Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Šestnáct nebo dvanáct platových tříd – a není to náhodou jedno?

Šestnáct nebo dvanáct platových tříd – a není to náhodou jedno?

08.08.2003 13:56
Autor: 

Jakoby se vláda v posledních týdnech nezabývala téměř ničím jiným, než tím, kolik tříd má mít platová škála státních zaměstnanců. Dvanáct jako dnes, nebo šestnáct? Odbory tlačí na šestnáct a především na zvýšení všech mezd. V celé debatě ale zcela zaniká, že mzda je odměnou za nějaký výkon a že by měla tomu výkonu odpovídat. Jsou dnes státní zaměstnanci placeni méně, než by odpovídalo jejich výkonům? Na platy státních zaměstnanců utrácíme ročně více než sto miliard korun a je otázka, proč zrovna od příštího roku bychom na ně měli dávat o patnáct miliard víc. Původní idea nového tarifního systému šestnáct tříd místo dvanácti byla taková, že je potřeba zaplatit kvalitní státní zaměstnance. Nikde nebylo nikdy řečeno, a také být nemělo, že by se na státní správu jako celek mělo dávat více peněz. Celý přechod na nový tarifní systém mohl být udělán výdajově neutrálně, nebo dokonce mohlo dojít ke snížení celkového objemu mezd na státní zaměstnance.

Zaměstnanci státní správy si za posledních dvanáct let zvykli na celkem pohodlný status quo. Mzdy ve veřejném sektoru nejsou ve srovnání se mzdami v soukromém sektoru nijak špatné. Stát je velkorysý zaměstnavatel, dovolená je delší a pracovní zátěž, až na malé výjimky, není velká. Počet úřadů se vytrvale zvyšuje, stejně tak počet lidí, kteří jsou v nich zaměstnáni.

Klíčová je otázka, zda státní sektor pracuje v roce 2003 lépe, než pracoval v roce 1997, kdy na svůj provoz potřeboval o dvacet procent peněz méně než dnes. Jen těžko by se dalo argumentovat, že kvalita služeb se také zlepšila. Na obchodních soudech jistě ne, na katastrech také ne, úroveň škol se zcela jistě nezlepšuje, atd.

Jediné, co dlouhodobě může fungovat, je kontrola efektivnosti pomocí zainteresovanosti veřejného sektoru na spokojenosti jeho „zákazníků“, a to se nedá dělat jinak než pomocí peněz. Samozřejmě ve veřejném sektoru je to obtížné, protože řada činností, které veřejný sektor vykonává, nikdo dobrovolně nezaplatí. Asi těžko zaplatíte legislativcům, aby napsali lepší zákon. Ale řada věcí, který státní sektor nyní vykonává, se dá ohodnotit buď přímo penězi, nebo se dá ohodnotit pomocí nějakých stínových mechanismů. Lze například zavést školné, které by motivovalo školy k lákání studentů. Lze zavést mýtné na dálnicích, skutečné nebo stínové. Lze zavést částečné poplatky za ošetřování nemocných.

Jde o nekonečný boj s byrokracií, která využívá každé příležitosti k expanzi a zabetonování se v dobytých pozicích. Dnešní souboj vlády s odbory je dalším takovým příkladem jak se byrokracie snaží vydobýt si další požitky, aniž by připustila jakoukoliv debatu o efektivitě své práce.

Ondřej Schneider – platová třída 11
Vedoucí katedry Evropské ekonomické integrace a hospodářské politiky na Institutu ekonomických studií FSV UK


Váš názor
  • Státní zaměstnanci - jednotná mzda
    13.08.2003 12:32

    Navrhuji jednu sazbu, jeden fixní plat, třeba 9,600 Kč hrubého. Pohyblová složka platu státních úředníků je dána stejně úplatky. Uplatek=pohyblivá složka platu. Stát ušetří, kvalita služeb se nezmění a jen se zlegalizuje to, co dnes již funguje.
    Joe
  • Přání otcem myšlenky
    08.08.2003 17:12

