Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Holman (ČNB): Pesimistický scénář prognózy ČNB se začíná naplňovat, agresivní snížení sazeb je možné

Holman (ČNB): Pesimistický scénář prognózy ČNB se začíná naplňovat, agresivní snížení sazeb je možné

14.01.2009 13:44

Pesimistický scénář prognózy ČNB se začíná naplňovat, uvedl dnes v reakci na listopadový propad průmyslové produkce (viz ZDE) vrchní ředitel a člen bankovní rady ČNB Robert Holman pro server Patria.cz s tím, že si dovede představit, že by ČNB na příštím zasedání přikročila k agresivnějšímu uvolnění měnové politiky a snížila klíčovou sazbu o 50 či více bazických bodů.

"Pokles průmyslové výroby je opravdu značný," uvedl Holman. "Domnívám se, že se pesimistický scénář prognózy ČNB začíná naplňovat." Pesimistický scénář poslední prognózy ČNB předpovídá letos zpomalení ekonomického růstu na 0,5 %, zatímco hlavní prognóza ČNB předpovídá růst HDP o 2,9 procenta. "Ještě pesimističtější variantu bych ale nevytvářel," uvedl v reakci na dotaz, zda existuje reálná možnost, že by i tento pesimistický scénář ČNB revidovala na ještě pesimističtější variantu.

Obdobným způsobem jako Hampl se dnes vyslovil i viceguvernér ČNB Miroslav Singer. "Vypracovali jsme alternativu s vědomím, že nevíme, jak hluboce se pokles poptávky projeví na našich exportních trzích," řekl podle agentury ČTK Singer. "A nyní to vypadá, že tato alternativa se naplňuje," dodal.

Zhoršující se stav české ekonomiky by tak mohl přimět ČNB, aby zasáhla dalším agresivním snížením úrokových sazeb ČNB. "Představit si to samozřejmě dovedu," uvedl Holman. "Já osobně se však nekloním k dalšímu příliš razantnímu snižování sazeb," dodal s tím, že by to mohlo "v současné situaci vyvolat silný odklon investorů od koruny a větší znehodnocení koruny by mohlo (na horizontu měnové politiky) zvýšit inflaci nad inflační cíl. Jsme v jiné situaci než třeba USA," upozornil. 

ČNB začala s razantním uvolňováním měnové politiky v listopadu loňského roku, když nejprve klíčovou dvoutýdenní repo sazbu srazila o 75 bazických bodů a v prosinci ji snížila o dalších 50 bps na více než dvouleté minimum 2,25 %. Příští měnové zasedání je na programu 5. února.

"ČNB udělala co mohla. Další snížení sazeb je možné, ale zázraky si od toho neslibujme," řekl dále Holman. Jiná opatření na podporu ekonomiky, než je snižování sazeb, však podle něj ČNB nechystá. "Neumím si představit, že bychom mohli nebo chtěli nějakými aktivistickými opatřeními podporovat ekonomiku. Myslím, že by to bylo kontraproduktivní," řekl Holman. Podle něj není ani nutná žádná výraznější podpora ze strany české vlády a pokud by vláda nějaká razantnější opatření na podporu ekonomiky chystala, měla by je s ČNB vzhledem k provázanosti rozpočtové a měnové politiky konzultovat.


Váš názor
  • Snížení prime rate hypoték
    15.01.2009 9:52

    Banky pořád ještě nesnižují a swapy padají. Doufám, že začnou, ať se už k tomu konkurenčně dotlačí, minulé snížení bylo týden před 18.12. zasedáním. Beru si hypo a pořád zpracovatelce musím vysvětlovat, že snížení je tržně na spadnutí, ať neposílá ještě mojí složku na schválovací oddělení(tam přidělí sazbu). Přeci nepodepíšu smlouvu o den dřív a pak budu platit léta o 500,- víc měsíčně a budu mít rozvrtaný koleno.Honem slevnit, nebo bude stávka grafůů.
    Bondy
  • AGGREGATE RESERVES OF DEPOSITORY INSTITUTIONS AND THE MONETARY BASE
    14.01.2009 16:51

    Ještě poznámka k tomu strménu vývoji báze M3, Jde sice o FED, ale je to silná světová ekonomika a zcelůa jistě to má rychlý vliv i na ECB a ČNB... : zde je odkaz: http://www.federalreserve.gov/releases/h3/Current/ . V této souvislosti by mě zajímalo, jak je možné že ještě v prosinci záporná čísla se tak rychle změnila na kladná... (v souvislosti s tím prudce roste právě "monetary base /5/".....)
  • limity M3, nové peníze jako dluh + úroky, je film Zeitgeist věrohodný nebo hloupý??
    14.01.2009 14:53

