Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Roche: Fed bude monetizovat vše, co uvidí; vydělávat budou shortaři

Roche: Fed bude monetizovat vše, co uvidí; vydělávat budou shortaři

22.02.2010 18:20
Autor: Redakce, Patria.cz

David Roche, bývalý globální stratég ve společnosti Morgan Stanley, nyní ve společnosti Independent Strategy Ltd., pro CNBC uvedl, že Fed nyní řeší důsledky krize a zabývá se exitem ze strategií, které implementoval pro boj s krizí. Naopak Čína s bojem proti úvěrové bublině teprve začíná, i když lze velikost její bubliny porovnat s velikostí té, která byla v USA. Je však mezi významný rozdíl - zatímco USA závisely na financování ze zahraničí, Čína dluží peníze jen sama sobě. V tomto smyslu by mělo jít situaci v Číně lépe zvládnout, přesto však podle ekonoma poškodí růst; z komodit budou negativně ovlivněny zejména měď a hliník.

Čína se současnými kroky snaží vybalancovat dlouhodobý růst, Roche se ale domnívá, že finanční trhy mají daleko do toho, aby byly rozumné, a už vůbec nemají dlouhodobý výhled. Na utahování v Číně proto reagují negativně, přestože dělá správnou věc. Finanční trhy budou jen reagovat na změnu likvidity a nákladu kapitálu a bylo by chybou očekávat, že změnu v těchto oblastech budou předvídat - budou na ni jen reagovat.

Každá ekonomika v Asii spoléhala na růst tažený exporty, platí to i o Číně. V tuto chvíli je nutné přejít na domácí spotřebu; část tohoto procesu může zajistit vláda, z většiny ale závisí na tom, jaký bude růst bohatství domácností. Roche má za to, že to v Číně znamená desetiletý proces. Exporty přitom kvůli situaci v globální ekonomice silné nebudou. Myšlenka na to, že by Čína nechala posílit svou měnu v situaci, kdy na světových trzích posiluje dolar, ekonom považuje za mylnou.

Roche vidí tři možné scénáře budoucího vývoje globální ekonomiky. Jako jejich společný základ lze uvést to, že celkový objem dluhu během krize vzrostl, místo aby se zmenšil, a velká část dluhu přešla na vládní sektor. První možností je to, že tato politika podnítí bubliny na trzích s aktivy, což vyvolá rychlý růst ekonomiky. Rok to bude dobré, poté dojde k prudkému nárůstu nákladu kapitálu, protože zadlužení je vysoké a ekonomika spotřebuje veškerý dostupný kapitál. Vysoké zadlužení nebude možno při vysokém nákladu kapitálu financovat a přijde kolaps - to s pravděpodobností 30 – 35 %.

Druhým extrémem je to, že vlivem velkého zadlužení se ekonomika vůbec nerozjede a dojde k deflaci a další recesi – s pravděpodobností asi 20 %. Třetí možnost leží někde uprostřed, jejím jádrem je to, že po odeznění krize způsobené nadměrným dluhem potrvá 6 – 10 let, než se odstraní následky. To je naprosto nejpravděpodobnější scénář, ale finanční trhy očekávají, že vše bude krásné. Čeká nás přitom dekáda bolestivého urovnávání problémů typu vysokého dluhu, nízké produktivity, velkého vládního sektoru, atd. V minulosti vydělávali ti, kteří byli long a měli své investice zapáčené. Nyní budou vydělávat ti, kteří jsou short.

V současnosti Roche radí kupovat dolary a prodávat euro a to především z důvodu relativní rychlosti utahování v Evropě a v USA v následujících šesti měsících. Nakonec ale bude situace USA mnohem horší než situace hlavních zemí eurozóny, protože ty si drží poměrně slušnou fiskální pozici. A až se ukáže, že růst bude slabý, „bude Fed monetizovat vše, co uvidí“, ECB se bude chovat jako Bundesbank. Evropa je tedy v dlouhodobějším pohledu stabilnější. Nejhůře se povede Japonsku, které nakonec bude muset nechat svou měnu oslabit o 30 – 40 %, aby vytvořilo inflaci.

(Zdroj: CNBC)


Váš názor
  •  
    23.02.2010 10:54

    Jo toto je překvapivě prozíravé. Moc prozíravosti dnes nikde vidět není. Růst ekonomiky se ale míní kde? V globále? V USA? Či Číně? Ano nyní je doba na short a ne na long. Co se týče komodit jako hliník. Ano čeká nás ještě jeden významný pokles, jak po odeznění stimulů a v době, kdy státní západní rozpočty už si nebudou moci dovolit žádné významné další, tak po odeznění stimulů v Čině. U Číny problém není. Jen si ustabilizuje rozumně růst. Ale obojí bude na hliník a spol. tlačit. Po tomto pádu klidně u hliníku na long bez obav. Ani teď by to nebyla z dlouhodobého hlediska katastrofa ale rozhodně bych si ještě chvilku počkal. A taky čekám.
    ignác
    •  
      23.02.2010 10:54

      Ale je fakt, že dnes nejlépe na trzích vydělá psycholog.
      ignác
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data