Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hampl (ČNB): Posilování koruny je nepřiměřené, korekce je jistá věc

Hampl (ČNB): Posilování koruny je nepřiměřené, korekce je jistá věc

24.07.2008 9:09
Autor: 

Přiměřené posilování kurzu měny je v konvergující zemi s dlouhodobě stabilní inflací naprosto normální a přirozené, podle ČNB je fundamentálně odůvodněné zhodnocování reálného kurzu o cca. 3-4 % ročně. „Že se aktuálně pohybujeme mimo tyto hranice reálného zhodnocení, je zjevné,“ řekl viceguvernér Mojmír Hampl ve včerejším rozhovoru pro internetový server týdeníku Ekonom.

Hampl dále uvedl, že „jen málo věcí je ve vývoji kurzu tak jistých, jako že po velkých výkyvech na jednu stranu přicházejí též výkyvy na stranu opačnou.“ Ovšem stejně jisté je podle něj bohužel i to, že „není naprosto nikdo ve vesmíru, kdo by uměl přesně říci kdy a v jakém rozsahu se korekce objeví. Je známou ekonomickou poučkou, že neexistuje žádný věrohodný ekonomický model k předpovídání denních pohybů kurzu.“

Podle Hampla nejsou pravdivé úvahy, že by posilování koruny "svazovalo centrální bance ruce" a že by najednou nebyla schopna provádět autonomní měnovou politiku. „Centrální banka i nadále může se sazbami hýbat libovolně, ovšem měnové podmínky v ekonomice mají dvě "nohy": úrokovou a kurzovou. Mix obou je nutné brát v úvahu a diskuse je tedy pouze o tom, jak přísná či uvolněná má být úroková složka při očekávaném vývoji složky kurzové, aby měnové podmínky zajistily plnění inflačního cíle. Problémem tedy nejsou svázané ruce centrální banky, ale mimořádná nejistota ohledně budoucího vývoje v zahraničí i doma a tedy obtížnost nastavení sazeb tak, aby se ex-post jevilo jako optimální.“

Hampl v rozhovoru nenaznačil, jakým směrem by se podle něj měla ubírat další debata o úrokových sazbách. „Obecně platí, že impulsem pro změnu sazeb na jednu či druhou stranu je v režimu cílování inflace očekávaná odchylka inflace od cíle jedním či druhým směrem nebo hromadění proinflačních či protiinflačních rizik,“ řekl pouze Hampl s tím, že to platí i v tomto případě.


(Zdroj: ihned.ekonom.cz)


Váš názor
  • :-)
    24.07.2008 14:41

    No dneska tomu dalo korunu MF, snížilo růst HDP jen na 4,6% - to korunu opět posílí, protože je očekáván mnohem vyšší růst než v okolních zemích. Bohužel ČNB a exportéři jsou proti vládě, což je špatně. Kdyby řekli, že růst bude jen 3,5-4,0%, pak by to některý investory mohlo odradit. V době kdy amerika dál zpomaluje, k tomu přestává exportovat Japonsko a EU. Podnikatelské klima všude výrazně klesá. V recesi je VB, Dánsko, možná Španělsko a Portugalsko a nás se to nedotkne???? Tomu snad věří už jen Kalousek s Topolánkem.
    tk69
  • :-)
    24.07.2008 13:52

    Koruna bude posilova dál i kdyby v ČNB snížily sazby o procento, a to až do doby, než dojde k výraznému snížení růstu HDP tuzemský ekonomiky. Kdy už tohle v ČNB pochopí :-). Příští týden jedeme opět na rekord :-)
    tk69
    • Re: :-)
      24.07.2008 14:29

      Tomu poklesu by se asi ČNB chtěla vyhnout. Nevěřil jsem tomu, ale teď si již dovedu představit snížení sazeb v červnu o 0.25 procenta. Ty hlasy z národní banky jsou poměrně silné. A pokud by na dalších jednáních nepodpořili slova i činy (v případě, že se koruna opět dostane pod 23 Kč/EUR) tak by už ztratili veškerou důvěryhodnost co se týká intervencí.
      sf
      •  
        25.07.2008 10:24

        V červnu, tedy alespoň letošním, už sazby určitě nesníží. Když se na kačku nebude zbytečně tlačit, tak se tím ani nemusejí zabývat na pravidelné schůzi a mimořádnou kvůli 25 bp nemá cenu svolávat.
        Milan
  • Trend vs korektní kurs
    24.07.2008 13:47