    Chtěl jsem se jen přeptat, zda je pravda, že agregát M3 se v nejbližší době (2009-2012) přiblíží svým teoretickým mezím. Tedy, že křivka začíná velmi strmě stoupat a její extrapolace ukazuje, že bude brzy konec. Mám na mysli např. "inverzní" grafy inflace a M3 - viz třeba druhý díl Zeitgeist - viz zde http://www.zeitgeist.xf.cz/ . V tom případě by ovšem světová krize byla opravdu přímo zabudovaná do peněžního systému a hledat nějaké jednoduché ekonomické řešení je pak - zdá se - čistý nesmysl. **/ /** A pak jsem se chtěl zeptat - v reakci na některé teze z výše uvedeného velmi pozoruhodnému filmu Zeitgeist Adendum (tj. 2. díl) - zda by (vím, jen teoretickým) řešením situace nebylo prosazení dvou tezí: 1) tisk (nebo výroba) nových peněz JEN na pokrytí sumy stávajího deficitu peněz (vycházím z teze z filmu, že peníze na úroky prostě neexistují a proto se musí vyrábět stále nové a nové viz inflace), 2) omezení nebo zákaz půjčování peněz na dluh (chápu, že je to momentálně zcela utopická vize). Jde mi jen o čistě teoretické řešení současného problému. - - - Protože, jak snad správně chápu (pokud ne, tak mě, prosím, opravte,) Nelze současnou světovou krizi řešit dalším a dalším půjčováním peněz, protože dojde k dalšímu a dalšímu zadlužování, tedy jen a pouze k akceleraci prohlubování krize. Ale možná se mýlím a vše je jinak, tak prosím znalejší alespoň o stručnou reakci a krátký návod, odkud začít přemýšlet... Nyní by mě zajímalo, zda se alespoň nějaké odpovědi na můj slušný dotaz dočkám... (?)
    • Re: limity M3, nové peníze jako dluh + úroky, je film Zeitgeist věrohodný nebo hloupý??
      15.01.2009 10:55

      Zdravim, jsem jenom laik, Zeitgeist sem nevidel, ale treba moje odpoved castecne pomuze. Neni mi moc jasny ten strop u M3 (kde by mel byt a proc), ale IMHO u M3 neni ani tak problem absolutni vyse jako jeji narust v case, cili derivace. V silne konjunkture je derivace vysoko, v depresi bude u dna ci dokonce zaporna (odepsani dluhu, cili zniceni penez). Resenim krize (ale jen docasnym) by urcite bylo zvysit M3, ale jasne, ze to je zase jen prilevani oleje do ohne. S tim napadem o zakazu uroku pri pujcovani bychom narazalili na nasledujici problem – nedochazelo by k efektivnimu presouvani kapitalu (napr. mam skvely napad na produkt, ale potrebuju penize na vyvoj, nikdo mi ale nepujci, protoze by z toho nic nemel). Dokonce ani stop stav na M3 by nebyl resenim. IMHO by se penize hromadili u nejuspesnejsich(u tech s vynikajicimi napady a nemeli by takrka zadnou konkurenci nebot, i kdyz by se nasel lepsi napad, nebyly by na nej penize), ostatni lide by chudli a chudli, nakonec bychom se stali vsichni otroky tech nejbohatsich. Rovnou rikam, ze reseni me zadne nenapda a tez souhlasim, ze soucasny ekonomicky system je neudrzitelny, anebo je, ale za cenu cyklu recese a konjunktury, kdy penize mizi a zase se generuji. Problem je, ze recese v poslednich 100 letech jsou umele potlacovany tim, jak jsou cim dale vice dostupnejsi pujcky. Driv si clovek pujcil treba jen na chleba, pozdeji na auto a dnes je normalni hypoteka na 20 let u kazde rodiny. Pak jeste prijdou hypoteky mezigeneracni (v Japonsku uz jsou) na 100 let a potom udelame co? Pak se tohle obri zadluzeni bude muset sfouknout a bude to recese xnasobne vetsi, nez jake zazivame v nekolika letych hospodarskych cyklech. Dejte vedet, jestli to dava smysl:-)
      Cedr
      • Kde hledat řešení krize?
        16.01.2009 2:31

        Díky za reakci. Myslím, že situaci v podstatě vidíme podobně. Nicméně ta základní otázka asi je, co lze regulovat a jak. Zatím žijeme ve světě, kdy po roce 1989 je slovo "trh" svaté a nelze na něj sáhnout. Najednou ale vidíme, že když přituhuje, tak čisté liberální ideje jdou do háje a najednou tu je stát, který privatizuje. Podle jakého klíče? Podle jakých pravidel? Argumentem bývá "národní zlato" (automobilky v USA nebo v Německu apod.) nebo že by masové propouštění bylo neúnosné. Pokud je problém v tom, že světová ekonomika zpomaluje tak se do peníze dají lít 1) buď shora - zachraňujeme banky, velké firmy - proto, aby lidé nepřišly o peníze, o práci atd., nebo 2) by bylo možné si představit, že by se do SPOLEČNOSTI lily peníze ZDOLA... Jak? PŘÍKLAD: Masivní státní dotace na zateplování bytů či domů (jak velký pozitivní makroekonomický efekt by to mělo na a) zaměstnanost - stavba velkého počtu továren na zateplovací byznys, b) saldo zahraniční obchodu - snížení nákupu plynu, c) domácí trh - ušetřené tisíce (i měsíčně) by lidé utratili ROZUMNĚ v domácí ekonomice... - Ale připadne mi, že je tu snad nějaká zastydla puberta, že takto SOCIÁLNĚ se "přece" ekonomicky neuvažuje. Zřejmě je to proto, že neexistuje patřičná lobby... Pokud by byla dobrá vůle takto uvažovat, jistě by se podobných EKONOMICKY SPRÁVNÝCH řešení našlo více. A jsem přesvědčen o tom, že efektivita takto PŮJČENÝCH peněz by byla vynikající. U masivní podpory té či oné banky, automobilky či sklárny si tak jist nejsem. Jinak j epodle mě hlavním problémem neustálý růst růstu. Myslím, že většina lidí - již i u nás - má hmotného majetku dosti. Co zcela jistě chybí, je např. čas na rodinu, koničnky a celkově zvolnění. Takže určitá krize ekonomiky by mohla napomoci nastartovat takovéto pozitivní trendy. Ovšem skupiny lidí, kteří dělají velký byznys a mají naplánované milionové či miliardové investice a následně i zisky budou proti... Takže je otázka, jak dlouho se bude zájem majority (90 %) podřizovat sice velmi pracovité a ambicioózní, ale přesto nepatrné minoritě (0,1-5 %), která finanční toky - vždy ve svém zájmu - řídí. Pokud by byl někdo názoru, že to je levicové uvažování, tak bych se rád zeptal, zda uvažovat pravicově znamená kašlat na společnost, nebo dokonce prosazovat se především na její úkor. Bohužel nám chybí určitý americký rys "my to dokážeme". V tom bychom se měli poučit a dát konečně sbohem tak mále českému "já". Ale zpět k problému. Myslím, že nějaký osvícený trh neexistuje, v globální době jsou nutné globální opatření. Je jen otázkou, KDO je dělá a v čím zájmu. A o tom se vůbec nemluví.
        • Re: Kde hledat řešení krize?
          03.02.2009 19:03

          oanove dekuji za vase nazory skoda ze nevzbudili vetsi pozornost
          PD
        • Re: Kde hledat řešení krize?
          16.01.2009 8:54

          Jasne, jinymi slovy: Jsme cim dal bohatsi, ale misto toho, abychom diky tomu pracovali stale mene, system nas nuti pracovat vice a vice, abychom aktivitou/spotrebou udrzovali neudrzitelne v chodu. No nic, zpet do prace, aby me nevykopli, nerad bych v dnesni krizi hledal novou praci;-)
          Cedr
  • Kinder Management
    14.01.2009 14:25

    2/3 ČNB je a a byla dětským pionýrským táborem. Singer a někteří další i ten co odešel jsou de fakto ještě dětmi. Bez zkušeností a životních zážitku. Vždyť zvýšení úrokových sazeb v létě je toho obrazem - žádná koncepce a směr, kam vítr tam plášť a to zvlášť pokud jde vítr od strýčka Klause (hlavně ta koruna...) ČNB je ubohou epizodou poklesu rozvoje naši republikya budoucího ekonomického rozpadu. Všechny s hořkostí v srdci zdraví Skalar.
    Skalar
    • Re: Kinder Management
      14.01.2009 18:17

      Naprázdno urážet, to by vám šlo, ale ve faktech už jste mimo. "Zvýšení úrokových sazeb v létě..."??? Tak možná 2007 :) Poslední zvýšení sazeb ČNB bylo v únoru 08 a zatímco ECB ještě v červenci 08 zvyšovala, ČNB měla už v srpnu koule na snížení, byť jen 25 bps.
      anti-skalar
      •  
        14.01.2009 19:21

        Děkuji za poznámku - v létě skutečne zvyšovala jen ECB. ČNB nezvyšovala hlavní úrokovou sazbu od února 2008 až do srpna. Ale držela v tomto období až do 8.8. tu nejvyšší možnou sazbu za poslední období, když FED už dávno (skoro rok) snižoval. Jsem pŕesvedčený, že žádné závažné rozhodnutí ČNB neudělá bez konzultace se strýčkem... Řeči o tom, že CZK vytváří polštář v současném období je hloupost a jednoznačně toto jde od strýčka. V obchodě s Německem jsme potřebovali slabší kurz v dobách když jsme exportovali v stovkách miliard CZK a teď při poklese exportu ta efektivita oslabování kurzu klesá. Jednoznačně odstranění a nebo silné eliminování měnového rizika je pro takovou malou ekonomiku v exportu prostě zásadní. Zdraví Tě Skalar
        Skalar
  • problém
    14.01.2009 13:51

    je v té velké odtažitosti ČNB od reálu. Rázné akce měly přijít před půl rokem. Když se podnikatelé ozývali, že je potřeba něco udělat pro záchranu. Ted už se nezachraňuje - ted se hasí. A to je pozdě. Zbydou trosky. Blahopřeji.
    Muff
    • Re: problém
      14.01.2009 17:13

      Domnívám se, že to si to všichni přestavují moc jednoduše a přeceňuje se význam sazeb ČNB. Že ČNB na schůzi rozhodne o sazbě a ekonomika bude zachráněna. Tady hlavně selhala vláda, měla např. snížit daně atd. atd..., to by podnikům pomohlo mnohem víc. A Kalousek ještě tak před 2 měsíci tvrdil, že u nás krize nebude, takže není potřeba nic dělat.
      viky
    • Re: problém
      14.01.2009 14:27

      Jen se potvrzuje školácká chyba, že ČNB svým váháním v 1 a 2 čtvrtletí loňského roku ponechala kurz koruny v rukou spekulantů, Tehdy se vláda hrdě bila v hruď - nás se to netýká - naše ekonomika je přece úžasná. Úpěnlivé volání exportéru, že se blíží katastrofa ve své aroganci vláda i ČNB naprosto ignorovala. Když došlo k 20% nárůstu měny behem pár měsíců, muselo být přeci zcela jasné, že dojde k vyklizení zahraničních trhů. Pak nastoupila krize a pokles poptávky a teď padají hlavy těm, které nechala vláda i ČNB před tím klesnou do kolen. Je však otázkou jestli to byla chyba nebo úmysl, chytráctví pro malou domů protože na neštěstí výrobců zase vydělaly a dále vydělají banky - musely a musejí firmy využívat kontokorenty, úvěry aby vůbec přežily a čím více tím lépe, alespoň pro někoho. OH
      Oh
    • Re: problém
      14.01.2009 14:07

      Střední a menší podnikatelé z toho nic nebudou mít. Přes snížení sazeb ČNB úrokové sazby bank pro podniky rostou. ČNB z tohoto pohledu pouze podporuje bankovní sektor, zlepšuje mu marže a sanuje případné ztráty.
      jerry
      •  
        14.01.2009 15:30

        Stoprocentne souhlasim s clankem oh.Vyroky Topolanka v cervenci ,ze exporteri jsou jakousi zajmovou skupinou byly naprosto mylne,kdyz nase ekonomika prakticky na vyvozu stoji.Clanky ktere ktere vychvalovaly spanilou jizdu koruny byly taky na nic.Jenom se obavam,aby po neustalem snizovani sazeb a naslednem zlepseni ekonomiky neprislo zase zvyseni a situace by se opakovala.Uz at je prijato euro.
        pino
        • Měna funguje jako záchranná brzda
          14.01.2009 16:28

          Já nevím, ale nelze si nevšimnout, že posilování koruny v posledních letech zbrzdilo prudký rozvoj ekonomiky, která se díky tomu neutrhla tolik za řetězu a nenarazila tak silně jako jiné. A naopak současné oslabování vytváří záchranný polštář, který nám pomáhá překonat současné kritické období. Kdybychom už loni měli EURO, tak jsme zažili nevídanou inflaci /posilující měna ji výrazně brzdila/ a zdražení energií a nyní zase bychom se potýkali s problémem obrovského tlaku na produktivitu v době velmi problematického odbytu. Vykřikovat, že za to může měna nebo ČNB je nesmysl. Podniky které se zvládly přizpůsobovat sílící měně a tlaku na produktivitu v době obrovské poptávky mají nyní šanci přežít. Ty které to nezvládly, by se položily tak jako tak.
          Hobbit
Aktuální komentáře
28.03.2024
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university