Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bernanke vyzval USA a Čínu ke krokům proti obchodním nerovnováhám

Bernanke vyzval USA a Čínu ke krokům proti obchodním nerovnováhám

19.10.2009 18:15
Autor: ČTK

Santa Barbara (ČTK) - Šéf centrální banky USA Ben Bernanke dnes vyzval americkou vládu, aby snižovala obří rozpočtové deficity. Na Čínu apeloval, aby přiměla obyvatelstvo více utrácet. Tyto protisměrné kroky by výrazně přispěly k omezení globální nerovnováhy v obchodních bilancích a tocích investic, které podpořily vznik nedávné finanční krize, řekl Bernanke na konferenci v kalifornské Santa Barbaře.

"S oživováním globální ekonomiky a obchodu se mohou znovu vyostřit globální nerovnováhy," prohlásil Bernanke. "Chceme-li dosáhnout vyváženého a trvalejšího ekonomického růstu a snížit rizika finanční nestability, musíme zabránit stále vzrůstajícím a neudržitelným nerovnováhám v obchodě a kapitálových tocích," dodal šéf Fedu.

Spojené státy musí podle Bernankeho posílit domácí úspory a nejefektivnější cestou k tomu je "ustavit udržitelnou fiskální trajektorii, ukotvenou zřetelným závazkem k podstatnému snížení federálních deficitů". Federální rozpočtový deficit ve fiskálním roce do konce září vystoupil na rekordních 1,42 bilionu dolarů (zhruba 24,5 bilionu Kč) z loňského schodku 459 miliard dolarů.

Země s vysokými obchodními přebytky jako Čína a další asijské ekonomiky musejí zajistit, aby domácí spotřebitelé více utráceli a aby jejich ekonomiky nebyly tak závislé na exportu, uvedl Bernanke. Dosavadní asijská politika podpory exportu by podle něj mohla vést k novému růstu nerovnováh, které podle ekonomů přispěly k americké bublině na realitním trhu, a tím k následné finanční krizi.

Realitní bublinu zčásti nafukoval příliv peněz z Číny. Ta své obchodní přebytky s USA investovala do velké míry do nákupů amerických státních dluhopisů. Přebytek peněz v USA pak nutil centrální banku udržovat politiku nízkých úrokových sazeb, které podporovaly úvěrový boom.


Váš názor
  •  
    22.10.2009 22:07

    Doufám, že "diviči" nekladou na své 'teorie' (své) peníze...
    Kalka.
  • tak nevím co je co
    20.10.2009 10:43

    Tomu poslednímu odstavci tak nějak těžké rozumět. To asi schválně, možná se hledá beránek. Proč ty dluhopisi prodávali, když peněz měli dost a jejich přebytek nutil Fed k nízkým sazbám? Co je to za hloupost. Nikdy jsem neslyšel o nikom, kdo prodává dluhopisy protože má hodně peněz a ani jsme neslyšel o CB která snižuje úrokové sazby, když je přebytel likvidity. Tohle je poslední dekáda ve které dolar oškube svět, aby zaplatil vlastní chyby.
  •  
    20.10.2009 6:42

    Som zvedavy, ci Cina pristupi konecne na zhnodotenie juanu. Je to vyrazne umely kurz - pri tak silnych prebytkoch v ocbhodnej bilancii. Co sa tyka poslednej vety. Je to take vyvinovanie. FED moze predovsetkym za bublinu sam. Likvidita sa da z trhu odcerpavat. Na druhej strane je pravda, ze i ked by FED drzal urokove sadzby vysoke, Cinania by aj tak mohli nakupovat americke dlhopisy ako sialeni a de facto by tak negovali prisnejsiu monetarnu politiku FEDu prostrednictvom dlhopisoveho trhu, kde by masivnymi nakupmi znizovali vynosy z US Treasuries, akurat by to bolo len pre USA drahsie z hladiska vysky kuponov. Asi sa FED a americka vlada drzali toho, ze "ked to tak velmi chcu, tak im toho napredavajme co najviac a za co najnizsi vynos, na co im platit viac".
    S.V.M
  • Poslední věta článku
    19.10.2009 23:34

    Přiznám se, že nechápu tu poslední větu, že přebytek peněz z Číny nutil FED udržovat nízké úroky. Snad se úroky snižují ve chvíli, když je peněz na trhu nedostatek, nebo ne? Proč drželi úroky dole, když měli tedy peněz dostatek? Taky nevím jak mohl čínský vývoz nebo nákup treasury bonds přispět k nafouknutí realitní bubliny. Jak to spolu souvisí? Jako příčinu "bubliny" vidím nedisciplinovanost FEDu, spotřebitelů a poskytovatelů hypoték. To už je na tom FED tak mizerně, že svádí svoje selhání na Číňany?
    PavelV
    • Re: Poslední věta článku
      20.10.2009 0:07

      Zarazilo me to stejny. Jsou dve moznosti. Bud uz si z nas politici a ekonomove udelali takovy ovce, ze uz nam bez uzardeni predhazujou i ty nejvetsi hovadiny a nebo je na tom ekonomie jako veda tak zle, ze cokoliv se da vysvetlit jakkoliv. Snad to je jen spatne prelozeny z originalu...
      Cedr
      •  
        22.10.2009 22:28

        Ciste „technicky“ - Cina vyveze zbozi a obdrzi $, za ne nakoupi treasuries, ktery nesou nejaky urok, tim po nich stimuluje poptavku, ktera tlaci urokovou sazbu dolu na novy bod rovnovahy (samozrejme do toho promluvaji i dalsi atributy jako inflacni ocekavani apod.)... Dalsi veci pak je provazanost trzni urokove miry, "sazeb" FEDU a kuponu u ruznych typu tech dluhopisu (1Y,3Y,5Y,10Y...30Y)...
        First Knight
        •  
          22.10.2009 22:35

          No a tom se prave preme - o te provazanosti mezi sazbou bondu a sazbou FEDu. Proc by klesajici urokova sazba bondu mela taky tlacit na sazbu, za jakou pujcuje FED bankam? Jediny, co podle me tlaci na sazbu FEDu je skutecnost, ze to tam vedou sefove komercnich bank, kteri si chteji levne pujcovat. To je panecku tlak.
          Cedr
    • Re: Poslední věta článku
      19.10.2009 23:52

      Svatá prostoto...
      Kalka.
Aktuální komentáře
26.04.2024
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university