Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Sezóna 2Q06 v plném proudu, kompletní přehled výsledků CEE regionu naleznete zde

16.08.2006 16:42

Komentář doplněn
Sezóna oznamování výsledků za druhé čtvrtletí je v plném proudu. Patria/KBC pokrývá celkem 52 společností v CEE regionu. Zatím reportovalo více než 96 procent sledovaných firem a 56 procent výsledků je nad konsensuálním odhadem. Nejvíce zatím reportovaly banky. Následované farmaceutickými a telekomunikačními společnostmi.

Z českých blue chips ještě čekáme na výsledky Philip Morris (21-31.8.2006) a Orca (31.8.2006).

Bankovní sektor

Obě banky obchodované na pražské burze již svoje výsledky zveřejnily. Komerční banka dosáhla zisku 2,374 miliardy Kč a mírně tak překonala náš odhad i odhad trhu. Meziročně je to nárůst o 5,5 procent. Erste Bank reportoval čísla ve shodě s očekáváním. Čistý zisk dosáhl meziročního růstu 19,2 procent na 209,1 miliónu EUR, ale o 12,7 procent méně v čtvrtletním srovnání. Pokles zisku byl očekáván vzhledem k poklesu čistého zisku z obchodování ve srovnání s výjimečným výsledkem dosaženým v prvním čtvrtletí.

Z polských bank nejdříve reportovala BZ WBK. Čitý zisk předčil náš odhad i odhad trhu hlavně díky vyšším ziskům z poplatků a obchodování a nižšími provizemi a dosáhl 248,5 miliónů PLN, o více než 50 procent více v meziročním srovnání. Také BRE bank dosáhla lepšího než odhadovaného zisku, který je 101,5 miliónů PLN, o 20,3 procent více v meziročním srovnání. Lepší výsledky, vyšší zisk z obchodování a nižší provize můžeme hledat za tímto růstem. Bank BPH překonala všechny odhady, když zisk dosáhl 324,2 miliónů PLN, 30procentní meziroční nárůst díky výrazně lepšímu zisku z úroků a poplatků a nižším požadavkům na provize. Bank Pekao dosáhla zisku 446,1 miliónů PLN, mírně lepšího něž konsensus.

Zisk PKO BP je 509,4 miliónu PLN a byl podpořen uvolněním čistých rezerv, zatímco zisk z obchodování je horší než očekávání. Celkem je zisk o 8 procent vyšší než za stejné období loňského roku. Maďarská FHB má horší než předpokládaná čísla za druhé čtvrtletí 2006. Čistý zisk dosáhl 1,67 miliardy HUF, když banka zaznamenala ztrátu z derivátů, zisk z úroků byl nižší a provozní náklady vyšší než očekávání.

OTP Bank dosáhla za 2. čtvrtletí zisku 47 miliard HUF a překonala náš odhad i konsensus trhu. Zisk ovlivnily nižší než očekávané provize a vyšší zisk z kurzových operací.

Telekomunikace

Telefónica O2 CR oznámila zisk za první semestr 4,3 miliardy Kč, o 55 procent více než za stejné období loňského roku a mírně nad naším a konsensuálním odhadem. Ale tržby skončily pod očekáváním, díky pokračujícímu poklesu sektoru pevných linek a zpomalování růstu mobilního sektoru. Polský TPSA zveřejnil zisk o 25,5 procent meziročně vyšší, 571 miliónů PLN. Číslo je pod naším odhadem, ale nad odhadem trhu. Tržby a náklady jsou stabilní , ale finanční náklady jsou nižší.

Čistá ztráta operátora Netia dosáhla 12,8 miliónů PLN, což je o 36 procent více než naše předpověď. Zisk maďarského telekomu je pod odhady trhu a našim předpokladem díky vyšším odpisům.

Tukcell oznámil meziroční pokles zisku o více než 50 procent na 87 miliónů USD. Pokud by se zisk upravil o jednorázové daňové položky a ztrátu z kursových operací (forwardové kontrakty), byl by ve shodě s naším očekáváním.

Farmaceutický průmysl

Zentiva dosáhla v druhém čtvrtletí zisku 381 milionů korun ve shodě s naší předpovědí, ale asi 9 procent pod konsensuálním odhadem trhu při silném provozním zisku, který ovlivnily vyšší než odhadované integrační náklady. Maďarský Gedeon Richter oznámil téměř 50procentní meziroční růst zisku na 15,9 miliardy HUF. Číslům pomohl rychle rostoucí export, tak jako v případě Zentivy, a revaluace pohledávek v cizích měnách. Jako poslední reportoval Egis. Zisk meziročně vzrostl o 20,4 procenta a byl ve shodě s oběma, naším i odhadem trhu.

Média

Mezi mediálními společnostmi nejdříve zveřejňovaly své výsledky CME a Agora. CME dosáhla zisku 8,5 miliónu USD. Meziroční pokles je o 67 procent, ale čísla jsou o více než 30 procent nad naším a tržním očekáváním. Tržby a provozní zisk byly nad odhady, ale výsledek podstatně ovlivnily kurzové operace. Agora zveřejnila zisk za druhé čtvrtletí 8,8 miliónu PLN, níže vzhledem k našemu odhadu a konsensu trhu. Pokles byl očekáván, vzhledem k vysokým provozním a propagačním nákladům týkajícím se uvedení konkurenčního deníku. Zisk TVN překonal všechny projekce, když se meziročně zvýšil o 14 procent a dosáhl 85,2 miliónů PLN. Tržby, které jsou v meziročním srovnání o 41 procent vyšší, byly v druhém čtvrtletí ovlivněny rostoucí poptávkou po televizní reklamě.

