Tisková zpráva ŽB: Bankgesellschaft Berlin posuzuje varianty prodeje svého podílu v Živnobance

6.2.2002 15:10

Následuje úplné znění tiskové zprávy Živnostenské banky
P r a h a 6. ledna - Představenstvo Živnostenské banky, a.s., bylo informováno, že majoritní akcionář Živnostenské banky, německá banka Bankgesellschaft Berlin AG, spolupracuje se Schroder Salomon Smith Barney na posouzení možných variant prodeje svého akciového podílu v Živnostenské bance.

Živnostenská banka, a.s., je nejstarší česká banka, založená v roce 1868. V roce 1992 byla jako první banka ve střední a východní Evropě privatizována vstupem zahraničního kapitálu. 85,16% základního kapitálu Živnostenské banky nyní vlastní německá Bankgesellschaft Berlin AG. Živnostenská banka má univerzální bankovní licenci a nabízí širokou škálu služeb privátního a personálního, podnikového a investičního bankovnictví. Má 800 zaměstnanců a síť osmi poboček a 19 menších expozitur v celé České republice. Na Slovensku má reprezentační kancelář v Bratislavě. Díky důslednému uplatňování pravidel obezřetnosti v bankovním podnikání a kvalitnímu řízení rizika se vyznačuje velmi nízkým podílem klasifikovaných úvěrů ve svém úvěrovém portfoliu. Za rok 2001 vykázala Živnostenská banka čistý zisk ve výši přibližně 156 milionů Kč. Tento neauditovaný údaj je podle českých účetních standardů.

Ing. Karel Ježek
Živnostenská banka, a.s.