Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
P/E poměr – je akcie, či trh správně oceněn?

P/E poměr – je akcie, či trh správně oceněn?

15.10.2003 13:23
Autor: 

Jedním z nejčastěji diskutovaných tržních ukazatelů je známé P/E. Diskutuje a analyzuje se jak na úrovni jednotlivých společností (při výběru jednotlivých akcií pro vybudování investiční pozice), tak na úrovni celého trhu (zejména při načasování investice do indexu a proporcionální alokaci fondů do jednotlivých investičních instrumentů).

Obecně tento poměr vyjadřuje, kolikrát je současná cena akcie vyšší, než současný (či projektovaný) zisk na akcii – doslova kolik jsou investoři ochotni v daný moment zaplatit za tento zisk. To je funkcí třech proměnných: kolik z tohoto zisku bude vypláceno ve formě dividendy (výplatní poměr), jak bude tento zisk růst, a jaká je požadovaná míra návratnosti na danou investici.

Matematicky lze tedy tento násobek interpretovat takto:

P/E = výplatní poměr/(r – g)

kde: výplatní poměr = dividenda na akcii/čistý zisk na akcii
r….. požadovaná míra návratnosti vlastního jmění
g…. očekávaná míra růstu

P/E je tedy rostoucí funkcí výplatního poměru. Ten zjednodušeně řečeno ukazuje, jakou část zisků je možno vyplatit, aniž bude poškozen optimální růst společnosti. Tím se myslí takový růst, který bude maximalizovat její hodnotu (bude investováno pouze do takových projektů, které mají pozitivní čistou současnou hodnotu; jde o investice jak do fixních aktiv, tak do pracovního kapitálu).

P/E je také rostoucí funkcí očekávané míry růstu zisku a dividend. Použijeme-li pro interpretaci P/E poměru výše uvedenou rovnici, jde o očekávanou míru růstu zisků od nynějška do nekonečna (neomezená existence společnosti je přitom poměrně lehko zpochybnitelný koncept, toto je ale vyváženo tím, že to, jakou vahou přispívají k současné hodnotě dividendy po, řekněme, 50. roce projekcí, je obvykle zanedbatelné). Odhadovaná míra růstu by měla být v souladu s růstovým profilem daného odvětví a růstovým profilem celé ekonomiky (tj. odrážet jak pohyb cenové hladiny v daném odvětví – tzv. pricing power., tak reálný růst daný poptávkou a kapacitním omezením, které je dané technologickým pokrokem a fyzickým rozšiřováním kapacit (viz výplatní poměr)).

V negativním směru ovlivňuje P/E riziko - požadovaná míra návratnosti je totiž negativní funkcí rizika (měřeného např. koeficientem beta, který reprezentuje systematické riziko, což je ta část celkového rizika, kterou investor nemůže eliminovat diverzifikací portfolia).

V dalších článcích přineseme konkrétní příklady aplikace a variace tohoto ukazatele.

Jitka Oppitzová, Jiří Soustružník


Váš názor
  • Ale pánové...
    17.10.2003 11:01

    Buďte prosím tak laskavi a zdržujte se osobních invektiv i psychiatrických diagnóz. Jsem toho názoru, že Patria by měla být místem, kde gentlemani zdvořile diskutují o finančních otázkách a nikoli stokou. Jestli máte jiný názor, můžete jej ventilovat na mnoho jiných diskusních fórech.
  • Pan Zahradnik se ponekud myli..
    15.10.2003 16:54

    P/E Ratio v cestine Cena/Vytezek (slovo earning je volne prelozeno) znamena pomer mezi cenou akcie a jejim vytezkem. Obycejne se to vzthahuje k aktualni cene akcie (treba dnesni posledni prodej) ktery je deleny ohlasenym zase aktualnim (ovsem nekdy projektovanym) vytezkem. V anglictine je take P/E ratio nazyvane "multiple". Je to jedna z pomucek k evaluaci koupe akcie cilove spolecnosti. Laicky, vysoke P/E ratio - pres 14 znamena zvetsene risiko, proto cim mensi P/E ratio u dobre firmy tim lepsi prilezitost ke koupi/drzeni. Ovsem P/E i kdyz je velmi dobrou pomuckou je jen casti celkove analyzy kterou si kazdy musi udelat sam. jedna poznamka naposled.. doporuceni ktera jsou servirovana profesionalnimi analysty, jsou uz v dnu publikovani zastarala, a vetsinou cena analyzovane akcie uz je davno vyssi. Proto se vyplati si udelat rozbor situace cilove spolecnost, podivat se na trh, vseobecnou ekonomickou situaci a nechat plky Oppitzove a Soustruznika na pokoji
    Franta
    • nikomu nic nevnucují
      15.10.2003 17:54

      Nevim proč má někdo stále tendenci něco komentovat. Nepovažuji se za nadprůměrně sofistikovaného investora, vlastní modely na akcie nemám. Rád si přečtu ty "plky" od pana Soustružníka nebo paní Oppitzové, ve srovnání s hmotou na jiných webech jde o kvalitu. A jestli to někomu připadá jako plky, tak to přece nemusí číst, navíc, když to má zadarmo a nikdo ho k tomu nenutil. Doufám, že takové články budou pokračovat, v tom je Patria jedinečná a oceňuji, že se toho nebojí.
      V. Klimeš
      • Drobnost
        17.10.2003 16:51

        Chtěl bych ocenit snahu obou analytiků. Avšak výroky jako "P/E je rostoucí funkcí výplatního poměru" ukazují absenci schopnosti se precizně vyjádřit, snad nedostatek VŠE. Kumulace podobných nepřesností může celkově působit jako blábol. Jsou lidé, kteří nesmysly špatně tráví .. Pepé P.S. Vysvětlení pro Jitku a Jiřího: rostoucí funkce je funkce, která roste. P/E je přímo úměrné výplatnímu poměru. V žádném případě není to, co tvrdíte.
        Pepé
        • pepému
          19.10.2003 3:44

          presnej, chytrej, proste koule, zrejme jeden z mala ktery investovani rozumi.
          franta
      • to je prave to nestesti ze se mylite pane Klimes
        15.10.2003 18:41

        Pokud totiz nekdo kaze bludy v novinach ze treba tamhle se neco stalo, nebo ze v Zakopane Lhote nekoho kousl slimak, tak to je v poradku. Ale tady jde o penize, a nekterym z nas o dost penez. Mimo toho burzovni analytik by mel byt tak fundovany aby neplacal nesmysly. Podivejte se, je spousta lidi, kteri budou brat jeho vyroky nebo teorie vazne, a nekteri na to muzou dojet. Pokud vy to ctete jako Vecerni Prahu, budiz ale nekecejte pitomosti. Miru Vasi imbecilnosti potvrzuje zaverecna veta " ze se toho neboji" Byt vami vy nebojso radsi bych cetl bobkove listy, nebo napisy na pissoarech
        franta
        • Asi nejste uplně normální ...
          15.10.2003 19:17

          1. To doporuceni pravdepodobne Patria nevydava kvuli Vam, ale kvuli svym klientum - takze muzete byt vubec rad, ze ho takto verejne prezentuje 2. Kdyby bylo tak spatne, tak neni Patria nejvetsi akciový broker 3. Když Vás to tak pobuřuje, tak proč na tenhle web chodíte? 4. Nemáte ani odvahu se podepsat, franto!!! Prostě je mi z Vas špatně, pravděpodobně jste v životě nic nedokázal, tak si tady léčíte mindráky. Jiří Honsů
          Jiří Honsů
          • pravda pravdouci
            16.10.2003 8:25

            ted jste na to kapnul... a navic ... Fanouš ma asi nejakou pozici a doporuceni Patrie mu halt nevoni pod nos... tak kolem sebe kope.
            Vasek Nosek
          • normalni -nenormalni
            16.10.2003 3:54

            o to nejde ale pane Honsu, zrejme si nerozumime, protoze stekate na nepravy patnik... podivejte se, pan Zahradnik se spletl ve vysvetleni P/E ratio. Ja jsem jen dodal spravne vysvetleni, a dovolil jsem si par poznamek, ktere jsou fakticke. Protoze jste zrejme slusny ale pomyleny clovek, tak vam to vysvetlim aspon se budu snazit, snad to pochopite. Byt analystou stock marketu vyjadruje naprostou znalost trhu, a take procedur. Jak je videt, pan Zahradnik se ma zrejme ve znalosti procedur a terminologii jeste co dohanet. Nezapomente, ze nefundovana rada, nebo kec jen do vzduchu, muze stat investora hodne penez. Dokonce nekde ve svete je spatna rada zalovatelna, (pokud na to mate penize). tak ze se zbytecne rozcilujete vazeny pane pro nic. Az Vas prejde vlastenecky vztek tak se jeste jednou podivejte na to co napsal pan Zahradnik, co jsem mu na to napsal ja, a hysterickou plkotinu pana Klimese. Potom jsem asi udelal chybu ze jsem Klimesovi odpovedel, protoze ten clovek skutecne nema zadnej ahnung o investovani. Proc jste se do mne trefil tak idiotsky vy, nevim, ale pres to ze jsem krestan tak vam odpovim. 1. Zahradnik to psal take k vuli mne protoze ja jsem zakaznik Patrie. 2. podle prislovi o jednookem mezi slepymi. Mimo toho Patrii pomohlo ze ji vlastni COB co vy asi nevite, a Patrie zdedila plno abonentu/ klientu od COB. 3. ted uz zacnu byt lidovy, co to melete o poburovani, pobourenej jste Vy a ten prvni moula, ja jsem jen upozornil na chybu pana Zahradnika, a vseobecne jsem se vyjadril o zodpovednosti bursovnich analytiku. 4. nevidim duvod, abych daval do placu sve jmeno a adresu, nemam zajem aby mne kdejaky moula soukrome obtezoval. Pokud mi chcete vynadat tak to beze vseho ucinte zde, treba pan Zahradnik vam podekuje. Ale trosku jste se do mne strefil s tim ze jsem nic nedokazal, a mate v tom uplnou pravdu, ma manzelka by s vami plne souhlasila. Ze je vam ze mne spatne, to mne mrzi, ale doufam ze se ze mne neposerete, jako ja z nekterych analytickych mouder. Joooo proc na Patrii chodim? je muj broker, a sleduji si kurzy CEZ a Unipetrolu a par jinych. franta
            franta
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data