Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ekonomika se zotavuje; co je „normálem“?

Ekonomika se zotavuje; co je „normálem“?

27.01.2010 11:28
Autor: Redakce, Patria.cz

Velká recese přiměla řadu expertů k obavám o dlouhodobý růstový potenciál Spojených států. Současné průzkumy mezi ekonomy z Wall Street však ukazují méně pesimistický pohled. „Nový normál“ se nakonec nemusí stát novou normou. Přinejmenším si to myslí řada ekonomů z Wall Street, kteří nevěří teoriím Billa Grosse a Mohameda El-Eriana z vedení společnosti Pimco (Pacific Investment Management Co.). Ti se domnívají, že USA čeká dlouhodobý pomalý růst na průměrné úrovni 2 % ročně. Medián předpovědí 46 ekonomů dotazovaných v průzkumu agentury Bloomberg ale ukazuje, že očekávání reálného růstu spojeného se stabilní inflací dosahují 2,5 %, což odpovídá průměru uplynulých 20 let.

Ačkoliv se rozdíl půl procentního bodu může zdát málo, za čas dojde k velkému rozdí1u a to zvláště pro investory. Expanzí ve výši 2,5 % ročně namísto 2 % by 13 biliónová americká ekonomika za pět let vzrostla o dalších téměř 400 miliard dolarů, což se přibližně vyrovná HDP Argentiny.

Takový růst by se zřejmě projevil také ve vyšších výnosech a ziscích společností. Kevin Gardiner, šéf investiční strategie v Barclays Wealth, uvádí, že zhodnocení investic do akcií se historicky pohybovalo kolem 7 %. „Po určitou dobu bude zřejmě nad touto úrovní,“ zmiňuje. To by znamenalo o dost vyšší zhodnocení než 5 % očekávaných společností Pimco, která spravuje největší dluhopisový fond na světě.

Investoři na tento optimističtější výhled sázejí. Akciový index Standard & Poor's 500 je od začátku května, kdy Gross a El-Erian zveřejnili svoji předpověď, výše o 27 %. Také vláda doufá v návrat k historickému trendu. Míra růstu odpovídající „novému normálu“ by pro Obamovu vládu a Kongres znamenala obzvlášť špatnou zprávu, protože se vyrovnávají s rozpočtovým deficitem, který by měl v letošním fiskálním roce dosáhnout téměř 1,4 bilióny dolarů. Rychlejší růst znamená vyšší daňové příjmy, zmíněný deficit by šlo tudíž snáze pokrýt.

Vloni na jaře se ekonomika stále pohybovala na dně, když představitelé z Pimco uvedli, že delší období silnější vládní regulace a nižších spotřebitelských výdajů na následující léta zbrzdí růst. V prvním čtvrtletí roku 2009 HDP poklesl o 6,4 % a nezaměstnanost dosáhla svého 26letého maxima. Ale ačkoliv míra nezaměstnanosti nadále roste a v říjnu dosáhla 10,1 %, federální stimulační program ve výši 787 miliard dolarů, který začal působit v únoru, napomohl ekonomice ve třetím čtvrtletí k růstu o 2,2 %. A HDP čtvrtého čtvrtletí podle společnosti Macroeconomic Advisers zřejmě dosáhne 5,6 %.

Za hlavní důvod tohoto vývoje lze považovat fakt, že společnosti, které během recese snížily zásoby, je v současnosti opět obnovují, aby mohly uspokojit zvýšenou poptávku. Avšak El-Erian zmiňuje, že tento zvrat má pouze dočasný charakter. „Po skoku způsobeném pohybem zásob očekáváme roční tempo růstu na úrovni 2 %,“ říká. „Americké ekonomice bude trvat roky, než se dostane na takovou úroveň HDP, jakou měla před krizí.“

I na Wall Street se najdou tací, kteří tento pesimismus sdílejí. Drew Matus, ekonom v Bank of America Merrill Lynch, předpovídá, že s pokračujícím oživením zažijí USA rychlejší růst, jeho tempo se však následně zpomalí. Jeho společnost se domnívá, že potenciální růst bude na úrovni 2,25 %, „v zásadě ne rozdílný“ od předpovědí Pimco; jedná se o pokles z původních projekcí 2,75 % růstu z prosince 2007, tedy z doby před recesí. „Když lidé hovoří o tomto „novém normálu“, nemluví o roku 2010 nebo 2011, ale o roku 2013 a následujících letech,“ uvádí Matus.

Ačkoliv Stephen Stanley, hlavní ekonom v RBS Securities, rovněž upravil svůj odhad růstu z 2,75 % na 2,6 %, odmítá názor, že se ekonomika dostala do dlouhodobě rozdílné situace. Domnívá se, že potenciální růst je založen na růstu produktivity a pracovní síly a „ekonomický cyklus na tohle nemá vliv“. Robert MacIntosh, hlavní ekonom ve společnosti Eaton Vance Management, je dokonce ještě optimističtější. Podle jeho mínění bude dlouhodobá expanze ekonomiky na úrovni 3,75 % s tím, že: „Jsme stále Američany a budeme i nadále spotřebovávat.“

Zdroj: Businessweek


Váš názor
  •  
    27.01.2010 13:00

    To je sice hezké, že někdo je Američan a bude dál utrácet. Trochu problém je v tom, zda bude ve stejné míře za co. Pokud si představíme svět jako balík peněz, tak cokoliv začne spotřebovávat někdo, kdo dřív nespotřebovával, jde na vrub toho, který byl jediným spotřebitelem. Může se člověk pustit do složitých výpočtů ale jen zhruba selským rozumem. Pokud zisk třeba těžařské firmy zůstal ve Venezuele a nešel do USA, tak je logické, že ve Venezuele se zvýšil prodej aut a v USA klesl. (samozřejmě, že se to netýká jen ropy- jen příklad). Pokud se to auto ještě vyrobí na Západě, tak fajn ale ta auta se už vyrábějí i jinde a tím pádem má západní pracovník v automobilovém průmyslu trochu problém. Pokud si uvědomím, že se to týká více oborů, zjistím, že ten západní pracovník má ještě větší problém. Tyhle různé optimistické prognózy splasknou jak pára nad hrncem, jen co se začnou ceny komodit převyšovat svá maxima. Pokud spotřebovává větší množství lidí omezené zdroje, je logické, že si za svou práci toho tolik nepořídíme. Pokud se to zboží vyrábí i jinde, tak zas si můžeme něco odečíst. Pokud ho dokonce vyrábí ne západní firma, tak si opět musíme něco odečíst. Ale v globále to znamená méně peněz v západních zemích, menší daňové odvody a menší možnost splatit své dluhy a pokud mi začne stárnout populace, tak mám další významný problém. Takže na nějaké udržitelné růsty při těch změnách, které ve světě jsou, bych raději zapomněl a uvažoval spíše v mínusových rovinách. A těch část firemních a petentových zisků časem bude taky ubývat s rozvojem ostatních hráčů. Takže pokud nemáme ty těžařské zisky, bankovní zisky, firemní zisky, zaměstnanecké zisky, díky tomu, že část z tohoto koše ukrajuje konkurence jiných hráčů, tak logicky nemůžu předpokládat nějaký růst spotřeby na obyvatele Západu. Je to v podstatě triviální ale hodně lidem to dělá patrně velké problémy, to pochopit.
    ignác
    • Co nehmotné statky?
      27.01.2010 13:36

      Tvá úvaha není špatná, ale abstarhuje od nehmotných statků. Lidi můžou a skutečně utrácejí i za nehmotné věci jako například filmy, hudbu software, kadeřníky, psychoterapeuty, maséry, kartářky, právníky, daňové poradce. A jelikož podíl této spotřeby roste, a máme tady ještě obnovitelné zdroje, jako vodu a potraviny je tvoje úvaha na nic.
      ..
      • Re: Co nehmotné statky?
        27.01.2010 14:26

        Tak, tak. A až si Čína koupí Amíkov, tak to taky budou jiné počty - i když bez příbuzné se to možná nedá pochopit... ;-)
        Kalka.
        •  
          27.01.2010 14:54

          Taky mám v příbuzenstvu (vzdálenějším) jednoho číňana, takže snad chápu. Ale jsem si celkme jist, že až nastane ta doba, bude se v Amíkově znárodňovat víc než ve Venezuele a stařičký mocnář Chavéz bude chválit amerického prezidenta za krásný latinskoamerický socialismus :-).
          ..
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m