Reality

GTC má za 2. čtvrtletí zisk 46,4 miliónů USD, který překonal naší projekci o 56,6 procent.

Hotely

Orbis zveřejnil slabší než předpokládané výsledky s čistým ziskem 28 miliónů PLN, když klesla míra obsazenosti a nižší je také počet dostupných pokojů. Danubius oznámil ztrátu 689 miliónů HUF, což je o 5,5 procenta méně než konsensus trhu.


* Před zdaněním

Ropa a plyn

Jako první zveřejnil rekordní výsledky maďarský MOL. Čistý zisk je o 20 procent vyšší než odhad a dosáhl 76,7 miliard HUF.

PKN Orlen oznámil zisk za druhé čtvrtletí 881 miliónů PLN, který překonal očekávání o téměř 12 procent. Lotos reportoval působivé výsledky, které o hodně překonaly konsensus na úrovni čistého zisku a EBIT. Zisk dosáhl 276 miliónů PLN, o 212 procent více v meziročním srovnání, a je nad odhadem o 24 procent. Zisk PGNiG je 150,8 miliónů PLN, 22 procent pod konsensem ovlivněn rostoucími cenami zemního plynu. Unipetrol předčil odhady trhu na zisk o téměř 14 procent a dosáhl 1,17 miliardy korun, což je o 118,5 procent více v meziročním srovnání.

ElstarOils zveřejnil silnější než očekávaná čísla, když těžil z akcelerace tržeb v tradičním odvětví rostlinných olejů a tuků. Zisk dosáhl 3,2 milióny PLN o 144 % více než za stejné období loňského roku a o 19 % nad naším odhadem.

Těžební průmysl

Výrobce mědi a stříbra, koncern KGHM, dosáhl nejvyšší zisk v historii 1,12 miliardy PLN, když meziročně vzrostl o 127 procent čtvrtletně téměř o 30 procent. Tržby, které meziročně vzrostly o 69 procent a jsou nad konsensuálními odhady, byly taženy hlavně rostoucí cenou mědi.

Chemický průmysl

Čistý zisk maďarského BorsodChem za druhý kvartál daleko zaostal za konsensem. Zisk 181 miliónů HUF je ovlivněn velkými finančními ztrátami z revaluace dluhu denominovaného v EUR.

IT sektor

Prokom za druhý kvartál oznámil čistý zisk 12,5 miliónů PLN, což je o 18,3 procent méně než konsensus trhu. ComputerLand má za 2Q06 velmi slabá čísla, celkem skončil téměř 14 miliónů PLN ve ztrátě, když trh očekával jen -6,6 milionů PLN. Stejně tak i Comp a ABG nesplnily očekávání a skončily hluboko pod odhady. Asseco profitovalo ze slovenských a polských operací a ziskem překonalo očekávání naše i trhu. Zisk dosáhl 7,6 miliónů PLN a je o 58 procent vyšší v meziročním srovnání. SPiN a konsolidovaná ztráta 0,3 miliónů PLN je ve shodě o odhady, ačkoli je výsledek mezičtvrtletně lepší, ukazuje na podstatný celoroční pokles. Softbank má očekávaný 52procentní pokles zisku v meziročním srovnání, který je ovlivněn jednorázovými položkami. Zisk dosáhl 7,7 milionů PLN a zaostal za očekáváním trhu, ale překonal naši projekci.

Energetika

Výsledky ČEZu jsou více méně ve shodě s naším očekáváním a konsensem trhu a potvrzují rostoucí poptávku po elektřině. Zisk dosáhl 5,8 miliardy korun. Společnost zvyšuje své projekce na FY06 o 2,9 procent. Velmi sledovaná bude velkoobchodní aukce elektřiny, která rozhodne o cenách pro rok 2007 (výsledky by měly být oznámeny do 30. srpna), ale podle dřívější aukce virtuální elektrárny by se dalo očekávat zvýšení kolem 15 procent.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.09.2024
22:09Fed dodal akciím novou krev do žil, trhy oslavovaly "jumbo cut"  
17:39Fed konečně snížil sazby: Jak na to trh historicky reaguje a které akcie mají šanci stát se šampiony?  
16:58Wall Street se odpoledne připojuje k akciové jízdě  
15:38Britská centrální banka vsadila pauzu do snižování sazeb a libra okamžitě posílila. Chystá prodeje dluhopisů
15:13Pár poznámek k 50 bazickým bodům
13:49Než otevře Wall Street: DoorDash, Mobileye, Coinbase  
13:11NUPEH CZ s.r.o: Informace o předčasném splacení dluhopisu
13:02Rozpočtová rada: České veřejné finance směřují k udržitelnějšímu stavu
12:42Technická analýza: Udrží JPMorgan svůj růstový trend?  
12:13Tradiční tahanice "něco za něco" o financování americké vlády: Plán lídra republikánů selhal, další vývoj zatím nejasný
11:40Změna rozpočtu kvůli povodním: Letošní schodek naroste o 30 miliard korun, příští rok o 10 miliard
11:19Akcie se vezou na vlně optimismu. Fed posílil důvěru v příznivý výhled ekonomiky a měnové politiky  
9:01Rozbřesk: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou. Pro korunu povzbuzením
8:37Fed snížil sazby o 50 bps, evropské futures zelenají. Investoři očekávají tzv. měkké přistání  
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:00UK - Jednání BoE, základní sazba
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů