Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vývoj v USA vedl k přesunu zájmu investorů od dluhopisů k akciím… a další zprávy z trhů dluhopisů

Vývoj v USA vedl k přesunu zájmu investorů od dluhopisů k akciím… a další zprávy z trhů dluhopisů

27.05.2009 9:58
Autor: 

Americké dluhopisy včera znovu oslabily. Po klidném začátku, kdy korigovaly část předešlých ztrát překvapila vysoká spotřebitelská důvěra, která obrátila pozornost od státních papírů k akciovým trhům. Přitom včerejší aukce 2letého dluhopisu byla nad očekávání přijata dobře. Poptávka přesáhla nabízených 40 mld. $ 2,94krát, tj. nejvíce od podobné aukce v září 2007. Z prodaného množství získali 54 % nepřímí investoři, tedy převážně zahraniční zájemci. Nálada vůči dluhopisům však zůstává převážně negativní, jsou obavy z množství nových emisí a v pozadí i možnost snížení ratingu celých USA. Celkově tak výnosová křivka vzrostla po celé délce a zestrměla, když na delším konci výnosy přidaly téměř 10 bps.

Dnes zveřejněný prodej existujících domů obrátí pozornost opět k realitám. Odhady jsou optimistické, stavby nových domů a stavební povolení ale nedávno zklamaly. Trh se bude muset znovu vyrovnat s novou emisí dluhopisů, dnes to budou 5leté papíry za 35 mld. $. Do Číny dnes také směřuje ministr financí, aby uklidnil tamní vládu, že Treasuries zůstávají dobrou investicí. Ranní obchodování v Asii začíná korekcí delších splatností. Vysoké výnosy vybízejí k opatrnosti, mohou být již pro investory zajímavé. Případná korekce bude ale zřejmě menší.

Evropské dluhopisy včera mírně ztrácely. Na trhu převážil zájem o akcie a obavy ze zvýšeného objemu nových emisí, jen dnes to budou 2leté německé za 8 mld. €. Proti dluhopisům hrál i vývoj v USA. Celkově však byly změny malé, výnosová křivka přidala po celé délce ale jen do 2 bps a mírně zestrměla. Větším výprodejům bránilo zvýšené geopolitické napětí po severokorejských jaderných pokusech.

Dnešní indexy francouzské důvěry by měly ukázat zlepšující se náladu. V průběhu dne zveřejňovaná inflace z některých spolkových zemí a odpoledne z celé SRN jistě také potvrdí, že obavy z inflačních tlaků nejsou na místě. Dnešní scéna pro dluhopisy se tak zdá být zpočátku opět nepříznivá, stávající výnosy s nízkou inflací nebránící dalšímu snížení sazeb ale mohou být již pro některé investory zajímavé.

Česká výnosová křivka v úterý na málo likvidním trhu zestrměla, když výnosy klesly po celé délce křivky. Domácí scéna byla bez výraznějších impulzů, při poklesu i domácího akciového trhu může být důvodem očekávané snížení sazeb po komentářích centrálních bankéřů z minulého týdne.

Dnešek je opět bez čerstvých čísel. Včera po uzavření trhu ministr financí E. Janota opět zdůraznil, že ČR čekají po řadu let vysoké deficity státních rozpočtů. Pro příští rok předpokládá potřebu financování na 260 mld. , pokud parlament schválí jeho návrh rozpočtu s deficitem 165 mld. (+ cca 100 mld. na refinancování). Letos by se pak potřeba financování mohla vyšplhat na 280 mld. . Ministerstvo zatím počítá s letošním poklesem HDP o 2,3-2,4 %, sám ministr nevylučuje propad o 3 % i více. Deficit rozpočtů by mohl dosáhnout až 5 % HDP v roce 2010 a zvolna klesat na 4,8 a 4,2 % v roce 2012. Pokud jde o emise, letos stát emituje ještě dluhopisy za 100 mld. včetně emise pro drobné investory. Zmíněné vyjádření ministra by pak mělo být dnes pro domácí dluhopisy negativní. 

(ČSOB - Denní finanční zpravodaj)

Celou denní analýzu si můžete stáhnout ve formátu PDF v sekci Měny & Sazby -> Výzkum -> Analýzy. Klienti Patria Plus si mohou nastavit automatické zasílání této analýzy e-mailem.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data