Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Argentina: podaří se odvrátit výbuch?

11.01.2002 10:17
Autor: 

Ekonomická a politická situace v Argentině se stále nezklidňuje. Ani pátý prezident během jediného měsíce zatím nedal běžným Argentincům, ale ani finančním trhům, jasnější perspektivu, jak se země dostane ze své současné obtížné situace.Vláda se prozatím snaží stabilizovat situaci pomocí drakonických restrikcí, které mnohdy hraničí se zabavením finančních prostředků.

V prosinci 2001 (ještě za vlády prezidenta de la Ruá) zabavila vláda přes 3 miliardy dolarů, které měly argentinské penzijní fondy na bankovních účtech a tyto peníze použila na splátky dluhů. Již tehdy šlo o bezprecedentní krok, který ukazoval, kam až je argentinská vláda schopna zajít. Škoda, kterou tím napáchala především pro důchodovou reformu ve své zemi, byla nesrovnatelně větší než několikadenní oddechový čas, který tím získala. Za pouhé dva týdny se ovšem musel poroučet prezident i jeho ministr hospodářství a celá akce tak vyšla vniveč, jen ohrozila úspory miliónů Argentinců.

Nová vláda, vedená perónovcem Duhaldem, nyní sáhla k podobně dramatickému kroku, když zmrazila dolarové účty v argentinských bankách. Banky se obávaly útoku střadatelů, kteří se začali bát o své vklady zvláště poté, co argentinská měna devalvovala o 29 % a její další pokles je pravděpodobný. Argentinské banky by nebyly schopny vyplácet své střadatele v dolarech, protože část jejich aktiv je v nyní znehodnoceném argentinském pesu. Argentinská vláda nyní rozhodla, že vklady nižší než 10 tisíc dolarů je možné vyplatit jen v argentinských pesech, ovšem v kurzu 1:1,40. Jinými slovy, střadatelé tak přijdou o 40 % svých úspor a budou vystaveni riziku další depreciace pesa, i když jejich úspory byly v amerických dolarech. Roztomilý trik… Účty vedené v domácí měně ovšem také zůstávají zmrazeny a je možné vybírat jen 1,000 či 1,500 ARS měsíčně.

Zmrazení účtů ovšem zasadilo další ránu Argentincům, kterým se před očima rozpadá sen o stabilní a rostoucí Argentině. Včera večer proto opět vyrazili do uliv především v Buenos Aires, kde se konala další masová demonstrace. Po ní se několik stovek demonstrantů opět pokusilo ničit obchody a banky, byli ovšem rozehnáni policií.

Budoucnost pro Argentinu není nijak lákavá. Škody již byly napáchány a nyní se jen hledá způsob, jak je alespoň částečně napravit a zaplatit. Jasné je, že argentinská měna bude krátkodobě pod velkým tlakem na znehodnocení, což povede k dalšímu poklesu majetku Argentinců a také k vážným finančním potížím a kolapsům argentinských bank. Znehodnocení měny by však na druhou stranu mělo oživit argentinskou ekonomiku a vést ke zvýšení výroby.

Kritické bude tedy období 1-2 let, kdy se naplno projeví obtíže vyvolané předchozími chybami a současným chaosem, ale ještě nebude cítit oživení ekonomiky pramenící z ozdravného procesu. K překlenutí tohoto období je nutné, aby argentinská vláda měla jasnou a srozumitelnou strategii, aby věděla co dělá, proč to dělá a aby to uměla vysvětlit občanům Argentiny i zahraničním investorům. Pak lze doufat v (pomalé) oživení důvěry v argentinskou ekonomiku, které by mělo být doplněno a stimulováno pomocí mezinárodních organizací, jako je Světová banka či Mezinárodní měnový fond. Míček je straně argentinské vlády a ona musí o nejdříve přijít s něčím lepším, než je zmrazování pěnez svých vlastních občanů.

(Ondřej Schneider)


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data