Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
E15: Bitva o Orco mezi minoritními akcionáři a vedením vrcholí

E15: Bitva o Orco mezi minoritními akcionáři a vedením vrcholí

20.04.2009 8:13
Autor: ČTK

Praha (ČTK) - Bitva o ovládnutí developerské společnosti Orco (138,76 CZK, 0,59%), kterou svádí menšinoví akcionáři s vedením firmy, vrcholí. Podle dnešního E15 jedná skupina akcionářů, věřitelů a držitelů dluhopisů realitní firmy Orko s investorem, který by umožnil shromáždění velkého balíku akcií této firmy. Pokud počet shromážděných akcií nedosáhne potřebných deseti procent, hodlají drobní akcionáři za pomoci dosud nejmenovaného investora zbývající podíl dokoupit na burze, píše deník.
 
Uplynulý týden se podle informací E15 na různých místech Evropy uskutečnila jednání, jejichž výsledkem má být shromáždění dostatečného počtu akcií potřebných k svolání mimořádné valné hromady firmy, či prosazení vlastních bodů na program valné hromady. To by drobným akcionářům umožnilo vyměnit vedení firmy, eventuálně ji za několik měsíců poslat do konkurzu. Na straně minoritních akcionářů se snaží působit například sdružení SOS Orco, které se snažilo oslovit především drobné retailové investory.

Vedení firmy však již nyní oznamuje, že k očekávanému střetu mezi drobnými akcionáři a vedením firmy nedojde. "Vzhledem k tomu, že nemáme auditované výsledky, nebudeme moci na dubnové valné hromadě loňské hospodaření projednat. Další setkání akcionářů svoláme v létě," řekl E15 senior viceprezident společnosti Orco Aleš Vobruba.

Deník informoval, že drobní akcionáři zatím nedisponují dostatečným množstvím akcií, aby mohli na valné hromadě prosadit odvolání vedení či další kroky. Podle lucemburského práva na to potřebují minimálně deset procent akcií. "Jednání s investorem jsou na dobré cestě. Do výroční valné hromady však menšinoví akcionáři již žádné kroky podniknout nestihnou," potvrdil listu jeden ze zdrojů blízký jednání.

Jednou z cest, kterou firma navrhuje, je výrazný pokles prostředků, které musí vyplatit právě majitelům dluhopisů. "Pokud by firma spadla do konkurzu, mohli by teoreticky vlastníci dluhopisů získat větší částku při její likvidaci, než kolik by za dluhopisy dostali, pokud přistoupí na návrh Orka," řekl listu další ze zdrojů. Majitelé dluhopisů však na valné hromadě vystupovat nemohou, proto potřebují podporu akcionářů.

Dva na sobě nezávislé zdroje E15 potvrdily, že v jednáních mezi minoritními akcionáři a vlastníky dluhopisů je velmi aktivní zakladatel pražské developerské společnosti Flow East James Woolf. Ten se v minulosti například zapojil do války investorů o pražský obchodní dům Kotva či fotbalovou Slavii a v současné době je aktivní na straně držitelů dluhopisů Orka, píše deník.

Orco se v roce 2008 propadlo do ztráty 390,56 milionu eur, což je zhruba 10,4 miliardy korun. V roce 2007 měla společnost čistý zisk 87,5 milionu eur (podle tehdejšího kurzu 2,2 miliardy korun). Orco na konci března požádalo v Paříži o soudní ochranu před věřiteli. Cílem opatření je urychlit strategickou a finanční restrukturalizaci společnosti. Orco se nyní nachází pod šestiměsíční ochranou francouzského úpadkového soudu a snaží se snížit své zadlužení.

Akcionářská struktura společnosti se v posledních týdnech mění. Podle agentury Bloomberg byla k pátku 17. dubna největším akcionářem Orka s 12procentním podílem společnost Orco Holding, přes kterou firmu v minulosti ovládal její zakladatel Jean-François Ott. Společnost Prosperita vlastnila k 9. dubnu 6,6 procenta akcií, Euro Strategic Holdings drželo téměř šestiprocentní podíl. Bernard Gauthier má přes dvě procenta akcií, stejně jako sám Ott přes svou další firmu Ott & Co, napsal dnešní E15.


Váš názor
  • Proxy
    20.04.2009 8:49

    oprava vynechaného řádku plná moc je na linku http://www.orcogroup.com/en/orco/corporatecontai/menucontent/investorsredesi/shareholderserv/agminformation nemusí být notářsky ověřená
    Bondy
  • Plné moci
    20.04.2009 8:42

    Zdravím, již mám plné moci k zastupování na VH 1450 ks akcií. Kdo mi chce dát další, nechť mě kontaktuje na 774276814, nebo hejkal.jan@seznam.cz Proces je velmi jednoduchý, vytiskněte si proxy na této stránce http://www.orcogroup.com/en/orco/corporatecontai/menucontent/investorsredesi/shareholderserv/agminformation ,nemusí být notářsky ověřená a předáme ji společně Vašemu investičnímu zprostředkovateli. Kdo se bojí, nesmí do lesa!! :) Honza
    Bondy
    • Zvažte, zda jen výlet bude stát za to:
      20.04.2009 10:52

      Valná hromada Orca bude jen formalita Orco oznámilo, že akcionáři nebudou projednávat výsledky firmy za rok 2008 na nadcházející valné hromadě 30. dubna, protože nebudou k dispozici auditované výsledky firmy. Valná hromada bude tudíž jen formální záležitostí. Mimořádná valná hromada bude svolána na léto. Menšinoví akcionáři údajně nemají 10% podíl potřebný k učinění změny na valné hromadě, uvedl to tisk E15.
      Harp.
      • Re: Zvažte, zda jen výlet bude stát za to:
        20.04.2009 12:11

        Prosperita 6,6%, Burda 2,7% SOS 3-8%?? to postačuje, plus Hejkal 0.013% zatím
        Bondy
        • To by mohlo stačit. :o)
          20.04.2009 12:37

          Ještě bych si ověřil body programu VH, zda je tam možnost odvolat představenstvo, případně, zda lucemburský kodex nebo stanovy umožňují doplnit program a kolik je k tomu třeba hlasů. Dalším trikem bývá, že se majoritní akcionáři domluví a "zapomenou" přijít na VH, která pak není usnášeníschopná.
          Harp.
    • Re: Plné moci
      20.04.2009 8:51

      http://www.orcogroup.com/en/orco/corporatecontai/menucontent/investorsredesi/shareholderserv/agminformation
      Bondy
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    Nebyla nalezena žádná data