na co jsou voliči citliví?

Politika a ekonomika patří neodmyslitelně k sobě. Programy politických stran musí reflektovat ekonomické preference voličů, má-li být strana úspěšná, a naopak ekonomické úspěchy vlády mohou zvýšit šance na znovuzvolení v příštích volbách. Pokusili jsme se zjistit, která ekonomická témata voliče zajímají, a která by tak politické strany měly preferovat ve svých programech. Návod je poměrně jednoduchý. Porovnali jsme vývoje voličských preferencí vlády se základními ekonomickými proměnnými. Voličské preference vlády jsme získali ze dvou zdrojů. Prvním z nich jsou výsledky voleb do Poslanecké sněmovny, druhým výsledky šetření stranických preferencí zpracovaného Centrem pro výzkum veřejného mínění. Preference vlády jsme sestavili jednoduše součtem stranických preferencí stran zúčastněných ve vládní koalici. Sledované období pokrývá vlády v letech 1992-1996, 1996-1998, 1998-2002 a současnou vládu. Vynecháno bylo ovšem první pololetí roku 1998, tj. období dočasné vlády mezi pádem vláda Václava Klause a předčasnými volbami. Ekonomická témata zastupovaly následující proměnné: hrubý domácí produkt (meziroční změna), míra nezaměstnanosti (podle výsledků výběrové šetření pracovních sil), kurz koruny k euru (ECU), poměr salda běžného účtu platební bilance k HDP, inflace (meziroční změna CPI) a meziroční změny průměrné nominální a reálné mzdy.

Následující tabulka ukazuje korelační koeficienty voličských preferencí vlády a jednotlivých ekonomických proměnných.


Je zřejmé, že voliči jsou nejvíce citliví na vývoj nezaměstnanosti, kde můžeme nalézt silnou negativní korelaci mezi oblibou vlády a výší míry nezaměstnanosti. Při výpočtu korelace jsme posunuli časovou řadu míry nezaměstnanosti o jedno čtvrtletí dozadu, neboť výsledky výběrového šetření pracovních sil jsou zveřejňovány se zpožděním zhruba jednoho čtvrtletí. Pro výsledek to ovšem není příliš důležité, pokud bychom tak neučinili, dosáhla by korelace hodnoty 0,90. S vývojem nezaměstnanosti do určité míry souvisí hrubý domácí produkt. I zde by bylo namístě posunout při výpočtu korelace časovou řadu HDP o čtvrtletí zpět kvůli termínu zveřejnění dat. Nicméně korelační koeficient by byl příliš nízký (0,23). Nejsilnější korelaci získáme srovnáním preferencí vlády s HDP posunutým o rok zpět. To je možné vysvětlovat dvěma způsoby. Buď voliči vstřebají informaci o vývoji HDP se zpožděním tří čtvrtletí (zpoždění o jedno čtvrtletí jde na vrub termínu zveřejnění údajů o HDP). Pravděpodobnější je ovšem hypotéza, že změny v HDP s určitým zpožděním sleduje trh práce a jeho stav potom ovlivňuje voliče.


Zdroj: CVVM, ČSÚ, Patria Online

Obraz vlády může vylepšit také rychlý růst nominálních mezd. Výsledky nejsou nijak překvapivé, jak nezaměstnanost, tak mzdy jsou ekonomické proměnné, které se domácností bezprostředně týkají. Zajímavé ovšem je, že korelace mezi voličskými preferencemi a nominálními mzdami je podstatně silnější než vztah mezi preferencemi a reálnými mzdami. Že by voliči trpěli peněžní iluzí? To může vysvětlit nečekané zjištění, že voličské preference jsou kladně korelovány s výší inflace.

Ekonomická témata jistě nejsou jediným předmětem zájmu voličů, úspěšná politická strana si ovšem nemůže dovolit nevěnovat jim pozornost. Chcete-li vyhrát příští parlamentní volby, neměli byste zapomenout zmínit ve svém programu nezaměstnanost a mzdy. Samozřejmě v co nejrůžovějších barvách …

David Marek

Vždy čerstvý sloupek ekonoma do Vaší e-mailové schránky můžete dostávat ve zkrácené verzi zdarma, nebo jako klient VIP Patria v plné verzi. Zvolte si strukturu zasílaných zpráv z Patria.cz ZDE.


Váš názor
Aktuální komentáře
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023
9:07Rozbřesk: Jak sebevědomá bude ECB vstříc strnulému Fedu?
8:58UBS je poprvé od převzetí Credit Suisse v zisku. Výsledky podpořila investiční banka i správa majetku
8:51Evropa zamíří v úvodu výše, futures pro USA jsou váhavější. Tabák poslední den s dividendou  
6:48FX Strategie: Trh větří další důležité americké inflační číslo za duben. Jestřábí překvapení v podání ČNB poslalo korunu k 25,00 EURCZK  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)