Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

Finanční restrukturalizace zvýšila hodnotu akcií…

12.10.2006 10:17

Čas od času lze zaznamenat prohlášení, že finanční restrukturalizace zvýšila hodnotu určité firmy. Nemusí přitom jít přímo o záchranu topící se společnosti tím, že se podařilo vyjednat nové splátkové kalendáře, apod. Jde často o společnosti, kterým se daří poměrně dobře, ale kterým stoupla hodnoty díky tomu, že byl změněn poměr dluhu a vlastního kapitálu na jejich financování. Optimalizace kapitálové strukutry je důležitým úkolem i pro obchodované společnosti, u kterých přímo ovlivňuje hodnotu jejich akcií.

Franco Modigliani a Merton Miller's v roce 1958 demonstrovali, že za určitých předpokladů hodnota firmy nezávisí na struktuře jejího financování – je jedno, jsou-li aktiva firmy financována za pomoci fixního, nebo variabilního instrumentu. Jinak řečeno, tím, že si část peněz přendám z jedné kapsy do druhé, nezbohatnu. WACC (vážený průměr nákladů na kapitál) je v tomto „ideáním světě“ konstantní při jakékoliv změně poměru vlastního jmění a dluhu (zvyšování podílu levnějšího dluhu vede sice k menšímu podílu dražšího vlastního jmění, u toho ale roste požadovaná míra návratnosti v důsledku zvětšení finanční páky – celkový efekt na WACC je 0).

Zahrneme-li do úvahy daň ze zisků (resp. odpočitatelnost úrokových nákladů), hodnota aktiv roste se zvyšováním dluhu, protože úrok je daňově uznatelným nákladem (ne tedy proto, že dluh sám o sobě je levnější financování – viz výše). WACC potom klesá se zvyšující se finanční pákou. Optimální zadlužení je pak 100 %.

Přidáme-li náklady bankrotu, se zvyšováním zadlužení nejprve WACC klesá (viz. výše), od určité hranice ovšem začne vzrůstat, protože příliš velký podíl fixního instrumentu zvyšuje možnost bankrotu firmy.

Nakonec je v určitých daňových systémech nutno počítat s vlivem výplaty dividend na zdanění zisků v následujcích letech – tj. počítat s tím, že i vlastní jmění může být spojeno s daňovým štítem (může vymazávat výhodu dluhového financování). Připomeňme ovšem fakt, že tyto úvahy jsou vedeny z pohledu soukromého subjektu. Nárůst hodnoty firmy v důsledku daňové uznatelnosti úrokových nákladů se rovná tomu, o kolik je krácen stát v důsledku snížení současné hodnoty vybraných daní.

Je jasné, že klíčovým faktorem určujícím optimální strukturu financování jsou ony náklady bankrotu. A přes možnosti poměrně sofistikovaně rozvádět výše uvedené principy, existence nákladů bankrotu a nemožnost jejich přímého odvození tak z optimalizace kapitálové struktury stále dělá hru s poměrně otevřeným koncem. Princip ovšem zůstává: Management a vlastníci společnosti se snaží o maximalizaci hodnoty společnosti i tím, že optimalizují její kapitálovou strukturu - snaží se obvykle zadlužit společnost až do té míry, kdy cítí-pozorují, že se objevují náklady bankrotu. To např. ve formě zvýšených požadavků bank na zajištění ůvěrů, rostoucího úroku z dalších úvěrů, apod.

V neposlední řadě do hry ale vstupuje vedle nákladu bankrotu náklad snížené flexibility v případě rostoucího zadlužení. Snížená flexibilita je jak na straně (i) omezení podmínkami bank a úvěrujících institucí (prodej či převod majetku, nutnost naplňování operačních a finančních ukazatelů…), tak na straně (ii) snižující se dodatečné zápůjční kapacity firmy (možnost budoucích akvizicí, apod.).

Podobně jako u mnoha dalších, tak i v případě kapitálové struktury lze v případě konkrétní firmy pouze určit rozumné rozpětí.


Váš názor
  • Co takhle praktický příklad ?
    12.10.2006 11:24

    O kolik by se zvýšila hodnota Telefoniky O2 pane Soustružníku ? To by jistě zajímalo více Vašich klientů než tyto teorie.
    Bubu
    • Jestli vás pane Bubu
      12.10.2006 20:36

      nezajímají tyto teorie, tak je nečtěte. Ale když už je čtete, tak si jistě spočítáte Vámi zadý příklad :))
      Bobo
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university