    Podle mého jsou iracionální úvahy o tom, že "tempo posilování" by mělo být takové nebo makové. Podle mého informace, kterou by soudní analytici a centrální bankéři měli říkat, je kurs, který považují současnými fundamentálními ukazateli za zdůvodnitelný. Pokud je například ten správný kurs koruny vůči euru ještě o 25 procent silnější, než je dnes, a to je podle mého konzervativní odhad, tak je naprosto přirozené a správné, že se trhy snaží přiblížit oněm 18 korunám za euro rychle, nikoliv nějakým nelogickým rozdělováním trendu na 3-4 procenta za rok. Když celý trh ví, že je něco stále hodně podhodnocené, tak to logicky bude nakupovat okamžitě, dokud je to hodně podhodnocené. Pokud pan Hampl řekne jako insider obchodníkovi, že si myslí, že udržením eura místo koruny v portfoliu ztratí obchodník 3-4 procenta za rok v několika následujících letech, tak je naprosto logické, že ten obchodník tu korunu hned nakoupí a požene ji k mnohem vyšším úrovním. Máme konvertibilní měnu a její kurs by tedy měl - a musí - určovat momentální představu trhu o spravedlivé hodnotě. Všechno ostatní by nás vracelo někam do doby komunismu, kdy stát určoval magickými kouzly oficiální kurs, ale skoro nikdo si za něj devizy nemohl nakoupit.
    • Re: Trend vs korektní kurs
      24.07.2008 14:00

      Ona jedna věc je pokud má měna potenciál posilovat několik let za sebou o 3-4 procenta a dostat se na třeba řekněme 20 Kč/EUR v horizontu pěti let. A jiná věc je, co se bude dít pokud měna skokově posílí o 20 procent. Ten původní potenciál totiž může kvůli tomuto neočekávanému razantnímu pohybu naprosto vyprchat a po těch třeba pěti letech nebude koruna na 20 Kč/EUR (kde mohla teoreticky být) ale někde úplně jinde...
      sf
      • To ano
        24.07.2008 14:19

        Souhlasím, že potenciál samozřejmě může vyprchat, když koruna posílí na určitou metu. Ale to většina obchodníků, kteří dnes nakupují miliardy korun, také ví. Přesto tu korunu kupují a už třeba znovu odstranili 1/3 důsledků verbálního atentátu pana Tůmy na Kč. ;-) To číslo 18 Kč za euro, které říkám, nemíním jako náhodný model. Je to můj odhad kursu, při kterém by růst českého HDP klesl na německou úroveň a při němž by důvody k posilování zmizely. Ale samozřejmě nikdo přesně neví, kde takový "kritický kurs" stojí. A je velmi pravděpodobné, že se přestřelí. Takže s číslem 18 Kč za euro jako férovým kursem je samozřejmě možné i to, že se nejdříve dostaneme na 15 Kč za euro. Ještě jednou: řeči o tom, jak rychle má koruna posilovat, nemohou udělat nic pro stabilizaci měny. Pokud někdo připustí, že má posilovat, tak bude posilovat rychle. Jediné, co by mohli pánové bankéři dělat, je říct, že 24 nebo 25 Kč za euro považují za správný a udržitelný kurs. Ovšem pokud to řeknou a za rok budeme na 20 Kč za euro, a to bez negativních dopadů na českou ekonomiku, což je dost možné, jejich názory budou pro legraci vrabcům na střeše. Proto si myslím, že by měli říkat realistické věci o spravedlivých cenách a kursech, akceptovat, že pohyby k seřízení správných obrátek mohou být rychlé, a varovat všechny, kterých se to může dotknout, že si takové rychlé pohyby ještě dokážou představit. Kdyby mě slušně upozornili před pár lety, že je to posilování opravdu na stole, nemusel jsem přijít asi tak o pár milionů, nechci nikoho děsit.
        • Re: To ano
          24.07.2008 14:35

          "Ovšem pokud to řeknou a za rok budeme na 20 Kč za euro, a to bez negativních dopadů na českou ekonomiku...". To si snad ani ve snu nelze přestavit. Už ta současná rekorní hladina prostě objektivně s ekonomikou zamává. Stačí počkat do podzimu. Další možné posílení o více jak deset procent v přístím roce by naši ekonomiku zlikvidovalo. Nedovedu si prostě přestavit, že by exportéři mohli přežít snížení příjmů za dva roky o třetinu...
          sf
          • Tlaky na ekonomiku
            24.07.2008 14:42

            Kdybyste měl veřejně dostupné důvěryhodné jméno, rád bych se s Vámi vsadil. Nevěřím moc ani tomu, že věříte tomu, co říkáte. Česko má stále dost výrazný přebytek obchodu, v poměru k HDP je srovnatelný, jako je americký deficit. A to jsou data stará jen několik měsíců. Slabý dolar nám nahrává ještě více, protože velká část dovozů je denominována v dolarech. Ačkoliv německé a jiné firmy naší zemi víceméně homogenizovali s Německem, tak máme nominálně asi o 40 procent nižší platy než v Německu. Je úplně snadno představitelné, že se na německou úroveň nominálních platů dostaneme během pár let, řekněme pěti let. A stane se tak kombinací růstu platů v Kč a posílení koruny. V podstatě je úplně jedno, který z těchto efektů bude rozhodující. Pokud by nějakými tlaky někdo zpomalil posilování Kč, například snížením úrokové míry, tak by to roztočilo inflaci a výhoda naší větší konkurenceschopnosti by klesala v podstatě stejně jako s posilující korunou. Inflace se mně zdá šeredně velká a ještě ji tímto způsobem zvětšovat by byla velmi nebezpečná hra. Každopádně tipuji, že někdy behem 5 let koruna dosáhne kursu 18 Kč za euro.
            • Re: Tlaky na ekonomiku
              24.07.2008 15:28

              Já prostě odmítám akceptovat tu představu, že současné posílení koruny vstřebá naše ekonomika bez problémů. Cesta ke kurzu 18 Kč/EUR za pět let tu možná teoreticky byla/je, ale ne tímhle způsobem.
              sf
              • Odmítejte vstřebat
                24.07.2008 20:31

                Tu představu vstřebávat nemusíte, hlavní ale je, co se stane v realitě. Reálná ekonomika takovou změnu vstřebala už asi 5x a byla by dost náhoda, kdyby zrovna teď to pošesté nešlo, zvláště když je Kč zjevně stále podhodnocená k euru. Pokud lze přežít nějakou změnu kursu za pár let, tak lze přežít i okamžitou. Všechny změny typu výroby, které se musí k tomu provést apod., se prostě provedou ihned. Nevidím na tom nic těžkého. Jde jen o pár vývozních produktů - většina produkce je stejně pro domácího spotřebitele a u té se kurs neprojeví vůbec - a dokonce i většina vyváženého zboží je více méně imunní proti podobným věcem, protože také potřebuje platit za vstupy, které se zlevní. Mezitím se lidem zlevní tisíce věcí jako rekreace.
                • Re: Odmítejte vstřebat
                  24.07.2008 22:07

                  Nevím v jakém oboru se pohybujete, ale export to asi nebude. To byste tyto problémy tak nebagatelizoval, protože jsou velmi výrazné a žádné "změny typu výroby" a podobné dobré rady od stolu situaci neřeší. A pokud si myslíte, že se "jde jen o pár vývozních produktů" tak se opravdu nemá cenu o ničem bavit. Naštestí aspoň vetšina pánů z ČNB s vámi tento názor nesdílí a považují současnou situaci za alarmující s tím, že do budoucna nám může způsobit velké komplikace. Současné posílení koruny se týká všech exportéru od nejmenšího až po Škodovku. Jedině kurzové zajištění z minula zatím blokuje výraznější projev negativního dopadu silné koruny.
                  sf
                • Re: Odmítejte vstřebat
                  24.07.2008 21:01

                  Dovolim si vstoupit do vasi debaty...jenom jeden primer, pokud vam nekdo snizi vyplatu o 20% behem 1roku(pri vasi, v zasade nezmenene ci minimialne zmenene produktivite, stejne tak jako v celem hospodarstvi) a vy budete mit rozpocet postaveny na max na snizeni o 5 % jelikoz splacite hypoteku, musite zivit deti atd...co udelate????Odpoved muze byt druhe zamestnani, ale den ma 24 hodin...stejne jako jakekoliv zvyseni efektivity prace ma sve casove limity a vetsinou se nedeje takto skokove(v ramci 1 roku) z pohledu makroekonomiky...
                  MilHann
        • Re: To ano
          24.07.2008 14:33

          Ještě jedna věc. Pokud bankéři přijmou, že by měli mluvit o spravedlivých kursech a nikoliv zdůvodnitelných trendech, jediný způsob, jak mohou pomoci zpomalení trendů, je říct něco, co si tak úplně nemyslí. Takže pokud si třeba se mnou myslí, že udržitelný kurs je někde kolem 18 nebo 20 Kč za euro a bojí se, že tam budeme za rok, mohou říct, že za správný kurs považují 22 Kč za euro. Chuť k ohromnému posilování vyprchá, ale zase se třeba o tolik nezmýlí. A mohou říct, že na 18 Kč za euro začnou tiskat a prodávat koruny, nebo vystrašit investory něčím, co odradí, ale co nikdy nebudou muset realizovat. Systematicky špatné odhady toho, jaký roční růst koruny česká ekonomika snese, ale nedělají vůbec nic dobrého pro důvěryhodnost slov centrální banky nebo jistých analytiků.
  •  
    24.07.2008 9:19

    Ono je taky docela důležité říct, od jakého data či z jaké úrovně začalo fundamentálně odůvodněné zhodnocování reálného kurzu. A tato informace mi zatím ode všech analytiků a dalších odborníků chybí.
    Milan
    • EUR/CZK + kom
      24.07.2008 10:21

      ...tak myslim, ze se staci podivat na grafy, od kdy je zhodnocovani vice nez 3-4%p.a.(pro mne osobne blize k te 4%hranice by byla ta hranice akceptovatelne appreciace) a to je neco kolem 3 let. Zda se, ze Na Prikopech si uvedomuji co je ve hre a to je velice dobre!!!
      MilHann
      • Re: EUR/CZK + kom
        25.07.2008 10:17

        z grafu uvidíme, jak se vyvíjel tržní kurz, ale jeho pohyby nemusí odpovídat fundamentu. Taky mohl v závislosti na jiných okolnostech oproti očekávanému fundamentálnímu posilování x let stagnovat nebo oslabovat. Ve výsledku poslední rychlé posilování koruny může jen dohánět toto zpoždění fundamentu.
        Milan
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university