Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
TEF O2 vyhrála tendr na licenci třetího mobilního operátora na Slovensku

TEF O2 vyhrála tendr na licenci třetího mobilního operátora na Slovensku

03.08.2006 9:40
Autor: KBC/Patria

Slovenský telekomunikační úřad včera vyhlásil vítězem tendru na třetí licenci mobilního operátora společnost Telefonica O2. TEF O2 nabídla 150 mil. Sk (4,6 mil. USD), minimální cena byla stanovena na 100 mil. Sk (3,35 mil. USD). Již dříve konsorcium vedené Českými radiokomunikacemi uvedlo, že nabídlo 400 mil. Sk. Telekomunikační úřad přikládal ceně pouze 5% důležitost. Vždy jsme se domnívali, že TEF O2 pravděpodobně vyhraje, zejména s ohledem na její zkušenosti, dominantní pozici v sousední České republice a globální značce.

Náš názor: Zatímco jsme vítězství TEF O2 čekali, nahlížíme na tento krok negativně. I když je cena za licenci relativně nízká, počáteční kapitálové výdaje na výstavbu sítě by mohly dosáhnout 1 mld. EUR v příštích 3-4 letech, což překoná zisky TEF O2 ve stejném období a i když TEF O2 prohlásila, že hodlá vybudovat síť s minimálními náklady, domníváme se, že získání licence vyžaduje minimální kapitálové výdaje, které pravděpodobně spotřebují velkou část hotovosti společnosti, která měla podle očekávání připadnout na dividendy. Proto se domníváme, že získání této licence výrazně snižuje pravděpodobnost vyšších dividend v roce 2007, když nevěříme, že by společnost chtěla pokrýt zmíněné kapitálové výdaje a růst dividend zadlužením. Navíc má slovenský trh, který pokrývají Orange a T-Mobil, 85 % penetrace a vyhlídky na růst jsou tedy malé. Podle našeho názoru je ekonomická životaschopnost u mobilních sítí méně atraktivní za hranicí penetrace 70 %. Agresivní tlak na získání podílu na trhu vyžaduje kapitálové a provozní výdaje, i přes nízkou viditelnost návratnosti.


Váš názor
  • rychle začněte pracovat na analýze CME
    03.08.2006 15:10

    to je společnost, která má přeci obrovský potenciál růstu a to že je ve ztrátě je přeci pozitivní :-))))
    choze
  • Zase jsem se pobavil
    03.08.2006 11:16

    Jestlize "analytici" Patrie nevidi, ze TEF O2 ma v Cechach velmi spatnou kapitalovou strukturu a ze tento krok je jednim z velmi efektivnivh reseni tohoto problemu, tak by jim meli vratit skolne... Jsou jen dve moznosti...Bud analitici jsou opravdu hloupi nebo se jedna o cenovou manipulaci... Nevim co je horsi... Mimochodem, snad se vsichni MM dost pomeli pri tom cervnovovem propadu, kdy nechali zakrvacet marginare, nebo to bylo malo??? Zajimaji me dve veci, jestli tady ten prispevek zustane do odpoledne a jestli se dozor CNB podival na hratky nasich tvurcu trhu a tkal na margin calls v cervnu.. Ta, tak...
    12HonzaDe
    • to je divočina
      03.08.2006 15:03

      Doporučoval bych autorovi vrátit ekonomické školné a podívat se do historie např. mobilního trhu v ČR. Kolik byla penetrace v době vstupu Oskara? Od kdy je negativní to, že společnost nebude volné peňažky věnovat na zvýšené divi? Co takhle pozitiva z budoucího rostoucího obratu a možnosti růstu zisku? Je zajímavé, že pro někoho je zvyšování divi negativní a když je nebude zvyšovat a raději investuje do expanze, tajk je to též negativní.Kde autorům najednou vypadlo, že telefonika bude prodávat budovy? Tak tomu říkám analýzu hodnou bulváru.
      choze
  • tak dneska uz muze byt analytikem kazdy partak
    03.08.2006 10:57

    panove s party uz vidim firmu ktera by davala miliardu z penez co si muzou vyplatit a nevzala uver-))),uz vidim firmu ktera by investovala takovy balik do neceho co nema vubec jiste,asi aby shodila akcie-))),strosmajer by rekl ze zamestnavate same holubicky a ne analityky,ale mezi nama nic jineho jsem necekal,takze pokracujte dal-))
    karlos
  • nechapu
    03.08.2006 10:35

    Je mě neleze do hlavy když s touto skutečností počítali a dívají se na to negativně , proč jejich sesterská společnost má ve fondech (v těch kde jsou zastoupeny akcie ze SPADu) akcie O2 s nejvyšší váhou.
    KKK
    • Tak
      03.08.2006 10:50

      parta řádí !! Vymázli můj přízpěvek !! Ale nevím proč!! Píšu pravdu,ani jedno sprosté slovo,jen svůj názor na ty "odborníky" .Jste fakt borci-děkuji.
      lulu
      • 03.08.2006 11:06

        Lulu, napiš to znova, prosím, nestačili jsme si to přečíst. :-))
        kocour
  • KBC analýza
    03.08.2006 10:18

