Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ÚOHS povolil spojení ČEZu s distributory s třemi podmínkami

ÚOHS povolil spojení ČEZu s distributory s třemi podmínkami

20.03.2003 11:37
Autor: 

následuje úplné znění tiskové zprávy ÚOHS
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ve svém druhoinstančním rozhodnutí ze dne 18. března 2003 povolil s třemi podmínkami spojení společnosti ČEZ a regionálních distributorů elektrické energie. Předseda ÚOHS Josef Bednář přitom v hlavních bodech výroku prakticky potvrdil prvoinstanční rozhodnutí antimonopolního úřadu z 10. prosince loňského roku.

„Účastník řízení je povinen prodat akcie představující čtyřiatřicet procent základního kapitálu společnosti ČEPS. Dále je ČEZ povinen odprodat veškeré jím vlastněné akcie společností Pražská energetika, Jihočeská energetika a Jihomoravská energetika, které má nyní na základě fúze získat. Třetí podmínka stanoví závazek odprodat vlastněné akcie jedné z regionálních elektroenergetických distribučních společností, kterou má společnost ČEZ na základě tohoto rozhodnutí nabýt,“ uvedl ke stanoveným podmínkám pro fúzi předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Josef Bednář.

Předseda ÚOHS v rozkladovém řízení vyhověl některým námitkám ČEZu. Prodlouženy byly lhůty pro splnění jednotlivých podmínek stanovených v rozhodnutí. Převod akcií, které má ČEZ odprodat nebude podléhat předchozímu souhlasu antimonopolního úřadu.

„Druhoinstanční rozhodnutí dále nestanoví komu má být odprodán akciový podíl účastníka řízení na základním kapitálu společnosti ČEPS,“ poznamenal předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Josef Bednář, který tak zčásti vyhověl námitkám společnosti ČEZ. Věcná podstata napadeného prvoinstančního rozhodnutí ÚOHS však zůstala nezměněna.

„Uložením podmínek ÚOHS minimalizuje rizika, že jak podnikatelé, tak i v budoucnu koneční spotřebitelé by mohli přijít o úspory vyplývající z fungující konkurence a z postupných liberalizačních kroků v oblasti elektroenergetiky. V současné době soupeří významní dodavatelé elektrické energie, tj. ČEZ a osm distribučních společností o zákazníky, kterým dodávají tuto energii. Navrhovaným spojením by došlo k podstatnému snížení těchto konkurujících si subjektů. Uložením podmínek ze strany ÚOHS se toto riziko minimalizuje a lze tedy očekávat, že zmíněné úspory budou nejen celkově vyšší, ale co je důležité, lze se oprávněně domnívat, že se tyto úspory budou týkat všech spotřebitelů, tj. i občanů v důsledku očekávaného otevření trhu elektroniky od 1.1.2006. Oprávněně se také lze domnívat, že úspory vzniklé zajištěním fungování soutěže přispějí ke konkurenceschopnosti podniků, protože u většiny výrobků cena energie tvoří nezanedbatelnou část nákladů,“ zdůraznil předseda Bednář.

„Řízení bylo náročné, ÚOHS věnoval od samého začátku velkou pozornost zejména dopadům na konečného spotřebitele a také i dopadům na celou podnikatelskou sféru a hledal řešení, aby také umožnil vznik silného subjektu, který bude konkurenceschopný i na evropském trhu,“ dodal předseda Bednář.

odbor tisku a informací ÚOHS

Hlavní rozdíly mezi elektroenergetikou a plynárenstvím

Jedním z hlavních rozdílů mezi elektroenergetikou a plynárenstvím je skutečnost, že plynárenský sektor doposud je plně regulován ze strany Energetického regulačního úřadu. Zatímco v elektroenergetice již v současné době existuje účinná hospodářská soutěž jak na trhu výroby elektrické energie, tak od 1. ledna 2002 i na trhu dodávek elektrické energie oprávněným zákazníkům, v oblasti plynárenství konkurence ve skutečnosti neexistuje, a například na úrovni těžby zemního plynu v České republice ani nikdy existovat nemůže. Drtivou většinu zemního plynu do České republiky dováží z Ruska či Norska společnost Transgas, a.s. na základě dlouhodobých smluv, na rozdíl od krátkodobého charakteru smluv uzavíraných v oblasti elektroenergetiky. Regionální distribuční společnosti působí pouze v rovině distribuce plynu, což je ze zákona na vymezeném území monopolní činnost, a nepůsobí, na rozdíl od elektroenergetických distribučních společností, v roli obchodníků, kteří by mezi sebou soutěžili o dodávky oprávněným zákazníkům. Počátek liberalizačního procesu, který umožní konkurenci v oblasti obchodování s plynem, je dle platné legislativy datován až k 1. lednu 2005, tedy na dobu, kdy v elektroenergetice kromě domácností budou mít možnost výběru svého dodavatele téměř všichni odběratelé.

Situace v elektroenergetice je tak díky liberalizaci a otevírání trhů diametrálně odlišná než v plynárenství. V současné době v České republice působí několik desítek významných výrobců elektrické energie, kteří sice nedosahují ani zdaleka úrovně tržního podílu společnosti ČEZ, a.s. (cca 70%), představují však významný konkurenční tlak a potenciál pro další rozvoj konkurence, zejm. s ohledem na postupně rozšiřující se okruh oprávněných zákazníků. O tom svědčí i nárůst podílu nezávislých výrobců elektrické energie na dodávkách distribučním společnostem v důsledku existence volby jejich dodavatele pro určitou skupinu oprávněných zákazníků. Tato skupina se bude dále rozšiřovat v souladu s energetickým zákonem.

Další rozdíl mezi elektroenergetikou a plynárenstvím spočívá ve způsobu zajištění plynulé spotřeby jednotlivých energetických médií. Zatímco udržení plynulé spotřeby elektrické energie je obsluhováno prostřednictvím tzv. podpůrných služeb, což je trh, na kterém v současné době existuje určitá míra konkurence ze strany dalších šesti na společnosti ČEZ nezávislých výrobců elektřiny (s tím, že počet dodavatelů podpůrných služeb se může s rozvojem technického vybavení výrobců dále zvyšovat), službu obdobného charakteru v plynárenství představuje uskladňování zemního plynu. Na tomto trhu působí v současné době pouze společnost Transgas, a.s. a společnost Moravské naftové doly. Existence alespoň jednoho nezávislého soutěžitele na trhu skladování zemního plynu byla zajištěna Úřadem podmínkami v rozhodnutí o povolení spojení RWE Gas/Transgas/RDS.

Josef Bednář

předseda ÚOHS


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m