Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Střední Evropa: Důležité akciové zprávy - průběžně doplňováno

Střední Evropa: Důležité akciové zprávy - průběžně doplňováno

02.07.2007 9:48
Autor: KBC/Patria

BRE Bank finalizuje prodej PTE Skarbiec Emerytura
BRE Bank podepsala smlouvu o fúzi PTE Skarbiec-Emerytura s PTE Ergo Hestia společnosti Aegon. Podle této smlouvy udělila BRE Bank společnosti Aegon opci na získání podílu banky v penzijním fondu v momentě kdy bude fúze dokončena. Kupní cena byla stanovena na 385 mil. PLN (s možností úpravy podle počtu členů v době fúze) zvýšená o stávající čistou současnou hodnotu aktiv PTE Skarbiec-Emerytura. Přesná částka bude stanovena v době fúze obou společností. Transakce podléhá schválení Komise pro finanční dozor a antimonopolního úřadu. Od smlouvy lze odstoupit do 30. června 2008.

Náš názor: Dlouho projednávaná transakce není překvapením, protože BRE zahájila exkluzivní vyjednávání s Aegon na konci května a ke konci června chtěla celou transakci dokončit. Ještě je zde však riziko neobdržení souhlasu regulátora. I přesto, že oba fondy nepatří k největším (PTE Ergo Hestia měla spravovaná aktiva 2,97 mld. PLN a 2,2% podíl na trhu v aktivech na konci května, PTE Skarbiec-Emerytura spravovaná aktiva 3,41 mld. PLN a 2,5% podíl na trhu), mohl by mít Aegon problémy s povolením od Komise finančního dozoru jak tomu bylo v případě, kdy nebyla umožněna fúze PTE PZU s PTE Skarbiec.

Zatím se zdálo, že jedinou cestou jak vystoupit z trhu je najít kupce, který na něm ještě nepůsobí. Ve shodě s prohlášením managementu je cena nad účetní hodnotou (315 mil. PLN) s kapitálovými zisky 70 mil. PLN v porovnání s naším očekáváním 50 mil. PLN. Možná bude potřeba, abychom v závislosti na konečných výsledcích penzijního fondu upravili naše očekávání mírně nahoru. Zároveň jsme započítali daňový štít ve výši 75 mil. PLN (projekce managementu 70-80 mil. PLN) z tohoto posledního prodeje aktiv. Očekáváme, že zpráva bude mít mírně pozitivní dopad na dnešní cenu akcií. 

Agora: Vydavatelství PolskaPresse varšavský deník nezískalo
Vydavatelství Presspublica, které vlastní skupina Mecom, získalo největší varšavský deník “Zycie Warszaw”, který má průměrný náklad 21 tisíc. Uzavření transakce se čekalo poté, co vlastník ztrátových novin odmítnul prodej do rukou PolskaPresse, které se snaží z několika regionálních deníků vytvořit jeden celostátní.
Náš názor: Je to další překážka pro PolskaPresse ve snaze o vytvoření celostátního deníku z několika regionálních, který by mohl konkurovat Gazetě již v roce 2007. I když bychom mohli vidět určitou pozitivní reakci trhu, domníváme se, že většina pozitivního výhledu pro Gazetu na zachování vysoké podílu reklama je již započítána. Opakujeme naše doporučení Držet pro akcie Agory. 

Agora: Schválená dividenda
Výroční valná hromada společnosti Agora schválila dividendu 1,50 PLN na jednu akcii, což se rovná 3,6% dividendovému výnosu. Rozhodné datum je stanoveno na 16. července a výplatní den na 5. září.
Náš názor: Očekáváme neutrální vliv této zprávy na dnešní obchodování. 

KGHM: Spory o výsledku hlasování
Odbory prohlašují, že hlasování zaměstnanců o zahájení protestní akce proti managementu (odmítl splnit požadavek na další zvýšení mezd a zvýšení příspěvku do sociálního fondu) bylo platné, což je v rozporu s oficiální zprávou společnosti. Odbory uvádí, že účast dosáhla 50,4 % a překonala tak potřebných 50 %, aby bylo hlasování platné, zatímco management uvádí 42% účast. Šéfové odborů prohlašují, že budou prosazovat stávku.
Náš názor: Očekáváme negativní reakci trhu na tuto zprávu. Další možný vývoj je následující: (i) dlouhý soudní spor, (ii) nová vlna vyjednávání a určitý ústupek, (iii) stávka zaměstnanců. Podle našeho názoru jsou první dvě možnosti stále daleko více pravděpodobnější než ta třetí. Připomínáme, že průměrná mzda v KGHM (7 700 PLN) by měla v letošním roce vzrůst meziročně o 12 % jako výsledek předchozích dohod s odbory a prostřednictvím účasti zaměstnanců na zisku. 

Rumunsko: Bankám přinese prodej pojišťovny Asiban výrazný zisk
Podle rumunského deníku Ziarul Financiar by mohl prodej pojišťovny Asiban přinést více než 100 mil. EUR. Tři banky (BCR, BRD-GSG a BT), z nichž každá vlastní 25 %, se rozhodly společnost prodat. Deník citoval generálního manažera pojišťovny, který naznačil, že poradenské společnosti by mohly Asiban ocenit na 70-80 % jejího obratu s ohledem na výrazně vysokou úroveň hotovosti a zásob a rezerv. Hrubé pojistky v roce 2006 dosáhly 128 mil. EUR a cíl pro rok 2007 je 160 mil. EUR. Hrubý zisk společnosti v loňském roce dosáhl 1,4 mil. EUR.
Náš názor: Za předpokladu přiměřeného ocenění Asiban, přijdou si akcionáři společnosti na výrazný kapitálový zisk. Zmiňovaný 25% podíl zaúčtovala banka BRD-GSG na konci roku 2006 ve výši 27 mil. RON a podíly BCR a BT jsou pravděpodobně zaúčtovány na podobných úrovních. Zisk každého z akcionářů by tak dosáhl 55 mil. RON. Zpráva by mohla mít pozitivní dopad na dnešní obchodování, výraznější u BT a v menší míře u BRD-GSG, spíše než pro Erste Bank.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data