Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Trochu odstupu prosím…

Trochu odstupu prosím…

21.07.2009 8:22
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Ve Spojených státech - a nejenom zde - je v plném proudu tzv. „výsledková sezóna“ za druhé čtvrtletí letošního roku. Pro nezasvěceného jde o téměř nekonečný sled údajů o ziscích, ztrátách a tržbách té které firmy, doplněný o komentáře analytiků a komentátorů. Nadprůměrná pozornost se v posledních dvou čtvrtletích věnuje zejména bankovnímu sektoru – jako kdyby banky byly těmi, které nás z toho marasmu (do něhož jsme zejména kvůli nim spadli) dokázaly vytáhnout. Zcela výsadní postavení má potom americká banka Goldman Sachs (160,03 USD, 2,03%), na jejíž výsledky se čekalo jako na příjezd papeže. Nechci teď opakovat stokrát omletou informaci, že výsledky byly nad očekávání dobré. Nominálně ano, veřejnost však nemusí nezbytně dostávat plnou, resp. nezkreslenou informaci. Pokud si od toho všeho mediálního humbuku necháme trochu odstupu zjistíme, že značná část těch skvělých výsledků může být připsána nikoli volnému trhu, ale americkému bankovnímu socialismu. Jak trefně poznamenává Matt Taibbi pro magazín Rolling Stone (?!), americká administrativa vytvořila masivní podpůrný mechanismus pro banky, které místo pumpování poskytnutých peněz zpět do ekonomiky na nich jednoduše sedí.

Matt Taibi proto poměrně přesně cituje seznam „pobídek“, které pomohly k tak skvělým výsledkům Goldman Sachs:

- „Záchrana AIG“: Pokud by bylo AIG (13,46 USD, -0,44%) povoleno vstoupit do bankrotu, Goldman Sachs by zde již pravděpodobně nebyl – v okamžiku záchrany AIG totiž tato pojišťovna dlužila bance přibližně 20 miliard dolarů. Místo toho bývalý ministr financí Hank Paulson (a kromě jiného taky bývalý CEO Goldman Sachs) promptně inicioval záchranu AIG v objemu 80 miliard dolarů, z níž bylo 12,9 miliardy okamžitě posláno na účty Goldman Sachs. Bance samotné se navíc podařilo ve formě kolaterálu získat z AIG aktiva v hodnotě 5,9 miliardy.

- „TARP“: Ačkoliv Goldman Sachs splatil 10 miliard dolarů, které dostal od americké vlády, vláda stále drží warranty na jejich akcie a má tak alespoň teoretickou možnost korigovat rozhazovačnou politiku banky.

- „Temporary Liquidity Guarantee Programme“: Goldman Sachs se loni přeměnil z investiční banky na bankovní holding a získal tak přístup k programu likviditního polštáře, poskytovaného FDIC. Možná budeme tvrdit něco samozřejmého, ale investiční banka není komerční banka a pouhá nominální změna jejího statusu s tím nic neudělá. Ještě o chloupek větší cynik by se mohl ptát, jak se může firma bez klientských depozit (navíc nesplňující většinu pravidel Basel II) vůbec kvalifikovat jako banka…

- „Vládní programy“: konverzí na bankovní holding se Goldman Sachs stal současně potenciálním příjemcem fondů z programu TALF.

- „Splácení prostředků z programu TARP“: banky, které obdržely státní pomoc, byly přinuceny vydat nové akcie. To byla navýsost dobrá zpráva pro hlavní aranžéry emisí na Wall Street, kteří si za podobnou radovánku obvykle účtují až 7% poplatek (mimochodem, GS za poslední čtvrtletí vydělal na úpisu akcií pro klienty 736 milionů dolarů).

Trocha odstupu nikdy neškodí.

Hezký týden přeji,


Váš názor
  • To bude Dlouhý
    23.07.2009 8:04

    Kdo zastupuje GS v ČR? To je na Dlouhý povídání :))
    Bondy
  • GS
    22.07.2009 14:25

    Ještě jsem chtěl dodat k tomu případu s Alejnikovem, nešťastník, zřejmě ho nečeká dlouhý život za to, že šlohnul a vynesl tak na světlo boží svému bývalému chlebodárci tu finanční zbraň hromadného obchodování. Myslím, že spoustu drobných spekulantů by zajímali konkrétní podrobnosti k tomuto, dáli se to tak nazvat obchodnímu systému provozovaném GS. Vím, že to asi nebude možné, ale pokud by se panu Žabžovi podařilo alespoň špetku informací vyslídit, rád si o tom něco počtu. Moc by mne zajímalo jak obchodují velcí kluci ve velkém.
    jan
  • GS
    22.07.2009 13:44

    Příspěvky pana Žabži si vždy rád přečtu, je to smutné, ale bohužel pravdivé. Tak už to holt na tom světě chodí, zvláště u vyvolených finančních gangsterských spolků GS, co mají tu opovážlivost nazývati se bankou. Japonská Yakuza je proti nim neškodný spolek zahrádkářů.
    jan
  •  
    21.07.2009 18:20

    Pane Žabžo, kde spatřujete příčiny nedávné krize? Jak byste krizi řešil Vy? Jak si vysvětlujete překvapivě vysoké zisky ostatních společností, nejen Goldman Sachs?
    Filip
  • Velmi pěkné
    21.07.2009 14:19

    Taibbi to napsal opravdu dobře - originále zde: http://www.rollingstone.com/politics/story/28816321/inside_the_great_american_bubble_machine/print ...... Ještě bych doplnil následující článek: ttp://zerohedge.blogspot.com/2009/06/goldman-sachs-engineering-every-major.html ..... ..... Mimochodem, všimli jset si, že poté, co Alejnikov ukradl ten SW klesl podíl GS v automatickém obchodování na NYSE z 50-60% na NULU???
    Jan Dvořák
    • Re: Velmi pěkné
      21.07.2009 16:58

      muzu vedet jak jste se k temto info dostal? rozklicovat obchody od GS? vlastne od kohokoli?to jste celkem borec
      xtrader
      • Jde o placený report
        21.07.2009 19:19

        Já to neklíčoval. Informaci mám z placeného reportu zaměřeného na makroekonomickou analýzu trhů, jehož jsem předplatitel :-)
        Jan Dvořák
  • Opravdu dobre
    21.07.2009 13:54

    Pane Zabza, gratuluji, neni mnoho pisicih kolegu, kteri jsou schopni napsat citelny clanek obsahujici takove mnozstvi fundamentalnich informaci. Domnivam se, ze vsichni, kteri chteji nebo se snazi delat komentare (vcetne tech na Patrii.cz) by se od vas mohli mnohemu priucit!!! Jen tak dale.MilHann
    MilHann
  •  
    21.07.2009 8:47

    Zdravím Vás pane Žabžo, nezbývá než opět pogratulovat k jasně a výstižně popsané realitě. Škoda, že 80% lidí na fin. trzích jsou naprostí analfabeti a slyší, jen to, co chtějí slyšet. Ale s tím se musíme holt vyrovnat. Ještě musí nahnat do ohrady poslední bejky............
    charlie1980
    • GS
      21.07.2009 9:22

      Dobrý den pane Žabžo, jako vždy perfektní. Škoda, že nepíšete častěji. P.S. GS je provařená jako nudle, třeba její "nezávislé" a s trhem "nemanipulující" prognózy cen ropy jsou nezapomenutelné.
      /eye/
Aktuální komentáře
26.04.2024
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university