Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Střední Evropa: Přehled důležitých akciových zpráv - průběžně doplňováno

26.05.2006 10:03
Autor: KBC/Patria

BorsodChem: Firthilion Limited získal další 1 % akcií BorsodChem
BorsodChem oznámil, že společnost Firthilion Limited ve středu a ve čtvrtek zvýšila svůj podíl v BorsodChem o 806 387 akcií (1,06 %) na 22,69 %. Společnost získala akcie za průměrnou cenu 2 271 HUF na akcii. Vzhledem k tomu, že ve Firthilionu a další společnosti má podíl rodina Rahimkulových, zvýšil se její nepřímý vliv touto transakcí na 25,16 %. Zprávu vnímáme jako neutrální. Rodina Rahimkulových již dříve oznámila, že hodlá navýšit svůj podíl v BorsodChem.

Orbis: Další zprávy o změně strategie
Orbis již dříve oficiálně potvrdil, že dozorčí rada schválila změny strategie společnosti pro období 2006-2010. Orbis chce dát větší důraz na segment levnějších hotelů a zvýšit jejich počet na 44 ze současných 9, když investuje 487 mil. PLN na výstavbu nových Ibis a Etap hotelů, v porovnání s pouhými 49 mil. PLN, které jsou určené pro luxusnější hotely. Navíc se Orbis rozhodl snížit kapitálové výdaje na přestavbu starých Orbis hotelů na nové Accor hotely na 327 mil. PLN. Orbis zopakoval svoje plány na zbavení se některých lokalit, které nezapadají do jeho hotelového portfolia.

Orbis navíc provedl malé změny u předpovědi EBITDA pro svoje hotelové provozní divize (Orbis Hotel Group), když zvedl předpověď pro rok 2006 z 189 mil. PLN na 191 mil. PLN a předpověď pro období 2007-2010 zvednul na podobné úrovni. Společnost nezmínila žádné změny na výhled zisku u cestovní a dopravní divize.

Upravenou strategii vnímáme jako krok správným směrem, když posiluje investice do nejperspektivnějšího segmentu, zatímco snižuje investice v oblasti, kde je příliš velká konkurence. Mimo to otevírá cesty pro realizaci skryté hodnoty portfolia nemovitostí pokračujícím zbavováním se aktiv. I tak ale hodnotíme akcie jako nadhodnocené vzhledem k pouze 4% ROE, výhledu na nezměněný zisk pro tento rok a vysokým očekáváním ohledně revaluace nemovitostí Orbisu. Opakujeme naše doporučení Prodat.

PKN dnes podepíše smlouvu na rafinérii Mazeikiu

Jak uvádí agentura Bloomberg, která cituje mluvčí Jukosu, Jukos dnes prodá svůj 53,7% podíl v litevské rafinérii Mazeikiu za 1,43 mld. USD společnosti PKN Orlen. Soud v New Yorku včera zrušil zákaz na prodej zahraničních aktiv Jukosu.

Zmiňovaných 1,43 mld. USD vnímáme jako rozumnou cenu za rafinérii, vzhledem k cenám podobných transakcí. Domníváme se, že i když PKN letos nevyplatí dividendu pokud získá rafinérii Mazeikiu, investoři by neměli reagovat negativně. Měli by se zaměřit na příležitosti k dlouhodobému růstu vyplývající z akvizice. Domníváme se, že většina těchto zpráv již byla zahrnuta do ceny. I když samotný fakt o podepsání smlouvy by mohl vyvolat pozitivní reakce.

Emax, Prokom: Spekulace ohledně akvizice Emaxu
Podle spekulací deníku Puls Biznesu má Prokom zájem o Emax. Obě společnost popřely jakákoliv jednání na toto téma. Podle naše názoru je Emax, vlastněný soukromým investičním fondem BBI, který je ochoten svůj podíl prodat, zajímavým akvizičním cílem.

Jsme ale skeptičtí ohledně případné akvizice Emaxu společností Prokom. Nicméně se domníváme, že by tato spekulace, po oznámené fúzi mezi Asseco a Softbank a spekulacích ohledně fúze ABG SP a SPiN, mohla mít pozitivní dopad na Emax. Opakujeme naše doporučení Koupit pro Emax a fundamentální cenu 143 PLN na akcii.

Analýzy polských a maďarských akcií naleznete v sekci Akcie svět -> Analýzy a zasílání e-mailem si můžete objednat v Patria Plus - Služby -> E-mailové služby.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - CPI, y/y
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba