Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vykloubený svět

Vykloubený svět

24.09.2003 16:56
Autor: 

Je to paradoxní situace - svět je vrcholně závislý na Spojených státech ve smyslu hospodářského růstu a Spojené státy jsou vrcholně závislé na zbytku světa (především té asijské části) ve smyslu prostředků pro financování sebe sama. Jedná se o velmi nebezpečnou situaci - návrat zpět do "normálu" by mohl být rychlejší a drastičtější, než se obecně očekává. V podstatě se dá tato situace přirovnat k sezení na geologickém zlomu v okamžiku, kdy se protisměrné zemské desky dávají do pohybu. Co člověk chce je série malých zemětřesení, ne jedno kolosální.

Série malých zemětřesení - přesně toho chtěli dosáhnout ministři financí G7 během svého víkekdového zasedání v Dubaji. Díky popichování se strany Spojených států země tedy došlo k volání po "větší flexibilitě směnných kurzů mezi jednotlivými státy resp. jednotlivými ekonomickými systémy." Jak jsme v podstatě definovali v minulém sloupku, jednalo se de facto o otevřenou výzvu asijským zemím k zastavení umělého oslabování jejich měn a umělému zvyšování produktivity a konkurenceschopnosti.

Specificky v Japonsku se měnové intervence ukázaly jako velmi účinný nástroj k odkládání tak potřebných reforem. Raději než nastoupit na cestu drastických strukturálních změn, které by v konečném důsledku vedly k růstu domácí poptávky, Japonsko se raději rozhodlo "exportovat" své problémy za hranice země. Skoro 14 let po konci japonské akciové "bubliny" stále ještě žádné změny v podstatě nenastaly.

Steve Roach, hlavní ekonom Morgan Stanley k tomu dodává - "Tyto země musí najít cestu k vlastnímu ekonomickému růstu. Pokud zintenzivní své reformní úsilí díky radikálnímu posílení svých měn, svět se stane lepším místem pro život".

Volně, resp. volněji plovoucí americký dolar vůči měnám hlavních obchodních partnerů znamená v podstatě slabý dolar. To by Spojené státy učinilo výrazně kompetitivnější v globálním měřítku a současně by pomohlo udržet obavy z deflace na uzdě - slabý dolar je z definice inflačním činitelem.

Současně by to mohlo Spojeným státům pomoci odpoutat se od své závislosti na zbytku světa ve smyslu financování svých potřeb. Schodek běžného účtu - deficit obchodní bilance se zbytkem světa - dosáhl 5.1% hrubého domácího produktu.

Hlavním faktorem ale bude, aby globální změny výše uvedeného typu proběhly postupně v čase. Pro ekonomiky nedosahující rozměru Spojených států by podobné schodky nepochybně přinesly měnovou krizi. Pokud k takovémuto vývoji dojde na rozvíjejících se trzích, jedná se o globální problém. Pokud by k tomuto došlo ve Spojených státech, finanční katastrofa je nevyhnutelná.

Dá se tedy čekat, že americká a nejenom americká administrativa budou "mlžit". Podle všeho to ale nemusí být úplně špatná strategie - po pondělním "haló", kdy americký dolar propadl proti japonskému jenu, došlo k urřčité stabilizaci jak na trzích měnových, tak na trzích dluhopisů a akcií.

Podle některých názorů bude výše uvedená "korekce" současného stavu znamenat i prodejní vlnu na trhu státních dluhopisů Treasury díky tomu, jak zahraniční centrální banky zpomalí nákupy amerických aktiv a přesunou své finanční prostředky jinam. Růst úrokových sazeb pravděpodobně nejvíce postihne domácnosti, které již dnes bojují s neradostnou situací na trhu pracovních míst. Snad jedině zlepšující se exportní strana rovnice pomůže ulehčit slabé poptávce domácností.

Jedinou velkou neznámou tedy není proč a jestli, ale kdy. Jak říká Steven Roach - "Lidé se snažili posouvat řešení problémů do budoucna posledních šest let. Vše se ale dá posouvat jenom do okamžiku kdy si uvědomíme, že jsme ve vážném problému".

Petr Žabža


Váš názor
  • Amerika to ustojí
    29.09.2003 9:51

    Problémy Japonska trvají již značnou dobu. To je pravda. Ovšem přibližně stejnou dobu se objevují varující analýzy na adresu USA. Na začátku devadesátých let navíc umocněny naříkáním nad obrovským deficitem státních financí v USA. Pak přišla Clintonova éra a z deficitu se staly přebytky. Proto žádný otřes nečekám, pokud vyloučíme další 11. září nebo něco podobného. Oslabení dolaru vůči euru a dnes i vůči yenu a dalším měnám jenom napomůže růstu HDP v USA. To zpětně povede ke stabilizaci dolaru, bez ohledu na výši deficitu platební bilance. Navíc tento deficit je nominován v národní měně USA. To je další plus, které brání prudkému otřesu. Dále, pokud dojde k oživení akciových trhů v USA jako důsledek (součást) rostoucího HDP, pak to bude znamenat další posílení pro dolar. Navzdory slabému dolaru je inflace v USA na nule a zvýšení úrokových sazeb, které by vedlo k ochlazení hospodářství, není na pořadu dne.
  • 3 řešení
    25.09.2003 15:30

    Přestat kupovat americké zboží jako já( neznám větší mezinárodní vtěrky a lumpy než jsou oni jen si zkuste zasurfovat na USA stránkách a poznáte hned jejich obchodní politiku) a NECHAT TO KONEČNĚ S PLNOU PARÁDOU PADNOUT NA DRŽKU. Jinak pánové z Patrie...........jen to řešte......vyřešíte kulový.....
    patriot
  • 2. řešení
    25.09.2003 14:53

    Druhým řešením by bylo snížit americký deficit a dluh. Když Amerika sníží svoji spotřebu, sníží i dovozy a hlavně nebude emitovat tolik dluhopisů, do nichž ukládají své přebytky asijské země
    Milan
  • druhá strana mince
    25.09.2003 8:31

    Roach prezentuje pouze jednu stranu mince, já vám ukáži tu druhou - 1. klíčem k oslabení dolaru a posílení asijských měn je Čína, bez ní ostatní své měny neposílí (jejich centrální banky nezačnou prodávat dolar), protože všichni v JV Asii jsou silně exportně orientovaní a stali by se tak relativně vůči Číně nekonkurenční. 2. Čína má problém - posílení její měny, i když by ulehčilo jejich centrální bankce, by zhoršilo její konkurenceschopnost, ale to co se méně uvádí - poslalo by ke dnu její bankovní systém. Řešení současné situace kolem měn není manipulace kurzů jako taková, ale stimulace poptávky v JV Asijských zemích, které jsou notorickými šetřílky - tato poptávka by pak vystřídala spotřebitele v USA.
    Jo-shu
    • hmm, neco na tom je
      25.09.2003 18:01

      vypada to rozumne, ale musi se to udelat celice obratne, sv. ekonomika - rust stoji na 1 noze, 96% ekon.rustu sveta od 1990-2/2003 (tusim) bylo vygenerovano USA!!! EU se potacela, Jap taky... Uvidime.
      Mr.Raid
Aktuální komentáře
18.04.2024
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Index filadelfského Fedu
    14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
    16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
    16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m