Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nová evropská úprava spojování podniků ohrožena spory mezi členskými státy

Nová evropská úprava spojování podniků ohrožena spory mezi členskými státy

22.10.2003 12:27
Autor: 

Na poli antimonopolního zákonodárství v EU již delší dobu panuje patová situace. Chystaná modernizace pravidel pro schvalování spojení soutěžitelů (dále je „fúze“) je blokována přetrvávajícími rozpory mezi jednotlivými členskými státy, zejména v otázce volby kritérií pro posuzování „nebezpečnosti“ fúzí pro volnou soutěž na trhu EU. V právu EU je schvalování fúzí upraveno poměrně podrobně a nutno uvést, že již před přistoupením ČR k EU se mohou tato pravidla za určitých okolností dotknout českých subjektů, a to buď na straně kupujícího, prodávajícího či pouze v roli předmětu akvizice.

V současnosti lze za základní právní předpis v evropské úpravě kontroly fúzí označit stále platné nařízení č. 4064/89, tzv. EU Merger Regulation („Nařízení“). Toto Nařízení je v platnosti od roku 1989, a teprve v prosinci loňského roku se Komise rozhodla jej radikálně novelizovat. Předmětem diskuse o změnách v právní úpravě kontroly fúzí je zejména skutečnost, zda má být ponechána stávající právní úprava umožňující Komisi zakázat spojení soutěžitelů, které vytváří, nebo posiluje dominantní postavení soutěžitele a způsobuje tak podstatné narušení efektivní soutěže na společném trhu (tzv. test dominantního postavení), nebo, zda je třeba, aby pravomoci Komise byly v tomto směru rozšířeny. Jako varianta k uvedenému testu dominantního postavení je navrhováno, že Komisi bude umožněno zakázat fúze, které mohou „podstatně oslabit soutěž“ (tzv. test podstatného oslabení soutěže). V tomto případě by tedy již nebylo nejdůležitějším posouzení, zda v důsledku fúze bude narušena struktura trhu, nýbrž dopad fúze na soutěž jako takovou. Při posuzování těchto variant v pracovních skupinách Rady EU jsou členské státy v současnosti rozděleny do více táborů.

První skupině, do které se řadí Německo, Itálie a Nizozemí, jde v zásadě o zachování současného stavu, tedy o to, aby základním kritériem pro zakázání fúze zůstal i nadále výše uvedený test dominantního postavení. Představitelé této skupiny tvrdí, že původem americký test podstatného oslabení soutěže je příliš těžkopádný a může vést ke zpomalení schvalování fúzí.

Druhá skupina zastoupená Velkou Británií, Irskem a Švédskem se naopak zasazuje o zavedení výše uvedeného testu podstatného oslabení. Jako hlavní argument pro zavedení tohoto systému je zdůrazňována skutečnost, že tento systém je přímo založen na ekonomické analýze a bere v úvahu potenciální vliv fúze na hospodářskou soutěž v rozsahu, který stávající test dominantního postavení neumožňuje.

Dánsko a Portugalsko podporují kompromisní návrh Komise, který ve své podstatě vychází ze stávajícího pojetí testu dominantního postavení a je pouze doplněn některými prvky testu podstatného oslabení. Nicméně některé členské státy EU však považují návrh Komise za poněkud vágní a vyjadřují obavy nad funkčností systému kontroly fúzí, který v sobě spojuje evropské i americké prvky. Francie a Španělsko se například rovněž přiklánějí ke kompromisní variantě mezi oběma uvedenými systémy, ale navrhují, aby byla založena na systémech aplikovaných v jejich národních zákonodárstvích.

V současnosti tedy nezbývá než vyčkat na výsledek, který by měla přinést následující jednání skupiny expertů a související vyjednávání v Radě EU. Můžeme tedy jen doufat, že tato jednání přinesou funkční kompromis, který bude ve svém důsledku přispívat jak k ochraně hospodářské soutěže na straně jedné, tak i k eliminaci přílišného zasahování státu resp. evropských orgánů do chování soutěžitelů na trhu.

Aleš Eppinger
Weinhold Legal

Důležité upozornění Weinhold Legal

Weinhold Legal

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.