    Soudruhu, i když je ta společnost v zisku, nevěřím, že vydělává. Tomu prostě neuvěřím! Rostoucí tržby při klesajících nákladech ještě neznamenají že ta firma se lepší soudruhu. Naopak! Vždyť si to najdi v Marxovi! To že expanduje, soudruhu, to znamená, že vyhazuje peníze oknem, rozumíš mi soudruhu? A že má hodně peněz? To je soudruhu jenom důkaz, že je rychle utratí a jak sem řek soudruhu - za blbosti! Takhle začala krize z nadvýroby, soudruhu. My tady soudruhu, my jsme soudruzi kteří mají přehled a nadhled. A my to soudruhu nahlížíme, tak jak jsem to shora podal. A pokud máš něco proti soudruhu, řeknu ti ještě jeden argument a sem zvědavej, co mi na něj, soudruhu, řekneš: Já sem soudruhu náměstek ústředního výboru! Tak co ty na to?
    Dio
    • Váš názor byl zrušen
      03.08.2006 10:27

      Váš názor byl zrušen kvůli neodůvodněnému napadání společnosti Patria. Prosíme uživatele o korektní a věcné příspěvky. Pokud máte dojem, že jsme Vás tímto poškodili, napište nám na info@patria.cz
      lulu
      • bakalu ne!
        03.08.2006 10:30

        Bakalu radši nech "managovat" lidi v OKD a pripravovat IPO, toho sem nevolej, nepamatuješ jak vydr.bal spolu s Deutschkou s minoritama v Radiu???
        španěl
        • lulu co ten kluk napsal?,
          03.08.2006 10:32

          podle me vas ten kluk vubec nenapadl. At zije cenzura...!! Co se vam nehodi do kramu tak smažete... Odpovezte radši na moje otázky!
          španěl
  • potenciál
    03.08.2006 10:16

    Vzhledem k atraktivnosti Slovenska pro investory a rostoucí kupní síle jistě určitý prostor pro dalšího operátora bude.
    RADEK
  • chytráci
    03.08.2006 10:15

    To je komentář hodný Patrie a.s. ! To si vážně myslíte že těm vašim blábolům ještě někdo věří a řídí se tím !
    Luf
  • To jsem z toho jelen
    03.08.2006 10:09

    A já si myslel, že teď bude potřeba ještě víc dividendově ždímat českou TELE, aby bylo na investice na Slovensku...No dobře no, tak jsem asi mimo mísu.
    Enkoff
  • hotovost
    03.08.2006 10:08

    A ještě jedna připomínka: odkdy se pánové financuje expanze z hotovosti ci z vlastních zdrojů???? To chcete řict, že si na to o2 neveme úvěr??? Minule jste nas tady poučovali o U-křivce optimalního zadlužení... toto nefunguje u TEF o????
    španěl
  • Vaše názory jsou ubohé
    03.08.2006 10:03

    jako bzukot obtížného hmyzu. Je pod úroveň vůbec se k nim vyjadřovat.
    Bubu
  • Co jiného se dalo od vás čekat?
    03.08.2006 9:59

    "...když nevěříme, že by společnost chtěla pokrýt zmíněné kapitálové výdaje a růst dividend zadlužením...". Proč nevěříte? Zase manipulujete?
    kocour
  • CF
    03.08.2006 9:58

    to je ale opravdu analyza na urovni. De facto z ni ale vyplyva, že bude stačit dvoulety CF firmy k zaplaceni vstupu na Slovensky trh....Hezky jste tu pozitivní zprávu hoši zakamuflovali...
    španěl
Aktuální komentáře
20.09.2024
17:48Americká akciová výjimečnost pokračuje
17:34Volby online: Česko volí krajské zastupitele a část Senátu
17:14J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Vnitřní informace
17:03Prezident Pavel jmenuje k 1. prosinci do bankovní rady ČNB ekonoma bankovní asociace Jakuba Seidlera
17:02EK hodlá poskytnout Ukrajině půjčku v hodnotě až 35 miliard eur
17:02Firemní zprávy narušují optimismus o ekonomice a akcie korigují zisky  
15:58Uber bude spolupracovat s Waymo. Evercore ISI jej vidí jako sázku na robotaxíky
15:21Technická analýza: AI může Adobe přinést další růst  
14:54Fidelity International: Snižující se korelace naznačují, že dluhopisy mohou opět plnit zajišťovací role
13:54Než otevře Wall Street: FedEx, Nike  
13:46Direct Financing s.r.o.: Vnitřní informace - Oznámení o výplatě úrokového výnosu
13:24Perly týdne: Tlaky na ceny aut, dluhopisy nechtějí agresivní pokles sazeb
12:49Rakouská Raiffeisen Bank International se stahuje z běloruského trhu
12:24Raiffeisenbank a.s.: Výplata úrokového výnosu dluhopisů
12:19Random Thoughts #2: Všechno bude fajn aneb aktualizace Investičních tipů  
10:58Silný akciový trh stále více kontrastuje s hrozbou pro evropskou ekonomiku. Mercedes varuje, akcie otáčejí dolů  
9:03Rozbřesk: Vláda zvyšuje rozpočtový deficit kvůli povodním. Korunu povzbuzuje dobrá nálada na globálních trzích
8:35Další rána pro německý průmysl, Mercedes-Benz zhoršil svůj finanční výhled. Evropa po vydatném růstu tento týden otevře v červeném  
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Základní O/N úroková sazba