Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
OECD zvýšila odhad růstu vyspělého světa v roce 2010, varuje českou vládu před úskalími rozpočtu

OECD zvýšila odhad růstu vyspělého světa v roce 2010, varuje českou vládu před úskalími rozpočtu

19.11.2009 11:47
Autor: ČTK

Text byl doplněn:

Paříž (ČTK) - Ekonomiky 30 zemí vyspělého světa příští rok vzrostou o 1,9 procenta, růst však po letošním propadu o 3,5 procenta zůstane zřejmě nestabilní. Předpověděla to v dnešním pololetním výhledu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která tak zvýšila svůj odhad z červnové prognózy 0,7 procenta. Pro Českou republiku i pro Slovensko OECD čeká napřesrok oživení s růstem shodně o dvě procenta.
 
"Ve většině ekonomik OECD bude růst pravděpodobně kolísat kolem skromné úrovně," uvedl k nové prognóze hlavní ekonom OECD Jorgen Elmeskov. "Máme teď scénář, kde jsme se vyhnuli katastrofě, stále však to je scénář s pomalým růstem a vysokou nezaměstnaností. Až později bude oživení dostatečně silné na to, aby začalo snižovat nezaměstnanost," dodal.

Spolehlivější oživení čeká OECD až přespříští rok, kdy by všech 30 členských zemí mělo zaznamenat růst o 2,5 procenta. Spojené státy, které jsou největší ekonomikou světa, po růstu o 2,4 procenta v roce 2010 další rok expanzi mírně zrychlí na 2,8 procenta. Země eurozóny posílí příští rok jen o 0,9 procenta, další rok však porostou o 1,7 procenta. Ještě v červnu, kdy globální recese spěla pomalu k závěru, OECD odhadovala pro USA příští rok růst jen o 0,9 procenta a pro eurozónu nulu.

Zdrojem síly budou pro vyspělé země ekonomiky mimo OECD, zejména v Asii a z nich zvláště Čína, uvedla OECD, k níž v Asii patří jen Japonsko a Jižní Korea. Čína po letošním zpomalení růstu na zhruba osm procent zrychlí na více než deset procent, Indie příští rok posílí o 7,3 procenta a Brazílie o 4,8 procenta. S oživením ekonomiky se obnoví i růst světového obchodu, který po letošním propadu o 12,5 procenta vzroste napřesrok o šest procent a další rok o 7,7 procenta.

Pro českou ekonomiku organizace čeká v roce 2011 zrychlení růstu na 2,8 procenta. K postupnému oživení zde podle OECD povedou zvýšené investice a zahraniční poptávka, brzdou růstu však bude slabá domácí spotřeba.

OECD upozorňuje, že českým vládám po dvou podpůrných balíčcích již nezbude prostor pro další zvyšování výdajů a rozpočtového deficitu. Na příští rok jsou sice schválena opatření ke snížení schodku, rozpočtovou konsolidaci však budou dlouhodobě brzdit rozsáhlé nevyřešené výdajové problémy ve zdravotnictví, sociální oblasti a důchodovém systému.

"Prognóza OECD reflektuje mírné zvýšení optimismu na trzích i v ekonomice. Hlavním předpokladem prognóz pro země střední Evropy je zlepšený výhled pro eurozónu," reagoval analytik Patria Finance David Marek. Varování podle něj přináší odhady rozpočtových schodků, a to nejen v českém případě. Evergreenem hodnocení ČR je výzva k řešení problémů důchodového systému a financování zdravotnictví, dodal.

Pro Slovensko odhaduje OECD v roce 2011 výrazné urychlení ekonomického růstu na 4,2 procenta. Země bude těžit zejména ze zlepšení světového obchodu a obnovení přílivu přímých investic. I Bratislava však bude stát před nutností výrazně omezovat rozpočtové deficity.

Elmeskov doporučuje, aby v nynější situaci centrální banky nechávaly úrokové sazby na nízké úrovni a bránily se zejména riziku deflace. Vlády by se podle něj již neměly pouštět do nových stimulačních programů a naopak pracovat na plánech snižování deficitů a zadluženosti tak, aby se mohly začít uplatňovat hned, jak začne plné oživení.

Stav veřejných financí ve vyspělém světě je po finanční krizi a recesi žalostný a hrubý vládní dluh 30 členských zemí by v roce 2011 mohl v průměru překročit 100 procent HDP, tedy ročního výkonu ekonomiky, upozornila OECD. "Zastavení tohoto úpadku je rozhodně nutné a vyžádá si fiskální konsolidaci, která bude ve většině případů podstatná a v některých drastická," uvedla organizace.

Co se týče trhu práce, zde OECD čeká příští rok další vzestup průměrné míry nezaměstnanosti u 30 členů na devět procent z letošních 8,2 procenta. Další rok by mohla nezaměstnanost mírně klesnout na 8,8 procenta. V USA má nezaměstnanost ještě nějakou dobu růst nad nynějších deset procent a pro celý příští rok se má zvýšit na 9,9 procenta z letošních 9,2 procenta. V eurozóně však z letošních 9,4 procenta vzroste na 10,6 procenta a v roce 2011 dokonce na 10,8 procenta.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m