    Docela nechápu, jak může soudný člověk horovat za stínové mýtné na dálnicích, případně za platbu na dálnicích obecně. Zavedení mýtného by způsobilo podstatné zpomalení dopravy a odklon části dopravy na silnice bez mýtného. A hlavn2, uživatelé automobilů již za silnice/dálnice platí v ceně pohonných hmot. Proč mají platit ještě další částku za použití dálnice? Aby bylo na další výstavbu bytů za regulované nájemné pro vyvolené v přeplněných aglomeracích? Aby zbylo na výstavbu a dotování silně ztrátové veřejné dopravy? Nebylo by rozumější přestat s populismem, minimalizovat státní výdaje do veřejné dopravy (pouze na dopravu do škol), minimalizovat výdaje na bydlení pro odekretované komunistické poskoky a snížit daň z pohonných hmot? Tržní síly fungují. Pokud postkomunistický stát dopřává komunisty odekretovaným výhodu nízkých cen za bydlení ve měste, dotuje dopravu ve městě, vytváření pracovních příležitostí ve městě, zákonitě se mu město začíná přeplňovat a vesnice vylidňovat. Je-li levnější individuální doprava díky levnějšímu benzinu, stěhují se lidé do vzdálenějších míst. A navíc je přímá úměra mezi koncentrací obyvatel žijících z dotací a mírou populismu, se kterou jsou dotace vypláceny. Stínové mýtné je dobré maximálně pro vyčůranou firmu, která na jeho základě od státu získá jistotu několikanásobku. V Čechách je naprosto nereálné, že by firma která dálnici postaví riskovala prodělek - ikdyby vsadila špatně, časem najde přátelské politiky, kteří budou ochotni smlouvu poopravit. Co se školného na VŠ týče, pak myslím, že mnohem účinnější krok k redukci neúčelové poptávky by bylo zrušení povinné vojenské služby. Ubylo by věčných studentů. Zrušení by mělo i příznivý dopad na pokles výkonů praktických lékařů a zejména alergologů. Možná by se nám v několika letech podařilo dosáhnout stejného procenta nemocných na alergie mezi mužskou a ženskou populací ve věkové kategorii 16 - 29 let :-))
    Kozina
    • byrokracie II
      08.08.2003 19:17

      poznámka 1 : jestliže tržní síly fungují, a jestliže stínové mýtné přináší vysoká procenta zisku, pak konkurence více firem tato vysoká kalkulační procenta sníží na úroveň rizikem opodstatněnou. poznámka 2: pan schneider volá po tom, aby objednavatelem byrokratické služby byl ten, kdo jí využívá. V článku popisuje byrokracii jako službu, která by mohla fungovat jako každá běžná komerční služba. Když by se přidal ještě prvek konkurence, došlo by k tomu, že by byrokrat byl závislý nikoliv na předpisu, ale na plátci. Kdo by užíval službu, ten by si ji zaplatil. To je podle mne hlavní myšlenkou, podružné už jsou diskuse o tom, kolik to či ono má stát a jak se to bude vybírat. Nehovořím o rizicích takové myšlenky. Mimochodem politici mohou fungovat jen v prostředí, kdy mohou rozhodovat, ale nenesou zodpovědnost, tedy navržený systém by jim sebral kus působnosti, stejně jako politik v normálním systému obtížně prosazuje svou představu prodejní ceny housky.
  • slovo do pranice
    08.08.2003 16:51

    ona ta byrokracie se výrazně neliší od dob palácové ekonomiky a s přestávkou prvního tisíciletí je v Evropě stále, jen je stále účinnější. Je nutné si uvědomit, že byrokracie jako metoda není žádná služba lidu, (tedy občané do ní nemají moc co kecat, a to ani do účinnosti, smysluplnosti či náplně), ale je to historicky vzniklá a léty ověřená instituce, a že jde především a hlavně o nejúčinnější metodu správy a kontroly lidí v prostředí centralizovaného uspořádání a že bez ní moderní naše společnost nemůže existovat.
  • ... bitva vzplála
    08.08.2003 16:30

    A co na to Jan Tleskač (ČMKOS a spol.)?
    Mirek Dušín
  • Souhlas
    08.08.2003 14:15

    Ještě bych dodal, že jsou skupiny "privilegovaných" státních zaměstnanců (vojáci, policisté, soudci, státní zástupci), kteří mají kapitalistickou mzdu za svůj socialistický pracovní výkon. To jsou ti praví vítězi transformace...
    Bob
    • Státní zam.
      08.08.2003 15:42

      Přesně tak, státní zaměstnanci musí nejdříve odvádět pořádnou práci a pak si mohou žádat !!! (ne vynucovat ) o vyšší mzdu. Poté co mi policisté na pražském okrsku po krádeži 2 aut během 5 týdnů řekli, že si musím zvyknout, tak bych je vykopl a ne, že dostanou přidáno. S učiteli a úředníky mám podobné "zážitky".
      Mike
Aktuální komentáře
08.05.2024
16:26Změny inflačních režimů a jedna akciová „technická“
12:13JPMorgan to vidí na hladké přistání bez zvedání sazeb
8:34Automobilová jednička Toyota zvýšila celoroční zisk i tržby na rekord, čeká ale pokles provozního zisku kvůli investicím
7:20Windlad: Technologie jsou dlouhodobými investicemi. Nejde o to, rychle je otáčet se ziskem, ale o budování hodnotných firem
07.05.2024
22:01Indexy na Wall Street dnes bez větších změn  
17:28Potenciál nových technologií a valuace více komoditizovaných sektorů
17:13Wall Street je po rychlém nárůstu opatrná, ačkoli dluhopisům se dál daří  
17:05NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění vnitřní informace
15:56Povolovací procesy pro stavbu jaderných bloků v Česku se zřejmě zrychlí
15:40Akcie Disney klesají (-9 %) kvůli menšímu přírůstku předplatitelů a slabšímu výhledu zisku  
15:19Summers: Fed si byl příliš jist nejistou věcí, dolar je mimořádně silný
14:24Výrobce sportovních vozů Ferrari v prvním čtvrtletí zvýšil zisk o 19 procent
14:03Streamingové služby Disney jsou poprvé v zisku, firma zvýšila celoroční výhled
13:34Zalando se ve čtvrtletí vrátilo k růstu, pomohly prémiové značky
12:31Tři americké akcie, které by mohly po výsledcích tento týden zaznamenat velké pohyby
10:58Růst akcií pokračuje s přispěním výsledků evropských bank, koruna je i po datech v klidu  
10:49Relativní atraktivita akcií v Evropě není jen otázkou valuací
10:14Stavební výroba se v březnu meziročně propadla o 8,3 pct, nejvíce za tři roky
10:11Březnový průmysl citelně zaostal za očekáváním, meziročně klesl o 2,7 procenta
9:23SAB Finance a.s.: Konsolidovaná výroční zpráva skupiny SAB Finance a Individuální účetní závěrka společnosti SAB Finance a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Airbnb Inc (03/24 Q1, Aft-mkt)
Anheuser-Busch InBev SA/NV (03/24 Q1, Bef-mkt)
ARM Holdings PLC (03/24 Q4, Aft-mkt)
Fluence Energy Inc (03/24 Q2, Aft-mkt)
Henkel AG & Co KGaA (03/24 Q1, Bef-mkt)
Siemens Energy AG (03/24 Q2, Bef-mkt)
Vistra Corp (03/24 Q1, Bef-mkt)
7:30Alstom SA (03/24 Q4)
7:30Bayerische Motoren Werke AG (03/24 Q1)
7:30Continental AG (03/24 Q1)
7:30Skanska AB (03/24 Q1)
7:45Koninklijke Ahold Delhaize NV (03/24 Q1)
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
8:00Puma SE (03/24 Q1)
8:00Verbund AG (03/24 Q1)
9:00Endesa SA (03/24 Q1)