Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hlavní problémy světové ekonomiky v roce 2007: ropa, dolar a hypotéky

Hlavní problémy světové ekonomiky v roce 2007: ropa, dolar a hypotéky

10.12.2007 13:55
Autor: ČTK

Hlavní problémy a události světové ekonomiky v roce 2007:

CENA ROPY - Cena ropy od začátku roku stoupla téměř o 50 procent a čeká se, že brzy pokoří magickou hranici 100 dolarů za barel. Hlavní vliv na rostoucí cenu ropy má podle analytiků slábnoucí dolar, protože vzhledem k tomu, že ropa se prodává hlavně za americké dolary, požadují prodejci vyšší cenu. K dalším důvodům růstu cen ropy patří pokles zásob v USA, rostoucí poptávka a násilnosti v Nigérii, spory Západu s Íránem kvůli íránskému jadernému programu a napětí mezi Tureckem a kurdskými povstalci na severu Iráku. Důvodem růstu cen může být i postoj OPEC, která nevyslyšela volání spotřebitelských zemí po zvýšených dodávkách a zatím nechává těžbu beze změny.

KRIZE RIZIKOVÝCH HYPOTÉK - Světová ekonomika je od jara pod tlakem krize amerických rizikových hypoték. Trh hypoték je totiž díky převádění úvěrů na cenné papíry těsně propojen s finančními trhy v USA i v zahraničí. Do Evropy se krize přelila v srpnu po zprávě největší francouzské banky BNP Paribas o zmrazení tří fondů, které investovaly na trhu rizikových hypoték v USA. Následoval růst úroků na evropském peněžním trhu a propad akcií i cen komodit. Centrální banky proti krizi úspěšně zasáhly pumpováním krátkodobých úvěrů na trhy, takže větší otřesy ekonomika nezaznamenala. Například Dow-Jonesův index (DJIA), který se považuje za ukazatel stavu světové ekonomiky, letos překonal několik psychologických hranic. Některé banky, jako například UBS a Merrill Lynch, již ale ohlásily ztráty za třetí čtvrtletí a vysoké úvěrové ztráty donutily k odstoupení šéfy řady společností jako například Merrill nebo Citigroup. Možné ztráty bank se odhadují až na 400 miliard dolarů.

SLÁBNOUCÍ DOLAR - Slábnoucí dolar, který letos padal na mnohaletá minima vůči ostatním měnám, je jedním z hlavních problémů světové ekonomiky, protože v dolarech se realizuje velká část globálního obchodu. Pokles dolaru ovlivňuje především snižování úrokových sazeb v USA kvůli krizi na úvěrových trzích a očekávané snížení tempa růstu americké ekonomiky. Pokles dolaru se projeví především na sílících evropských měnách, což znevýhodňuje evropské exportéry. Slabší dolar na druhou stranu vede Američany k tomu, aby méně dováželi a více vyváželi, a pomáhá tak snižovat deficit běžného účtu. Vliv na dolar bude mít i chování Číny, jejíž devizové rezervy přesahují 1,4 bilionu dolarů a jsou největší na světě. Ochladnutí zájmu o dolarová aktiva by znamenalo, že kurz dolaru ještě více poklesne.

FÚZE - Několik fúzí výrazně ovlivnilo situaci v daném odvětví. V březnu ruské těžební firmy Rusal a Sual dokončily fúzi se švýcarským Glencorem a vytvořily největšího producenta hliníku na světě. V dubnu provozovatel Deutsche Börse oznámil, že převezme za 2,8 miliardy USD americkou burzu ISE, čímž vznikne největší burza finančních derivátů.

Dvě klíčové fúze zažil mediální trh. Společnost Reuters v květnu přijala nabídku na své převzetí za 8,7 miliardy liber od kanadského vydavatele Thomson; spojením vznikne největší poskytovatel finančních zpráv a dat. V srpnu oznámila mediální skupina News Corp., že koupí za 5,6 miliardy USD společnost Dow Jones, jež vydává list Wall Street Journal.

Vyřešila se také hádanka, kdo koupí nizozemskou banku ABN Amro. Poté, co se v říjnu z boje stáhla britská banka Barclays, vyhlásilo vítězství konsorcium pod vedením Royal Bank of Scotland. Převzetí nizozemské banky za 70 miliard eur je největší akvizicí v historii bankovnictví.

"Poraženým" je německá automobilka DaimlerChrysler, která v květnu oznámila, že prodá přes 80 procent ztrátové americké divize Chrysler fondu soukromého kapitálu Cerberus za 5,5 miliardy eur. Tím se zrušila fúze DaimlerBenz a Chrysleru z roku 1998.

SVĚTOVÁ EKONOMIKA - Světová ekonomika se v první polovině letošního roku vyvíjela vcelku příznivě, v druhé polovině roku ji ale zasáhla krize na úvěrových trzích. Proto MMF v říjnu snížil odhad růstu světové ekonomiky v příštím roce na 4,8 procenta z původních 5,2 procenta. Největším rizikem je kromě úvěrové krize růst inflace v rozvíjejících se ekonomikách a další růst cen ropy.

U konce stále není jednání o liberalizaci světového obchodu v rámci WTO, které mělo být ukončeno podle dřívějších dohod do konce letošního roku. Klíčová schůzka, která se konala v červnu v Postupimi, skončila nezdarem. Problémem se jako při podobných setkáních v minulosti stala otázka zemědělských subvencí. Jednání se účastnili zástupci z USA, EU, Brazílie a Indie, tedy čtyř obchodních mocností, které se na světovém obchodu podílejí nejvíce.



Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university