Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Minimální mzda a práce jen 40 hodin týdně?

Minimální mzda a práce jen 40 hodin týdně?

07.10.2003 13:53
Autor: 

Česká ekonomika na tom není zrovna příliš dobře. Růst je u nás opět nejpomalejší ze všech zemí střední Evropy, nezaměstnanost se stabilizuje na dvojciferné úrovni a to vše při vysokém zadlužovaní vlády a narůstající nerovnováze na něžném účtu platební bilance. Česká ekonomika tedy zoufale potřebuje zvýšit tempo potenciálního růstu. To je možné jen zefektivňováním nabídkové strany české ekonomiky, tj. především vyšší pružností a efektivností trhu práce, kapitálového trhu a omezením zbytečné regulace podnikání.

Jako z jiného světa proto působí návrhy českých odborářů a jejich kolegů na ministerstvu práce. Dlouhotrvajícím snem českých odborářů je zvyšování minimální mzdy. To podle nich povede k omezování šedé ekonomiky, zvýšení ostatních mezd a „zatraktivnění“ práce před pobíráním sociálních dávek.

Skutečnost je samozřejmě jiná. Vyšší minimální mzda možná zkomplikuje život některým podnikatelům zaměstnávajícím dělníky na minimální mzdu a zvýší to tak nepatrně odvody na sociálním pojištění. Rychlé zvyšování minimální mzdy však mnohem spíše vede k odchodu lidí do zcela černé ekonomiky, kde žádná minimální mzda neplatí a kde se daně neplatí žádné. U obyčejných zaměstnanců zase vyšší minimální mzda zvedne nejen ty nejnižší mzdy, ale často celou mzdovou strukturu, neboť řada mezd je nějakým způsobem od minimální mzdy odvozena. Existují například minimální mzdové tarify, závazné pro firmy v kterých neprobíhá kolektivní vyjednávání s odbory. A tyto tarify se většinou zvyšují, zvyšuje-li se minimální mzda. Vyšší mzdy bez zvýšení produktivity práce nutně vedou k propouštění zaměstnanců a je přitom úplně jedno, jestli mzdové náklady v Čechách jsou 20% nebo 70% mzdových nákladů v Německu. Ještě mysterióznější je nápad ministerstva práce zakázat lidem pracovat více než 40 hodin týdně, tj. například kombinovat plný a částečný úvazek. Podle představ odborů a ministerstva zřejmě ekonomice škodí, když lidé více pracují! Takový zákaz opět povede jen k jeho obcházení a k nárůstu šedé ekonomiky.

Český trh práce patříval k největším úspěchům české transformace. Regulované nájemné sice bránilo rychlejší a razantnější realokaci lidí, ale jiné instituce pracovaly docela dobře. Najímání a propouštění pracovníků nebylo příliš složité, volnost v pracovních smlouvách byla veliká a český trh práce tak patřil k nejdynamičtějším v Evropě. Hodně lidí o práci přicházelo, ale hodně jich ji také nalézalo. Od konce 90. let je cítit na trhu práce postupné „tuhnutí“, ekonomika vytváří stále méně nových pracovních míst. Návrhy na další zvyšování minimální mzdy a na zákaz práce déle než 40 hodin týdně tuto neblahou tendenci jen prohloubí.

Ondřej Schneider
Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK


Váš názor
  • Souhlasím s předchozím příspěvkem
    08.10.2003 12:03

    Stát a jeho pochopové (úředníci) si zřejmě neuvědomují, že ti kteří vytvářejí pracovní místa, platí lidi a po státu nechtějí ani korunu, jsou jeho spojenci a ne nepřátelé. Dojde jim to skutečně až ve chvíli, kdy nebude na jejich výplaty. I kdyby zaměstnavatelé nezaplatili ani korunu daní, sociálního a zdravotního pojištění, je to pro stát lepší než aby živil nezaměstnané.
    Živnostník
  • Minimální mzda a peníze bokem
    08.10.2003 9:17

    U živnostníků to opravdu tak chodí, že dávají lidem peníze bokem. Zvýšením minimální mzdy se to odstraní jen částečně a pomalu. Je čas ukončit daňové zvýhodnění OSVČ oproti jiným formám podnikání a zaměstnání. Pokud podnikatel bude platit zdravotní a sociální pojištění jako zaměstnanec, skončí ekonomický (daňový) důvod zaměstnávat někoho načerno či připlácet mu bokem. O co podnikatel zaplatí více, o to se může snížit zdanění všem. Řešme příčiny a ne přednostně následky.
    Jirka
  • Pružnost a effektivnost?
    07.10.2003 17:08

    To znamená zavést sweat shops a tlačit vystrašené dělníky k nižším mzdám :- jinak přijdou o práci, nebudou moci splácet půjčku, přijdou o majetek a důstojnost až kním vrazí executor, atd... to už tu bylo před sto lety. Chceme to znovu prožít. To vedlo ke tvobě odborů a komunistické revoluci. Není nic lepšího?
    Visitor
    • Cesta do pekla
      14.10.2003 13:09

      Vede se jen spousta řečí, avšak podívejte se na nejvyspělejší státy světa a dělejme to stejně, bez ideologických řečí. Kdo ve světě neumí, má se špatně. Kdo umí má se podstatně lépe. Státy to jen buď umí využít, nebo se pletou pod nohy k vlastní škodě. A nepůjde-li to v tomto státě? - otevřeme firmu jinde, dneska už třeba i v pokrokovém Rusku (rovná daň) nebo úplně jinde. Kdo to nepochopil, je "out".
      jerry
  • Co dodat ...vláda podporuje černou ekonomiku
    07.10.2003 15:03

    Snad jen to, že "šedá" ekonomika se bude nezávisle na státu dynamicky rozvíjet a "bílá" ekonomika ( rozuměj "kontrolovaná" státem ) sejde na úbytě a to v konečném důsledku nemusí být vůbec špatně. Každá služba bude mít svou skutečnou cenu ( státem neregulovanou a nezatíženou vysokou DPH), lidé si vydělají ( načerno možná i více než když nyní musí odvádět 50% ze mzdy ) a na nemakačenky a zbytečné státní úředníky nebude. A ten zbytek .. uvidíme - to jsou vyhlídky co ?
    Michal
Aktuální komentáře
19.09.2024
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů