Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bude Stanislav Gross úspěšným premiérem? - Hlasujte v nové anketě!

Bude Stanislav Gross úspěšným premiérem? - Hlasujte v nové anketě!

27.07.2004 11:54
Autor: 

Prezident Václav Klaus dnes oficiálně jmenoval Stanislava Grosse, úřadujícího předsedu ČSSD, premiérem České republiky a požádal ho o sestavení nové vlády. Stanislav Gross je ve věku 34 let nejmladším premiérem v Evropě. Změna na premiérském křesle byla způsobena rezignací Vladimíra Špidly a tím pádem i jeho koaliční vlády po prohraných červnových volbách do Evropského parlamentu. Gross dnes přinesl prezidentovi Klausovi seznam 101 podpisů poslanců, kteří potvrdili, že podpoří vznik nové vlády. O vyslovení důvěry má Gross požádat v polovině srpna, vláda by měla být sestavena již k 1. srpnu.

Po pádu vlády došlo k zásadním změnám v české politice. Vyměněni byli někteří šéfové vládních stran, krom ČSSD je nováčkem na předsednickém postu své strany také Pavel Němec, který po rezignaci nahradil Petr Mareše (US-DEU). Nahrazen také bude první český eurokomisař Pavel Telička a to nikým jiným než odstupujícím premiérem Špidlou. Deník MfD dále spekuluje, že se nový premiér Gross nyní postará i o expremiéra Miloše Zemana, jenž pobývá na Vysočině a vůči současnému postupu ČSSD je více méně kritický.

Á propos, Miloš Zeman by zřejmě byl pro vytvoření menšinové vlády, jež by nemusela dělat programové kompromisy pod tlakem pravicových unionistů. Tuto myšlenku však Gross opustil. Velká debata proběhla také ohledně případné podpory komunistů, kterou Gross úplně neodmítl, avšak koaliční partneři se proti ní ohradili. Úplně ze hry (až do voleb) je asi opoziční ODS, která se může zatím jen těšit vysoké podpoře voličů.

Volební preference ČSSD se podle červnového výzkumu CVVM znovu smrskly a dosáhly 11,5 %. Toto číslo je vůbec nejnižší pro tuto vládní stranu od září 1994. První místo ve volebních preferencích patří už od února 2003 ODS. Nejsilnější opoziční strana ale také ztrácí ze svých maxim v březnu na 30,5 %. Na nejvyšších hodnotách z posledního roku se naopak stále drží KSČM, která si uchovává druhou pozici. V měsíci červnu by komunisty volilo 16 % dotázaných. KDU-ČSL vykazuje poměrně stabilní voličskou základnu, její preference fluktuují v pásmu několika málo procentních bodů a v minulém měsíci dosáhly 7,5 %. Do poslanecké sněmovny by se nedostala US-DEU, která s dalším (pro ni výrazným) poklesem o procentní bod dosáhla mizivých preferencí 0,5 %.

Stanislava Grosse čeká sestavení nové vlády, ve které zůstanou „staří“ koaliční partneři, tedy US-DEU a KDU-ČSL. Jména nových ministrů zatím nejsou známá, nicméně vše je podle mediálních informací předem předjednané – část ministrů bude vyměněna, část zůstane, Gross chce více žen a nestraníků. Například post ministra financí by si měl udržet Bohuslav Sobotka. Ekonomové a finanční trhy si především kladou otázky, zda bude nový kabinet stabilní a zda bude pokračovat ve fiskálních reformách. Investoři pozorně sledují, zda se nezastaví privatizační úsilí vlády.

O složení vlády bude Gross tento týden jednat s Miroslavem Kalouskem a Pavlem Němcem. Stručná koaliční dohoda, která byla o tomto víkendu navržena, by měla obsahovat šest priorit: dokončení reformy veřejných financí, podpora rodin s dětmi (prodloužení mateřské, novomanželské půjčky …), urychlení ekonomického růstu (podpora venkova, nezaměstnanost …), bezpečnost a boj proti šedé ekonomice (administrativní rámec …), vztah k EU a zahraniční politika (integrace, přijetí eura …) a vzdělávání.

Na novou vládu čekají přinejmenším dva klíčové termíny – hlasování o důvěře v Poslanecké sněmovně a prosazení státního rozpočtu na rok 2005. Domníváte se, že nová vláda vydrží až do řádných voleb? Měla by podle Vašeho mínění vláda vydržet, nebo jste pro předčasné volby? Bude premiér Gross úspěšnější než jeho předchůdci? Dokáže Gross zvýšit preference ČSSD na „zemanskou“ úroveň? Hlasujte v Anketě, Vaše názory prosím sdělujte ve Fóru. Děkujeme. Z předchozí ankety na patria.cz vyplývá, že 49 % z 894 hlasujících by uvítalo předčasné volby jako řešení nastalé politické situace.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m