Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Co tím vlastně mysleli?

Co tím vlastně mysleli?

17.08.2009 11:40
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Každé měnové zasedání americké centrální banky Fed je provázeno dvěma otázkami – „co udělají“ a „co řeknou“? Zatímco na tu první lze odpovědět relativně snadno již před samotným zasedáním (Fed jen málokdy trhy překvapí), ta druhá je z mnoha ohledů podstatně zajímavější. Z textu prohlášení se mnoho účastníků kapitálového trhu snaží odhadnout, jak to Fed „vlastně vidí“ a co se dá očekávat pro budoucnost. Pojďme se k nim v mírně nadnesené formě připojit. Laický překlad s použitím selského rozumu následuje kurzivou vždy hned za textem skutečného prohlášení.

„Informace získané od posledního zasedání Fedu v červnu naznačují, že ekonomická aktivita se začíná vyrovnávat.“ – Ekonomika se již neřítí střemhlav dolů, míra jejího propadu se zpomaluje.

„Situace na finančních trzích se během posledních týdnů dále stabilizovala.“ – Banky i nadále nepůjčí ani dolar, vesele si s penězi získanými od daňových poplatníků hrají na burze nebo za ně kupují státní dluh a v mezidobí vykazují skvělé výsledky.

„Spotřeba domácností vykazuje známky stabilizace, stále je však podvázána poklesem zaměstnanosti, pomalým růstem příjmů, snižujícím se efektem bohatství z nemovitostí a špatným přístupem k úvěrům.“ – Spotřeba domácností nevykazuje absolutně žádné známky stabilizace, na retail můžeme pro nějakou dobu úplně zapomenout. Ti jsou rádi, že jsou rádi.

„Podniky stále snižují objem dlouhodobých investic a propouští zaměstnance. Na druhé straně se jim daří srovnávat míru zásob s reálnou úrovní prodejů.“ – Podniky jsou rády, že prodají sklady plné loňských modelů za méně než outletové ceny. Pokud to tedy prodají vůbec.

„Ačkoliv očekáváme, že ekonomická aktivita zůstane ještě dlouho poměrně slabá, Fed se domnívá, že kombinace zásahů na podporu finančních trhů a jejich institucí, fiskální a monetární stimuly společně s tržními mechanismy pomohou k postupnému oživení udržitelného ekonomického růstu při zachování cenové stability.“ – Narvali jsme do trhu kolosální množství peněz, které jsme si natiskli tak nějak „ze vzduchu“. Teď se jenom modlíme, abychom ten papiňák dokázali včas zchladit a on nám místo toho nebouchnul do obličeje.

„Za těchto okolností Fed zaměstná všechny dostupné prostředky na podporu ekonomického oživení, při zachování cenové stability. Fed proto ponechává sazbu „Fed funds rate“ na úrovni 0-0,25 % a nadále předpokládá, že podmínky v ekonomice ospravedlní ponechání této sazby na současné úrovni po poměrně dlouhou dobu.“ – Vaše hotovost nemá absolutně žádnou hodnotu, úrok je nula. Proto běžte, kupte si nějaké jiné finanční aktivum pochybné hodnoty a pomozte nafoukout další kolosální bublinu.

„Federal Reserve nadále nakupuje státní dluhopisy v objemu až 300 miliard dolarů. Ve snaze zajistit minimální dislokaci trhu, míra těchto nákupů se bude pomalu snižovat a celý program bude ukončen ke konci října.“ – Když už si ten toxický odpad s názvem „U.S. Treasury Bond“ nekoupí Číňani (kterým konečně došlo, co je to vlastně zač), musíme si to koupit sami. Tedy, my ne, ale daňový poplatník. Dobře mu tak.

Hezké léto přeji,


Váš názor
  • FET
    19.08.2009 17:44

    :-):-):-) opět dost dobrý komentář, skvěle jsem se pobavil, díky pane Žabžo. Pánové z FETU by vás měli okamžitě zaměstnat jako svého tiskového mluvčího, pro vaši schopnost sdělovat srozumitelně prostému lidu jejich zakódovaná poselství. Oni samozřejmě vědí, že to co dělají není dlouhodobě udržitelné. Zní to sice neuvěřitelně, ale FET může opravdu skupovat americké dluhopisy v jakékoli výši a dokud ho to bude bavit, když to nikdo jiný nekoupí. Disponuje svým způsobem neomezeným kreditem, přestože je virtuální. Achjo, kéž by mi ten FET patřil, takové bezrizikové podnikání by mne určitě bavilo :-) Amerika je ale pořád bohatá země a ty „šitové U.S. Treasury Bond“ se stále dají směnit za něco reálného. Takže v budoucnu, až se jednoho dne prostí Amíkové vzbudí, tak zjistí, že už nejsou svobodnými občany Spojených Států Amerických, ale že mají tu čest býti majetkem jediné firmy v zemi - Federálně Reservních Států Amerických a tím bude konečně završeno vítězství komunismu i v baště imperialismu:-)Holt o vklad v bance můžete přijít, ale o dluh, o ten nikdy, i kdyby ho měli splácet vaši pravnuci.
    jan
  •  
    18.08.2009 6:45

    Opravdu poněkud nadnesené
    L.H.
    • Nadnesé
      18.08.2009 8:48

      Máte pravdu. Oficiální věty FEDu jsou opravdu nadnesené
      ferda
  •  
    17.08.2009 21:55

    Je to super :-D
    Lenka
  •  
    17.08.2009 15:55

    Velmi hezké.
    RomanPilisek
  • Moc pěkný článek...
    17.08.2009 14:11

    ...tak mě napadlo, že by se mohlo upravit rčení "Lžou jak když tiskne", na "Lžou jak když FED tiskne".
    DeGuise
  • Yeeah, we can! :-)))
    17.08.2009 13:30

    Žabáku bravo, skvělý článek!
    Plachý
  • Komentáře pana P.Žabži
    17.08.2009 13:14

    se mi opravdu líbí. Dokonce už poznám jeho styl po prvních větách a jen pro jistotu se mrknu dolu, kdo to napsal. Pěkný den!
    jede
  • A co nasi (vladni)experti
    17.08.2009 12:00

    Pane Zabzo, opravdu vystizne a gratuluji. Jenom mne pri cteni techto radku napadlo, ze v/o CR se to ani neda napsat, jelikoz chybi jakekoliv seriozni dokumenty verejne a snadno dostupne a diskutovatelne z urovne vlady (CNB se snazi). Hezky den
    MilHann
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    9:30DE - PMI v průmyslu
    10:00EMU - PMI v průmyslu
    14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
    16:00USA - Prodeje nových domů