Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

"Be quick or be in red" - aneb investování ad absurdum

26.09.2007 16:27

Nekončící je naše snaha převést složité situace a jejich řešení do algoritmů – do vzorců typu“ když něco, tak něco …“. Dobrým příkladem je akciový trh a algoritmické obchodování – obchodování na základě počítačových programů, krmených množstvím dat přímo z trhu (ceny daných aktiv a dalších, které s daným aktivem nějak souvisí, objemy, atd.) i mimo něj. Tento způsob obchodů je přitom zřejmě stále na vzestupu. Odhaduje se, že nyní má na svědomí až třetinu všech obchodů s akciemi ve Spojených státech a tento poměr by mohl během několika let vzrůst až na polovinu. Hlavní burzy ve světě se začínají zaměřovat na to, jak rychle jsou schopny provést obchodní příkazy, aby uživatelé algoritmického obchodování mohli plně využít předností svých programů. To znamená, aby v co nejkratším časovém okamžiku mohli např. využít i minimálních příležitostí k arbitráži. Čas se zde údajně počítá na tisíciny sekundy a vliv tak má i to, jak daleko je dané zařízení od místa zpracování příkazů.

Tento typ obchodování se dle mého názoru dá rozdělit na dvě skupiny. První skupinou jsou právě obchody zaměřené na arbitráže – na odbourání cenových rozdílů dvou „stejných“ aktiv. Tyto obchody jsou zaměřené na širokou škálu trhů – samotný akciový trh, trh s deriváty, měnový trh, včetně různých burz po celém světě. Toto obchodování by v principu mělo přispívat k likviditě na trzích, zlepšovat tak jejich cenotvorbu, zatímco pro investora samotného čistá arbitráž nese zisk s minimem rizika. Tento zisk je ale primárně platbou za investice do algoritmického hardware a software. Stranou zde ale nechme diskusi o tom, jak algoritmické obchodování přispívá k nestabilitě trhů v době výrazných pohybů cen (většinou dolů).

Druhá část skupiny algoritmického obchodování se již zaměřuje na hůře uchopitelnou oblast – na automatické zpracování a obchodování nových dat a informací z firem. Snaha zde jde až na úroveň, kdy by program měl na základě titulků agenturních zpráv generovat obchodní příkazy. Některé agentury se pak prý již snaží přidávat ke svým zprávám elektronický kód, z kterého by takové programy mohly čerpat. Toto je zřejmě rajská hudby pro tradery a investory, kteří nemají čas (možná ani snahu) zabývat se podstatou věci, ale jen tím, jestli „nahoru, nebo dolů“.

Možná, že se zde vývoj nezastaví. Možná, že nakonec informační agentury samy přestanou dávat informace o firmách, jejich produktech, výhledu trhu, apod. Na obrazovkách budou jen vyskakovat kódy firem a u nich šipky nahoru, nebo dolů. A ani to není možný konec evoluce – proč by se firmy samotné obtěžovaly se složitými čtvrtletními výsledky a komentáři k nim – stačí každé čtvrtletí jen poslat emailem obchodníkům a investorům šipku nahoru, nebo dolů. Absurdita těchto extrémů do značné míry naznačuje slabosti této oblasti algoritmického obchodování. Toho, že to dojde těchto rozměrů, se nebojím – každá situace je originál a od určité chvíle již neexistují zkratky pro její posouzení a reakci na ni. Na trhu tak bude vždy místo pro fundament. Vrcholem pro algoritmické obchodování bude chvíle, kdy na trh v širokém měřítku vstoupí programy využívající slabosti dalších programů, které využívají slabosti dalších programů …


Váš názor
  • Záleží na logice
    26.09.2007 17:34

    Programy se ovšem také vyvýjí. Dnes už nemusí být založeny na prosté binární logice jak je zde řečeno NAHORU DOLU (TRUE, FALSE). Existují minimálně dva další logické systémy: FUZZY LOGIKA: její přednost je v podtatě nelogičnost nezná stavy 0 a 1 využívá tzv. váhové stavy a mnohem více se blíží myšlení člověka neý binární systémy. NEURONOVÉ SÍTĚ: tohle je také kapitola sama o sobě představte si program co je schopen se sám učit v podstatě si děla papertrading a zároveň sleduje zpětnou vazbu na své rozhodnutí (tzn. monitoruje zisky a hlavně učí se z nich). Představte si systém který je schopen provádět tento paper traiding v reálném čase s desetitisici tituly. Taková to síť umí již nějkou tu nelinearitu eliminovat. A je hlavně podstatně těžší ho oblafnout protože musíte vyzkoušet kombinaci událostí které se v minulosti nestaly nebo byly v minulosti protichudně vyhodnoceny a to je pro lidský mozek dosti obtížné. Příkladem mohou být šachové turnaje s počítači. PS: samozřejmě nepopisuji dnešní realitu.
    R
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.